Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Класифікація прав і свобод громадян.

К-йні норми різних країн щодо прав, свободи і обов’язків люд і громадянина можна поділити на 1) громадянські і політичні П й свободи, проголошені буржуазними революціями; 2) соц-економічні П, які ґрунтуються на соціалістичному вченні; 3) колективні, або солідарні, П, проголошені головним чином країнами третього світу. П й свободи, які стосуються перших 2х позицій, це П й свободи, що належать кожному індивідові. Права третьої позиції можна назвати правами людини і народів (П на здорове навколишнє середовище, П на страйк, громадянську непокору, П політ.опозиції). За іншою класифікацією можливе виділення загальних і особливих П, свобод та обов’язків люд і громадянина. Критерієм класифікації тут слугує те, що в одних випадках вони стосуються всіх громадян (П на відпочинок), а в інших – тільки певних (окремих) груп громадян (жінок, дітей). І насамкінець: П й свободи люд і громадянина можуть бути згруповані за сферами життє діяльності індивіда. Такого роду класифікація уявляється особливо важливою, бо вона пока зує межі охорони П людини і громадянина у різних сферах. Критерієм тут є однорідність матеріального змісту П, свобод і обов’язків та однотипність норм, що її закріплюють. За цією класифікацією у К-ції Укр виділяють 3 основні групи П і свобод та одну групу обов’язків. 1. Громадські П і свободи людини. 2. Політичні П і свободи громадян Укр. 3. Економічні, соціальні та культурні П й свободи людини і громадянина. 4. К-йні обов’язки людини і громадянина. Класифікація к-йних П, свобод і обов’язків будується не довільно, а із врахуванням наяв ності в суспільстві різних сфер діяльності, якіс но різних за змістом суспіл.відносин; взаємові дносин Д і громадянина у сфері правохоронної діяльності Д, спрямованої на захист життя, здоров’я, індивідуальної свободи і безпеки, честі й гідності людини, взаємовідносин у політ, соц, економ та культурній сферах. Беручи до уваги окремі сфери діяльності Д і громадян та керуючись відомими міжнароднми пактами й чинною К-цією Укр, можна виділити такі групи основних прав та свобод громадян Укр: 1) громадянські П й свободи; 2) політ.П і своб; 3) економічн.П і своб; 4) соц.П і своб; 5) культурні П та свободи

  1. Громадянські права та свободи людини та громадянина в Україні.

До конституційних прав і свобод людини та громадянина належать громадянські (особисті), політичні, соціально-економічні та культурно-духовні.

Громадянські (особисті) П і свободи людини та громадянина становлять основу правового статусу; їх закріплено в найбільшій кількості статей К-ції Укр. До них належать такі П: на життя, свободу і особисту недоторканність; недоторканність житла; охорону приватного життя; таємність листування й телефонних розмов, поштових, телеграфних та інших повідомлень; захист приватного життя особи; визначення національності; користування рідною мовою, а також свобода пересування й вибору місця проживання, свобода совісті. Перелічені громадянські П і свободи в науці КП мають певні особливості: -по суті вони є невід’ємними, природними правами людини, тобто кожного, і не пов’язані безпосередньо з належністю до громадянства країни; -вони включають П на охорону гідності особи, що покладає відповідні обов’язки на Д та інших громадян і передбачає певну етику й закон ність поведінки держ.службовців, їх уважне, чуйне ставлення до людей, що відповідає правовим приписам, а також вимоги до членів суспільства не порушувати П та свободи інших; -особливо значущими і найуразливі шими є П на недоторканність особи, житла, приватного життя, таємність листування, телефонних розмов, поштових, телеграфних та інших повідомлень. Вони належать до предмета ведення органів внутрішніх справ і тому заслуговують на пильну увагу.

Соседние файлы в папке кпу