Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / PerelYOk_pitan2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
814.59 Кб
Скачать
  1. Відповідальність іноземців за правопорушення та захист їх прав.

Зак-вство Укр передбачає відповідальність іноземців за вчинені злочини, адміністративні або інші правопорушення. Для іноземців, поряд з іншими видами відп-ності, передба чено скорочення терміну тимчасового перебу вання в Укр, а також видворення за межі Укр.

Для всіх інших категорій іноземців визначено національний режим, який передбачає, що іноземці не тільки зрівняні в правах з громадянами України, за винятком політичних прав, а й на них покладаються певні обов’язки. Подібна практика повністю відповідає міжнародно-правовим документам в області прав людини, соціального захисту та ін.

  1. Поняття категорії осіб без громадянства.

Особливістю статусу іноземців і осіб без громадянства є те, що, з одного боку, їм забез печують фактичні та юридичні передумови для реалізації П і свобод, а з іншого–встанов люються певні обмеження, що повністю відповідають нормам міжнародного П.

Відповідно до К-ції Укр і ЗУ“Про статус іноземців” іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок. Також іноземці можуть набути статусу біженців за підстав і в порядку, передбачених ЗУ“Про біженців” від 24.12.1993р. Питання про надання статусу біженця вирішують у межах своєї компетенції органи міграційної служби Міністерства Укр у справах національ ностей та міграції в АРК, областях, містах Києві та Севастополі.

  1. П і обов'язки осіб без громадянства.

Особливістю статусу іноземців і осіб без громадянства є те, що, з одного боку, їм забезпечують фактичні та юридичні переду мови для реалізації прав і свобод, а з іншого – встановлюються певні обмеження, що повні стю відповідають нормам міжнародного права.

Відповідно до К-ції Укр і ЗУ“Про статус іноземців” іноземцям та особам без громадя нства може бути надано притулок. Також іноземці можуть набути статусу біженців за підстав і в порядку, передбачених ЗУ “Про біженців” від 24 грудня 1993 р. Питання про надання статусу біженця вирішують у межах своєї компетенції органи міграційної служби Міністерства Укр у справах національностей та міграції в Республіці Крим, областях, м.К та С.

  1. Поняття національного режиму,

По-друге, державний лад України утверджує в Україні національну державу. Це обумовлено передусім тим, що сучасне державотворення в Україні має в своїй основі реалізацію багатовікової української ідеї створення (поновлення, відродження) самостійної (незалежної, суверенної), соборної (єдиної, унітарної), вільної, демократичної, справедливої, правової, соціальної, розвинутої держави. Разом з тим держава, формуючи політичну українську націю – Український народ, дбає про розвиток етнічної української нації та інших етносів.

Відповідно до К-ції, Д, яка виникла на основі здійснення українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення, сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

В той же час Україна дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб українців, які проживають за межами Д.

Держ.мова в Укр,держ.символи й інші інститу ти є за своїм походженням переважно націона льними інститутами етнічних українців.

Соседние файлы в папке кпу