Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Виборчий процес в Україні.

Виборчий процес Стадії

Перша стадія -проголошення або призначення виборів.Друг стадія - затвердження або утворення виборчих одиниць. Ними виступають виборчі округи і виборчі дільниці.

третя стадія -утворення виборчих органів, на які закон покладає керівництво всім виборчим процесом. Залежно від країни ці органи мають різні назви (комісії, бюро, президії).Серед них розрізняють: -територіальні, включаючи Центральні вибчі комісії; -окружні - комісії, що діють у виборчих округах; -дільничні комісії, що діють у виборчих дільницях.

четверта стадія -це складання списків виборців. п'ята стадія-висування і реєстрації кандидатів на виборчі посади. Світова практика висунення кандидатів визначає кілька способів висуненя кандидатів:-самовисунення; -висування групами виборців; -висування політичними партіями або іншими громадськими об'єднаннями.

шоста стадія -передбачає ведення передвиборчої агітації. Виборче законодавство України, як і подібне законодавство інших країн, незалежно від виду виборів завершення цієї стадії пов'язує з передднем виборів. сьома стадія-стадія голосування, саме з нею пов'язаний кульмінаційний акт волевиявлення.

восьма стадія-включає підрахунок голосів і визначення результатів виборів, а також підбивання підсумків виборів. Закон встановлює термін тривалості цієї стадії, порядок підрахунку голосів, перелік виборчої документації з цих питань. Кінцеві загальні результати виборів встановлюються Центральною або територіальними виборчими комісіями і публікуються в офіційній пресі.

  1. Гарантії здійснення виборчого права.

Однією з гарантій реального здійснення вільного волевиявлення установлена законом юр.відповідальність за порушення виборчого зак-вства, причому в кожному з базових вибо рчих законів містяться загальні статті, якими запроваджується інститут відповідальності за порушення виборчого зак-вства, а свою юр. регламентацію цей інститут отримує відповід но в чинному адміністративному, кр, кр-проце суальному, цивільно-процес-му зак-встві. Адміністративну відп-ність за певні порушеня законодавства про вибори Презид і нардепів. Цією ст встановлюється, що публічні заклики або агітація за бойкотування виборів, опублікування або поширення іншим способом неправдивих відомостей про кандидата у Презид чи депутати, а також агітація за або проти кандидата в день виборів тягнуть накладання штрафу від 3ох до 6ти офіційно встановлених мінімальних розмірів зарплати. Кр.правопорушення, пов’язані з порушенням виборчого зак-вства, належать до злочинів, які посягають на суспільн.відносини, пов’язані з формами, завданнями, змістом діяльності Д і посягають на політ.П громадян: П брати участь в управліні держ.справами,вільно обирати і бути обранми до орг.держ.вл, орг.місц.самовр. Кр-правовим захистом забезпечується насам перед здійснення виборч.П. КК передбачає, що перешкоджання шляхом насильства, обману, погроз, підкупу або іншим шляхом вільному здійсненню громадянином П обирати або бути обраним Президентом чи народним депутатом, вести передвиборну агітацію карається позбавленням волі на строк до п’яти років або виправними роботами на строк до двох років, чи штрафом до десяти офіційно встановлених мінімальних розмірів заробітної плати. Ще один вид злочину – порушення таємниці голосування членом виборчої комісії або іншою службовою особою, передбачений ст. 129 Кримінального кодексу, карається позбавленням волі на строк від одного до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або штрафом від семи до п’ятнадцяти офіційно встановлених мінімальних розмірів заробітної плати.

Соседние файлы в папке кпу