Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект філософія / Підручники / Філософія підручник.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
926.21 Кб
Скачать

11.3. Філософія історії. Основні теорії історико-культурного

ПРОЦЕСУ

Як зазначалося на початку теми, однією з найважливіших ознак суспільної системи є її динамізм, здатність еволюціонувати, змінюватися в часі. За всіма цими процесами спостерігає, нама­гаючись дати конкретні теоретичні узагальнення, спеціальний розділ філософського знання — філософія історії.

Предмет філософії історії можна поділити на дві основні сфери. Перша сфера — онтологія історії вивчає питан­ня про рушійні сили, основні етапи історичного процесу, його сенс і мету, роль і місце людини в історії. Друга — гносеологія історії (критична філософія історії, аналітична філософія історії) вивчає умови, можливості, способи і форми історичного пізнання, відтворення історичного про­цесу таким, яким він відбувався насправді. Онтологія історії досягла найвищого розквіту у XIX — на початку XX ст., коли була запропонована ціла низка найрізноманітніших за підходами, але однакових за своєю глобальністю моделей «всесвітньої історії». З 1930-х рр. завдяки працям Р. Арона, А. Данто, Ґ. Уайта фокус дослідницької уваги зсунувся вбік гносеологічної проблематики. Наслідком цього стало формулювання принципової неможливості встановлення об'єктивного перебігу історичного процесу, а лише його умовної, суб'єктивної реконструкції.

Еволюція історичного знання у загально­му вигляді укладається в доцентрово- відцентрову схему. Спершу мало місце поступальне зростання, яке пройшло такі етапи:

  • емпірична історіографія. Виникла у V ст. до н. е. після виходу дев'яти книг «Історій» грека Геродота. Головною оз­накою емпіричної історіографії є намагання описувати істо­ричні події у короткотерміновій перспективі, так, нібп автор історичного твору бачив їх на власні очі;

  • рефлективна історіографія виникає в елліністично- римський період. Вона побудована на спробі викласти іс­торію не в деталях, а в певній змістовній послідовності, як тривалий процес, наприклад, здобуття Римом світового па­нування;

  • християнська теологія історії. Започаткована Аврелієм Августином у його праці «Про Град Божий». Вона дає ціліс­ну картину «священної історії світу», який відбувається за Божим промислом від Творення до Страшного Суду;

  • класична філософія історії, репрезентована передусім Ґ. В. Ф. Геґелем, твердить, що у світі панує розум. Тому все­світньо-історичний процес відбувається розумно і цілеспря­мовано під впливом природних чинників і може бути пізна­ним в основних своїх закономірностях. Головним практич­ним прийомом історичного дослідження всесвітньої історії було проголошено збирання і правильне передання змісту історичних першоджерел, в основному літописів і хронік.

Від філософії всесвітньої історії розпочався відцентровий рух історичного пізнання, проміжними ланками якого є:

тотальна, точніше, всебічна історія. Вона поширюва­лася завдяки досягненням французького історичного руху «Анналів» (за назвою наукового часопису), представлено­го на той момент працями історика Ф. Броделя. Головним завданням історичного дослідження став огляд усіх сторін життя суспільства, у першу чергу соціально-економічної та духовної, на відміну від концепції всесвітньої історії, яка подавала перебіг історичних подій «від початку до кінця», як правило, однобічно — у військово-політичному вимірі. Реалізовуючи програму тотальної історії, дослідники по­чали уважніше аналізувати різноманітні духовні явища суспільного життя, причому обов'язково «у їх взаєминах, їх залежностях, їх взаємному перекритті, з численними кореляціями й змінними величинами, властивими кожній групі»32. Наслідком цього стало створення концепції історичної ментальності. Ментальністю стали назива­ти неусвідомлені колективні уявлення певної історико-культурної епохи, які зорієнтовували людей на думки та вчинки, принципово відмінні від сучасних. Прикладом значущості ментальності може слугувати розглянута в попередній темі різниця між «прирученою смертю» доби середньовіччя і практикою «прихованої смерті» Нового часу;

мікроісторія стала здобутком наступного етапу в діяль­ності «Анналів» (Е. Ле Руа Ледюрі, Ж. Дюбі), звідти вона здобула широке міжнародне визнання. Головний принцип мікроісторичного дослідження — всебічний розгляд окремо взятої історичної події, регіону чи персоналі!. Таким чином, на сучасному етапі класична філософія всесвітньої історії обернулася на скупчення найрізноманітніших мікроісторій, принципово непоєднуваних одна з однією.

Проте на сучасну філософську думку продовжують впливати класичні теорії історико-культурного процесу. Зазви­чай їх поділяють на: лінійно-прогресивні, циклічні, цивілізаційно-хвильові.

1. Лінійно-прогресивні теорії (Ґ. В. Ф. Геґель, К. Маркс, К. Ясперс) спираються на переконання, що різ­ні держави, народи і культури, вписані в русло єдиного всесвітньо-історичного процесу на шляху до остаточного торжества на Землі суспільства свободи, справедливості, рівності і загального матеріального добробуту, проходять через ряд однакових стадій.

Наприклад, великий філософ Геґель вважав, що все­світня історія є духовним процесом усвідомлення свободи.

У східних народів вільна одна людина (правитель), у греків і римлян вільні деякі (громадяни), у німецьких народів — всі люди, тут людина вільна вже тому, що вона — людина. Інший німецький філософ екзистенціального спрямуван­ня Карл Ясперс (1883-1969) висунув теорію «Осьового часу», відповідно до якої з середини першого тисячоліття до н. е. історія людства набуває духовної єдності, а з XVI- XVIII ст. — також і матеріальної.

  • Циклічні теорії (О. Шпенглер, А. Тойнбі) розгляда­ють історико-культурний процес як зміну певної кількості унікальних і неповторних цивілізацій, культур тощо, кожна з яких проходить повний цикл періодів існування — від «на­родження» до «смерті». Витоки цього підходу знаходимо у міфологічній свідомості, яка в колообігу природних явищ бачила зразок процесів суспільного життя і жалкувала про золотий вік, що минув в історії людства.

Зокрема, німецький філософ Освальд Шпенглер (1880- 1936) ('«Занепад Європи»,) стверджував, що всесвітня історія — це історія восьми культур, шість з яких — неєвропейські. Наприкінці періоду існування культура пе­реходить у стан цивілізації. Тоді спостерігається зовнішній матеріальний блиск й одночасна вичерпність духовних джерел для розвитку. Цей стан притаманний і європейській цивілізації.

Англійський історик Арнольд Тойнбі (1889-1975) (12 то­мів «Дослідження історії») — нарахував 21 цивілізацію. Він уважав їх «одночасними», оскільки всі вони тривали досить ко­роткий в історичній перспективі проміжок часу — 6 тис. років. Головним критерієм виокремлення цивілізацій А. Тойнбі вва­жав релігійний. Розвиток цивілізації він бачив як «відповідь» на певний зовнішній або внутрішній «виклик».

«Цивілізаційно-хвильові» теорії (І. Валлерстайн, Л. Гумільов), не мають загальноприйнятої схеми історії всесвітнього масштабу, однак сформулювали певні принципи узагальнення історико-культурного матеріалу. Вважається, що історія людства хоч і має певний напрям, однак нерівномірно охоплює різні народи, культури і дер­жави, а тому являє собою низку «злетів» і «падінь» різних народів, культур та держав у різні епохи і в різних місцях.

В Україні сприйняті всі основні підходи до історико-культурного підходу. Лінійно-прогресивна концепція суспільно-економічних формацій прислужилася для ідеоло­гічної доктрини неодмінної перемоги комунізму в Радянсь­кому Союзі. Циклічні концепції ствердилися в 1920-х рр. у діаспорі, їх речники так само використовували з ідеоло­гічною метою: довести однакову самобутність української та російської культур, підсилити авторитетність розроблю­ваної ними концепції «інтегрального націоналізму» поси­ланням на передвічні духовні традиції України.

Соседние файлы в папке Підручники