Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

48. Акціонерні форми ведення господарства. Перші акціонерні товариства

Утвердження індустріальної цивілізації супроводжується також виникненням і поширенням акціонерної форми капіталу.

  • Акціонерна форма централізації капіталу визначається як залучення зовнішніх джерел інвестування у виробництво шляхом випуску (емісії) акцій і поширення їх на ринку цінних паперів.

На основі акціонерного капіталу виникають величезні господарські акціонерні комплекси, причому ці комплекси спираються на нову структуру власності. Сутність її полягає в тому, що співвласниками фірми чи підприємства – емітента акцій стають власники акцій, які за умови успішного розвитку акціонерного об'єднання одержують частину прибутків, а за умови краху підприємства чи фірми втрачають суму, витрачену на акції.

За таких умов акціонерні товариства вважаються більш вигідною формою вкладання надлишкових чи вільних коштів підприємств та фізичних осіб.

Поступово акціонерні компанії проникають в такі сфери, як виробництво, збут виробленого, кредитні відносини, страхова справа, транспорт та інші. Проникаючи в згадані сфери, акціонерні об'єднання виростають до рівня монопольних утворень, які починають панувати в тій чи іншій сфері національної економіки. Тому вважається, що акціонерній формі централізації капіталу належить особлива роль в монополізації економіки.

В певний час акціонерні товариства перетворюються в головну організаційну форму великих капіталістичних підприємств.

За рахунок акціонерної організації виробництва і підприємницької діяльності на рубежі 19 – 20 століть було забезпечено швидкий розвиток цілої низки основних галузей промислового виробництва (металургійної, добувних галузей, машинобудування тощо).

Цікаво зазначити, що значною мірою акціонерний капітал використовувався на створення інфраструктури, адекватної зростанню капіталістичного виробництва: поява перших автомобілей тут же стимулювала будування автомобільних доріг, розвиток залізничного транспорту призвело до будівництва залізниць тощо.

Акціонерне товариство, підприємство капітал якого утворюється в результаті об’єднання окремих капіталів шляхом випуска й придбання акцій даного АТ. Акціонерами можуть бути як юридичні так і фізичні особи.

Індустріальна епоха

39. Мев в умовах економічного розподілу світу на рубежі хіх-хх ст.

Система МЕВ на межі ХІХ і ХХ ст. визначалася цілим рядом особливостей, що були обумовлені специфікою розвитку економік держав того періоду. По-перше це був період розквіту колоніальних систем. Отже всі МЕВ поділялися на два види на відносини між колоніями та метрополіями і на відносини між метрополіями. МЕВ у відносинах між колоніями та метрополіями виявлялися у вигляді міжнародного поділу праці та торгівлі. Остання носила відверто грабіжницький характер і була спрямована викачування з колоній сировинних ресурсів. Відносини між метрополіями були значно складнішими. Тут важливим елементом є міжнародні монополії, які виходять на міжнародний ринок. Вони обумовлюють режим міжнародної торгівлі, зміцнюють інвестиційні потоки між країнами і намагаються контролювати сировинні а згодом і трудові ресурси. Однак оскільки поділ світу вже завершений створюються умови для його переділу. Отже ще одна особливість МЕВ того періоду, що економічні фактори та проблеми починають переходити в політичну сферу і шукати політичного (по суті силового) вирішення.

Ще одна сфера прояву МЕВ це валютно-кредитні відносини. Система золотого стандарту в період монополізації економіки і активного розвитку міжнародних економічних відносин вже не могла забезпечити всіх потреб держави. Вона фактично виключала можливість проведення національної кредитної політики. Тому на початку ХХ ст. розвинені країни відмовилися від нього і запровадили систему золотодевізного стандарту. Це створило нові можливості для проведення національних економічних політик і створило нові стимули для міжнародної інвестиційної діяльності.

Отже ми з’ясували, що основними факторами, що впливали на МЕВ на межі ХІХ і ХХ ст. було функціонування колоніальної системи і прагнення вирішувати економічні суперечності неекономічними а силовими методами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]