Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Декларація про державний суверенітет України та її роль в становленні держави України. Прийнята 16. 07. 1990 р.

ДЕКЛАРАЦІЯ про держ.суверенітет Укр.: 

ВР УРСР, виражаючи волю народу Укр, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні П всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу Укр, визнаючи необхідність побудови правової Д, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу Укр, ПРОГОЛОШУЄ державний суверенітет Укр як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

I. САМОВИЗНАЧЕННЯ УКР. НАЦІЇ: УРСР як суверенна національна Д розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення укр.нацією свого невід'ємного права на самовизначення. УРСР здійснює захист і охорону національної державності укр. народу.

Будь-які насильницькі дії проти національної державності Укр з боку політичних партій, громадських організацій, інших угруповань чи окремих осіб переслідуються за законом. Відносини УРСР з іншими радянськими республіками будуються на основі договорів, укладених на принципах рівноправності, взаємоповаги і невтручання у внутрішні справи. Декларація є основою для нової К-ції, ЗУ і визначає позиції Республіки при укладанні міжнародних угод. Принципи Декларації про суверенітет Укр використовуються для укладання союзного договору.

Прийнята ВР УРСР 16 липня 1990 року 

  1. Державно-правові ознаки Укр як д.

У правов.Д, якою прагне стати Укр, первинним актом утвердження держ.вл завжди повинен бути Зак, а єдиним дж. утвердження держ.вл– народ. Щодо форми правового акта затверд женя волі народу, то ним є Основний Зак Д – К-ція Укр. Д, яка не визнає у своїй країні ніякої вл над собою, окрім вл свого народу, до Д,яка служить народу і вважає утвердження й забезпечення П і свобод люд. своїм основним обов’язком, до Д, яка визнає П на існування різних політ.партій, форм власності, в тому числі приватної власності, різноманітних ідео логій, вчень, теорій, до Д, яка сприяє підприєм ництву і розвитку ринкових відносин. По-третє, як свідчить процес державотворення в Укр в останні роки, Укр.Д утверджується як європейська Д, якій притаманні істотні риси більшості європейських Д-в та Д-в світу. Підтвердженням тому є К-ція Укр1996р. По-четверте, Укр з моменту проголошення своєї незалежності виступає як важливий міжнародний фактор,який впливає на інш.Д-ви і міжнародні організації й зазнає відповідно значного впливу з їх боку. Згідно із ст.6 К-ції Укр, єдина держ.вл за принципом поділу влад здійснюєтся зак,вик,суд орг-ми держ.вл,що дає змогу запобігти диктаторству будь-якої з них і водночас організувати їх спільну діяльність на основі взаємозалежності та взаємодії у процесі реалізації єдиної держ.вл в Укр. Відповідно до К-ції Укр держ.вл здійснюється на підставі держ.програм. Громадяни Укр є суб’єктом П і свобод, які не властиві іншим особам, що користуються П й свободами. Це особливо помітно при з’ясувані об’єкта к-п відносин з приводу здійснення держ.вл. Таким об’єктом, згідно з К-цією, є П і свободи люд. Саме П і свободи люд та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності Д. Метою діяльності по здійсненню держ.вл в Укр держ.орг-ми, згідно з Преам булою К-ції Укр,є забезпечення П і свобод люд та гідних умов її життя. Отже, суть держ.вл в Укр як к-п інституту полягає у її легітимності, яка законодавчо закріплена у К-ції завдяки волі народу як єдиного джерела вл і здійснюється згідно з к-ними принципами народного сувере нітету, поділу влад та верховенства П зак,вик й суд.орг на підставі загальнодерж програм, спрямованих на забезпечення П і свобод люд як найвищої соціальної цінності з метою досягнення гідних умов її життя.

Соседние файлы в папке кпу