Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Поняття і значення основі принципи територіального устрою держави.

Територія Д- простір, зафіксований держ.кордоном, на який поширюється суверенітет Д.

Територія Д включає: 1.сухопутну частину; 2.водні простори (внутрішні морські води і територіальне море); 3.повітряну територію (простір над сухопутною і водною територіями, умовно до космічного простору); 4.підземну територію(-простір під сухопутною і водною територіями до технічно доступної глубини).

Види територіального устрою:

Політико-територіальний устрій- поділ території Д на окремі самостійні частини, характерний для федерацій.

Адміністративно-територіальний устрій- внутрішній поділ територ.Д на адмістрат-територ.одиниці, властивий для унітарних Д.

Територ.устрій Укр.. ґрунтується на засадах і принципах. Принципи:

1.Територіального верховенства Д- передбачає повноту держ.вл в усіх її формах і виявах на всій територ.Укр (самостійно встановлює правовий режим власної теритрії, здійснює її оборону, вирішує питання амін-територ. поділу).

2.Єдності та цілісності території- означає, що складові частини території- адмін-територ. одиниці- знаходяться в нерозривному взаємозв’язку, визначають внутрішню єдність в межах держ.кордону.

3.Принцип непорушності держ.кордону- територія Укр. є недоторканною, а її межі визначаються держ.кордоном. Посягання на цілісність і недоторканність є кр.злочином.

4.Принц. централізації та децентралізації- проявляється в тому, що за центральними орг.Д К-цією та законами закріплюється право забезпечення внутрішніх і зовнішніх загальнонаціональних інтересів, регулювання усіх сфер суспільного і держ.ладу. За місцевими орг.держ.вл. закріплюється право вирішувати питання регіонального і місцевого значення, сприяючи реалізації загальнодерж.програми.

5.Збалансованості і соц.-економічного розвитку регіонів- означає, що Д забезпечує і гарантує право територіальних громад, які умовно об’єднуються в певні регіони, вирішувати політичні, економ, соц, інші проблеми згідно з інтересами територіальних громад. Поняття регіони є умовним, бо К-ція, закони не розмежовують Укр.. на регіони. В Укр.. до регіонів відносять: АРК, області, м.Київ та Севастпль та райони.

6.Принц.народного суверенітету- закріплює за народом Укр. виключне право здійснювати свою владу на всій теритр.Укр безпосередньо і через орг.держ.вл. та орг.місц.самовряд.

7.Принц.унітаризму- визначає форму територіального устрою. Укр як унітарна Д включає до свого складу амін-територ.одиниці, що не мають правового статусу держ.утворень. В Укр..існує єдина К-ція, єдина с-ма зак-ства, єдині держ. символи, єдина мова, єдине громадянство, єдина грошова одиниця, система оборони, фінансово-бюджетна с-ма, виборча с-ма.

8.Принц.системності- передбачає, що територіальний устрій має певну с-му, що склад. з взаємопов’язаних адміністрат-територ.одиниць.

  1. Види адмін-територ одиниць в Укр.

Адміністрат-територ.устрій- територіальна організація Д з внутрішнім поділом її на амін-територ.одиниці.

С-ма амін-ного устрою Укр.-сукупність амін-територ.одиниць, що складають основу територ.устрою Укр..

амін-територ одиниці 3х рівнів:

1рівень- АРК, м.К і С;

-райони, міста республіканського(АРК), та обласного значення;

-міста районного значення,селища,села.

АРК-адмін-територ.одиниця Укр. зі спеціальним правовим статусом, невід’ємна складова частина Укр.

Область- ад-тер.одинця, що сформулювалась в межах територ.Укр і характеризується певною самостійністю при вирішенні соц, економ, культурн.питан. За К-цією-24області.

Спеціально правовий статус м.К: К є столицею Укр., політичним і адміністрат. центром Д. У м.К розташовані резиденції Презид, КМ, ВРУ, ВСУ, КСУ.

Спеціал.правов.статус м.С: в ньому розташован військово-морський флот Укр. (статус м.С має бути врегульований законом, але його ще немає).

Райони- частина території області.

Місто- великий населений пункт(від 10тис.), що має власне комунальне господарство, житловий фонд і мережу соц-культурн. закладів; адміністрат, культурн, промисловий центри. Міста поділ: -міста із спеціальним правовим статусом; -міста районного, обласного та республіканського підпорядкування(-у їх складі можуть створюватись райони у містах з метою оптимального вирішення питань місцевого значення і білш ефективнго управліня містм).

Селише-населенний пункт, розташований при промислових підприємствах, будовах, залізничних вузлах, що мають власну комунальну і соц.інфраструктуру.

Село- найдрібніша адм-терит.одиниця Укр., населені пункти із сталим складом жителів, зайнятих здебільшого сільським господарством, інколи-курортною справою, в яких місц.самовряд. здійснюється сільскою радою і сільським головою.

Соседние файлы в папке кпу