Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Значення і юридична сила конституційних і звичайних законів.

Істотною характеристикою джерел КП є їхня юр. природа, елементами якої виступають:

-нормативність актів; -юр.сила; -форма і струк тура; -дія актів у часі, просторі та за колом осіб; -засоби забезпечення реалізації актів. Найбільш істотним елементом юридичної природи дж.КП є їхня нормативність. Одним із важливих елементів юр. природи джерел КП є їх юр. сила, під якою розуміють, звичайно, співвідношення правових актів, їх місце в ієрархії кон-но-правов.актів. Іншими словами: чим вище місце акта в такій ієрархії, тим вища його юр.сила.Природно,найвищу юр. силу має К-ція Укр, яка стоїть на найвищому щаблі ієрархічної с-ми актів. Таким чином, виз начити юр.силу акта– значить встановити його місце в с-мі джерел КП, його співвідношення з актами вище-і нижчестоящих орг.

Виділяють зак: конституційні (-законодавч. акти, що вносять зміни і доповнення до К-ції,їх прийняття прямо передбачено нормами К-ції, ухвалюются 2/3голосів від к-ного складу ВР).

звичайні(-регулюють поточні к-п питання, що є предметом КП і приймаються за тією ж законодавч. процедурою, ухвалюються більшістю);

  1. Підзаконні нормативно-правові акти як джерела конституційного права України.

НПА Презид, орг.держ.вл,місц.самовр їх посад.сіб, НПА АРК є підзаконними, приймаються на основі і на виконання К-ції та ЗУ, не можуть суперечити їм. Підзаконні НПА не можуть скасовувати або обмежувати права і свободи громад., встановлювати юр.відпов-сть за правопорушення. Чинні між нар.договори, затверджені ВР є частиною націон.зак-ства. Висновки про відп-сть чинних між народ.договорів К-ції за зверненням Презид, КМ дає КСУ в порядку, передбаченому К-цією Укр..Підзаконі акти:

1.Загальні-приймаются орг.загалн.компетнції та поширюються на всю територ. (Постанови ВР, Постан.ВР АРК, Укази Презид, Поста нови,рішення, накази уряду); 2.Відомчі-приймают.централ.вик.вл та регламентують відносини в певній сфері життєдіяльності (акти міністерств, держ. комітетів); 3.Місцеві-приймают.місцевми.орг. та поширюються на амін-терттр.одиниці; 4.локальні- прийм.адміністрац.підприємств, установ, регламентують порядок діяльності структур.

  1. (А)Поняття конституційного процесу.

Акти новітнього конституційного процесу в Укр(1990–96 рр.). Цей процес пов’язують з прийняттям Декларації про державний суверенітет Укр від 16 липня 1990 р., де утвер-

джувалося здійснення українським народом його невід’ємного П на самовизначення та проголошувалися нові принципи організації публічної влади й правового статусу людини та громадянина. Першим етапом цього процесу вважають період 16 липня1990 р-26 жовтня 1993 р., у ході якого: -було утворено Конституційну комісію в складі 59 осіб під головуванням тодішнього Голови ВР Укр Леоніда Кравчука; -ВР19 червня 1991 р. було розроблено та схвалено Концепцію нової К-ції Укр; -на основі Концепції Комісія підготувала проект К-ції Укр, останній варіант якого датується 26 жовтня 1993 р. Паралельно з цим до К-ції УРСР вноси-лися зміни й доповнення відповідно до положень Декларації про держ. суверенітет Укр від 16 липня 1990 р. та Акта проголошення незалежності Укр від 24 серпня 1991 р. Після 26 жовтня 1993 р. у зв’язку з загостренням політичної ситуації, що відобразилось у протистоянні різних гілок влади, конституційний процес фактично припинився.

Другий етап цього процесу тривав від 10 листопада 1994(після завершення дострокових парламентських і президентських виборів) до 8 червня 1995 р. Він характеризується відновлен ням к-ційного процесу. ВР 10 листопада 1994р. затвердила новий склад К-ційної Комісії, співголовами якої стали Президент Укр Л. Кучма та Голова ВР О. Мороз. Завершився цей

етап укладанням К-ційного договору між Презид та ВР “Про основні засади організації та фіонування держ.вл і місц.самовряд. в Укр на період до прийняття нової К-ції Укр”.

Третій етап новітнього к-ційного процесу (8 червня1995р.-28червня1996р.) характеризуєтся істотними особливостями,які рідко трапляются в к-ційній практиці,а саме: -створеням робочої групи з підготовки проекту нової К-ції Укр в липні 1995 р. з числа фахівців у галузі к-ційного П; -створенням К-ційною комісією Укр на своєму засіданні 24 листопада 1995 р. Робочої групи з підготовки проекту нової К-ції Укр з числа членів К-ційної комісії (фактично для доопрацювання проекту, поданого першою Робочою групою); -схваленням К-ційною комісією Укр проекту К-ції, представленого Робочою групою, і передачею його разом із зауваженнями та пропозиціями членів К-ційної комісії на розгляд ВР; -створенням ВР 5 травня 1996р. Тимчасової спеціальної комісії для доопрацювання проекту К-ції; -колективним обговоренням 27–28 червня 1996 р. на пленер ному засіданні ВР (упродовж майже доби) статей проекту К-ції Укр та прийняттям нової К-ції Укр кваліфікованою більшістю голосів; -завершальним редагуванням тексту К-ції апаратом ВР та урочистим підписанням тексту К-ції Презид та Головою ВР 12 липня 1996 р.

Соседние файлы в папке кпу