Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

Античність

1. Передумови виникнення та розвитку мев в античних суспільствах.

Основні передумови формування та розвитку МЕВ в античних суспільствах виникли ще в первісних суспільствах.

Передісторичні часи залишили МЕВ (а точніше прототипи сучасних форм МЕВ) на такому рівні розвитку:

  • міжнародний поділ праці був представлений суспільним поділом праці: людство не тільки освоїло 2 галузі аграрної діяльності, але й здатність виплавляти метали, створювати транспортні засоби;

  • міжнародна торгівля була представлена обміном продуктами промислового виробництва на рівні застосування єдиного еквівалента (найчастіше використовувався товар, що мав найбільший попит);

  • рух факторів виробництва був представлений лише рухом робочої сили (переселення в нові, неосвоєні регіони), обміном сировиною для засобів виробництва (мідь, бронза, залізо) та обміном технологією між племенами;

  • всі інші форми МЕВ (міжнародні валютно-кредитні та фінансові відносини, науково-технічні зв'язки, інвестиційна діяльність) не були представлені.

Крім того, загострення конфлікту між общинами і племенами призвело до доповнення розвитку продуктивних сил військовими діями. Це привело до розуміння того факту, що полоненого із іншого племені краще не вбивати, а залишити працювати (виникнення рабовласництва, яке і стало першим, насильницьким, проявом міграції робочої сили).

Слід зауважити, що в давніх суспільствах не було чіткого відокремлення владних стосунків від економічних відносин, надбудови від базису, оскільки економіка не була повною мірою самовідтворюваною системою і вимагала різноманітного позаекономічного примусу.

Основою матеріального виробництва було землеробство, і саме продукти землеробства були основою обміну, що з появою грошей як єдиного еквіваленту перетворився на торгівлю.

Зовнішня торгівля була основною формою економічних відносин між країнами стародавнього світу. Найважливішими факторами виникнення та зміцнення міжнародної торгівлі виступали географічні умови і відмінності у ресурсах, нерівномірність забезпечення регіонів корисними копалинами, технічною сировиною, а також різниця в можливості отримання надлишків сільськогосподарської продукції.

Оскільки тогочасне виробництво було сільськогосподарським, йому була властива сезонність. Однак гроші були необхідні і між сезонами. Це призвело до виникнення кредиту. Історично комерційний кредит виник раніше за приватний. Переважно цим займалися лихварі і комерційні об'єднання (напр. кару).

Із виникненням грошей у різних країнах постала проблема обміну однієї валюти на іншу, тобто зароджуються валютні відносини. Таким обміном переважно займалися міняйли.

Пізніше (на початку 1 тисячоліття до н.е.) виникають перші прообрази сучасних банків. Найбільшого поширення вони набули в Римі, де вони здійснювали не лише валютообмінні та кредиторські функції, а й слугували посередниками при розрахунках. Серед розрахункових інструментів вже тоді використовувались чеки, переказні векселі, поточні рахунки.

13.Основні форми мев античного світу.

Серед основних форм МЕВ, що виникли і розвивалися впродовж античних часів можна назвати:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]