Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Правовий статус іноземців в Україні та його основні принципи

Відповідно до ЗУ “Про правовий статус іноземців” від 4.02. 1994р. поняття “іноземець” охоплює дві категорії осіб. Ст. 1 Зак дає таке визначення: іноземцями в Укр визнаються іноземні громадяни, особи, які належать до громадянства іноземних Д і не є громадянами Укр, та особи без громадянства, особи, які не належать до громадянства будь-якої Д.

Іноземці мають ті самі П і свободи та виконують ті самі обов’язки, що й громадяни Укр, і є рівними перед законом, якщо інше не передбачене чинним зак-вством Укр(К-ція Ук).

Особливістю статусу іноземців і осіб без громадянства є те, що, з одного боку, їм забезпечують фактичні та юр. передумови для реалізації П і свобод,а з іншого–встановлются певні обмеження, що повністю відповідають нормам міжнародного права.

За своїм правовим статусом усі іноземці в Україні діляться на:

1) іноземних громадян, які на законних підставах тимчасово проживають на території Д або іммігрували на постійне проживання. Іноземці, які іммігрували на постійне прожи вання або для тимчасового працевлаштування, отримують посвідки відповідно на постійне або тимчасове проживання;

2) іноземців, які перебувають в Укр на іншій законній підставі, вважають такими, що тимчасово перебувають в Укр. В Зак чітко визначено, за яких умов іноземець може отримати дозвіл на імміграцію та іммігрувати на постійне проживання. Це можливо, якщо він: - має в Укр законне джерело існування;

-перебуває у близьких родинних відносинах з громадянами Укр; -перебуває на утриманні громадянина Укр; -має на своєму утриманні громадянина Укр; -в інших, передбачених законами Укр, випадках.

Відповідно до К-ції Укр і ЗУ“Про статус іноземців” іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок. Також іноземці можуть набути статусу біженців за підстав і в порядку, передбачених ЗУ “Про біженців” від 24.12.1993 р. Питання про надання статусу біженця вирішують у межах своєї компетенції органи міграційної служби Міністерства Укр у справах націона льностей та міграції в АРК, областях, містах Києві та Севастополі.

ЗУ“Про статус іноземців” передбачає можливості натуралізації іноземців, тобто набуття громадянства Укр за умов і підстав, визначених ЗУ“Про громадянство України”.

  1. Права і обов'язки іноземців в Україні.

Перелік основних П, свобод та обов’язків іноземців міститься у 2му розділі Зак. Іноземці мають П на відпочинок, охорону здоров’я, житло, участь в об’єднаннях громадян, але вони не можуть бути членами політичних партій України.

Також іноземці можуть займатися інвести ційною, зовнішньоекономічною та іншими видами підприємницької діяльності, передба чиними зак-вством Укр. Іноземці мають право на трудову діяльність в Укр, але не можуть об’єднуватись в політ.партії, не беруть участі в управлінні держ.справами, не мають виборчих. П,не можуть брати участі в референдумах, не мають П рівного доступу до держ.служби,

на них не поширюється обов’язок відбувати військову службу..

Іноземці мають право володіти майном на території Укр, успадковувати і заповідати його, а також мати особисті немайнові П. Вони мають П на звернення до суду та до інших держ.органів для захисту їхніх особистих, майнових та інших П. У судочинстві іноземці, як учасники процесу, користуються такими самими процесуальними правами, що й громадяни України.

Соседние файлы в папке кпу