Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модули дет.псих.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до семінарського заняття № 3

Готуючись до семінарського заняття, зверніться до праць Л.С. Виготського, у яких зазначено, що контакт дитини зі зовнішнім світом здійснюється через дорослого. Нерозривний зв'язок дитини та дорослого залишається протягом першого життя та носить назву «Ми». Дорослий привертає увагу дитини до предметів, демонструє способи дії з ними, допомагає дитині. Саме під час спілкування дитини з дорослим відбувається її психічний розвиток.

Для того, щоб дати змістовну характеристику пологової кризи, зверніться до підручників Смирнової О.О. Детская психология (С. 91) та Суботського Е.В. Ребенок открывает мир (гл.1). Проаналізуйте сутність пологової кризи та варіанти дій дорослого для її максимального полегшення. Дайте відповідь на питання: Чому народження вважають стресом для дитини?

Готуючись до відповіді на третє питання, ознайомтесь з основними положеннями рефлекторної теорії (Люблінська Г.О. Дитяча психологія / Г.О.Люблінська. – К.: Вища школа, 1974. – С.63-68; 90-99), яка пояснює механізми взаємодії дитини з оточуючим. Характеризуючи безумовні (захисні, орієнтувальні, орієнтувально-годувальні, ссальний, відштовхування, хватальний, повзальний, атавістичні рефлекси тощо) та умовні (рефлекс вестибулярного апарату, рефлекс на час, слухові, зорові, шкіро тактильні рефлекси) рефлекси новонародженого, розкрийте їх значення для подальшого розвитку психіки дитини. Дайте відповіді на питання: які безумовні рефлекси новонародженого зберігаються, а які змінюються? Яким чином? При яких умовах? Які зовсім зникають? Чому?

Даючи характеристику розвитку чутливості дитини, зверніться до досліджень Н.М. Щелованова, у яких наведено порівняння процесу сенсомоторного розвитку новонародженої дитини та тварини (Люблинськая А.А., С. 137). З’ясуйте особливості зору, слуху, нюху, смаку, тактильної чутливості. Значення дорослого для подальшого розвитку сенс1орних здібностей дитини, а, як наслідок, і в розумовому розвитку в цілому. Поясніть явище вибіркової чутливості до різних стимулів.

Розкриваючи п’яте питання, слід пам’ятати, що з перших хвилин життя дитина відчуває прості органічні емоції. Раніше за все вона переживає негативні емоції, які проявляються у вигляді плачу, крику, якими новонароджений відповідає на несприятливі впливи оточуючого світу (зниження температури повітря, спазми шлунку тощо). Після цього з’являється посмішка та перші звукові реакції як позитивна емоційна реакція на оточуючих.

Відповідь на шосте питання передбачає розкриття поняття «комплекс пожвавлення»: здатність зосереджувати увагу на об’єктах, зародження вибіркової емоційної спрямованості на людей, перші засоби спілкування (посмішка, звуки мови). Все це і є основними новоутвореннями фази новонародженості.

Виконуючи друге індивідуально-практичне завдання, зверніться до запропонованої статті Павлової Л., а також до джерел не тільки з дитячої психології, але й з дошкільної педагогіки, психокорекції.