Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Компетенція та фії Президента Укр.

Фії Презид.Укр- основні напрямки діяльності глави Д, обумовлені його місцем і роллю в с-мі орг.держ.вл.

Основні фії як глави Д визначені К-цією. Презид є гарантом держ.суверенітету, територ.цілісності, додержан.К-ції, П і свобод людини і громад.

Повноважен.През- конкретні П та глави Д з вирішеня питань, віднесених до його відання.

1.Представницькі повноваж(-повноваж із представництва Д у внутрішньо та зовнішньополітичн.відносинах.). Зовні країни През веде: -представляє Д в між нар.відносин, здійснює керівництво в зовнішньо політ. діяльністю Д, веде переговори та укладає міжнародн.договори; -приймає рішення про визнаня іноземних Д; -признач.та звільняє глав дипломатичних представництв Укр..в інших Д; -підписує закони про ратифікацію та денонсацію між нар.договорів Укр.. У внутрішньо політ.відносинах През:-забезпечує держ.незалежність, нац.безпеку; -звертається з посланням до народу та їз щорічними і позачерговими посланями ВР про внутрішне і зовнішне становище Укр.; -призначає представника През АРК.

2.Повноваж.стосовно ВР та у сфері зак.вл: -користується П законодавч.ініціативи у ВР; -підписує та офіційно оприлюднює ЗУ, прийняті ВР; -має право вето щодо прийнятих ВР ЗУ з наступним поверненям їх на повторний розгляд ВР; -призначає всеукр.референдум щодо змін К-ції, проголошє всеукр.реф.за народною ініціатив; -припиняє повноважен ВР, якщо протягом 30д однієї чергової сесії пленарні засіданя не можуть розпочатись; -призначає позачергові вибори до ВР.

3.у сфері вик.вл: -вносить за пропозицією коаліцій депутатських фракцій у ВР поданя про призначеня ВР Прем’єр-міністра в строк не пізніше ніж на 15д після одержаня такої пропозиції; -вносить до ВР поданя про призначнея Міністра оборони,Мініс.закордон. справ, Голови СБУ, голів місц.держ.адміні стацій; -зупиняє дію актів з мотивів невідповідності цій К-ції з одночасним зверненям до КСУ щодо їх к-ності; -скасовує акти Ради міністрів АРК.

4.у сфері суд.вл: -признач.та звільняє третину складу КСУ; -утворює суди у визначеному ЗУ порядку; -здійснює перше призначеня на посаду суді строком на 5р; -здійснює помилуваня.

5.У сфері нац.безпеки, оборони, військ.полі тики: -є Верховним Головнокомандувачем ЗСУ; -признач.та звільн.з посад вище коман дуваня ЗСУ, інших військових формувань; -здійснює керівництво у сферах нац.безпеки та оборони Д; -очолює Раду нац.безпеки і оборони Укр; -вносить до ВР подання про оголошеня стану війни і миру, приймає рішеня про використаня ЗСУ та інших військових формувань; -приймає рішеня про введеня воєнного, надзвичайн.стану в Укр..

6.Повноваж.з формувань орг.і призначеня посадов. осіб, що невідносятся до гілок вл: -признач.та звілн. за згодою ВР Генпрокурра, половину склад.Ради нац.банку, полов.склад Нац.ради з пит.телебаченя і радіомовленя.

7.Інші повновж: -присвоює вищі військ. званя, нагороджує держ.нагородами; -вирішує пит. громадянства, приймає рішень.про прийнятя до громад.Укр, припинен.громад, про наданя притулку; -створює в межах коштів держ. бюджету для здійсненя своїх повноважень консультативні, дорадчі, інші допоміжні орг. та служби.

Соседние файлы в папке кпу