Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Політичні п і свободи громадян Укр.

Політичні П пов’язані з наявністю громадянства Укр та на відміну від громадянських (особистих) прав, адресованих К-цією Укр “кожному”, належать тільки громадянам. Реалізація цих прав дає змогу громадянам брати участь у політичному житті суспільства, в управлінні Д. Громадяни, асоційовані як народ, здійснюють владу, а окремий громадянин як індивід бере участь у цьому процесі. Стосовно політичних П право суб’єктність у повному обсязі настає з 18р.

До політичних належить П брати участь в управлінні справами Д (як безпосередньо, так і через своїх представників). Формами безпосереднього здійснення громадянами політичної держ.влади є референдуми, всенародні голосування з питань держ. й місцевого життя, усі види участі у виборах до органів держ. влади і місц. самоврядування. Формами впливу громадян на політичну держ. владу всіх рівнів є вплив виборців на своїх депутатів, вираз суспільної думки з усіх питань внутрішньої та зовнішньої політики.

До політичних П належать також право на об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення й захисту своїх П та свобод і задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах нац.безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод інших людей; П збиратися мирно, без зброї та проводити збори, мітинги, походи й демонстрації, якщо про них завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи місц. самоврядування.

До політичних гарантій належать: держава – головний організатор здійснення та захисту прав людини; влада народу, яку він здійснює безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування; право громадян на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення й захисту своїх прав і свобод; право громадян на участь в управлінні державними справами, у референдумах, вільно обирати і бути обраним до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; право громадян звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України.

  1. Соціальн-економічні п громадянУк.

П та свободи, які належать до групи соц-економічних, є основою всіх інших П і свобод. Вони належать до таких важливих сфер життя, як власність, трудові відносини, здоров’я, відпочинок, і служать забезпеченню матеріальних, духовних, фізичних та інших соціально-значущих потреб й інтересів особи. Їх реальність робить Д соціальною, яка забезпечує належний рівень життя людини, її вільний розвиток.

Економічні, соціальні та культурні права й свободи людини і громадянина (статті: 41 – право на приватну власність; 42 – право на підприємницьку діяльність; 13 і 41 – право на користування об’єктами державної та комунальної власності; 44 – право на страйк; 43 – право на працю; 45 – право на відпочинок; 46 – право на соціальний захист; 47 – право на житло; 49 – право на охорону здоров’я, медичну допомогу і медичне страхування).

Економічні гарантії конституційних прав і свобод громадян України це: спосіб виробництва; економічний лад суспільства, який має забезпечувати неухильне зростання продуктивних на основі визнання й захисту різних форм власності на засоби виробництва; соціально-орієнтована ринкова економіка; економічна свобода громадян та їхніх об’єднань у виборі форм і здійсненні підприємницької діяльності.

Соседние файлы в папке кпу