Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

68. Поняття транзитної торгівлі, її сутність і механізм здійснення.

Транзитні типи зовнішньої торгівлі – в своїй основі це торгівля, пов'язана з одержанням додаткових прибутків (торгівля заради подальшої торгівлі). Цей тип мав два підтипи:

а) вимоги до купця, що транзитом везе свій товар до далекої країни частково продати свій товар всередині країни (по дорозі);

б) купівля заради перепродажу з метою отримання прибутку (перші ознаки міжнародного бізнесу).

Транзитний тип торгівлі набув поширення у фінікійців (тому його інколи називають фінікійським типом).

Провідною формою міждержавних економічних зв'язків в стародавніх цивілізаціях була зовнішня торгівля. Поступово формується два типи міждержавної торгівлі:

експортно-імпортна – експорт заради ввезення товарів, які не виготовляються всередині держави (полісу). Цей тип торгівлі набрав широкого розвитку в Вавілонії 3-1 тисячоліття до н.е. і зберігся і до наших днів. Вавілонія виступала як визнаний експортер тканин (і в цьому прояв спеціалізації суспільного поділу праці на рівні цивілізації), і імпортувала метал, металеві вироби, ліс та вироби та вироби з деревини.

транзитні типи зовнішньої торгівлі – в своїй основі це торгівля, пов'язана з одержанням додаткових прибутків (торгівля заради подальшої торгівлі). Цей тип мав два підтипи:

а) вимоги до купця, що транзитом везе свій товар до далекої країни частково продати свій товар всередині країни (по дорозі);

б) купівля заради перепродажу з метою отримання прибутку (перші ознаки міжнародного бізнесу).

Транзитний тип торгівлі набув поширення у фінікійців (тому його інколи називають фінікійським типом).

Як і сільськогосподарське виробництво, зовнішня торгівля була системоутворюючим фактором. Саме через значення зовнішньої торгівлі, Східні цивілізації формувалися як такі, для яких вона мала допоміжний характер, а античні – домінування зовнішньої торгівлі.

В стародавні часи набуває поширення торгівля, опосередкована міждержавними угодами (так звана договірна торгівля). Точно так як держава не була відокремлена від економіки, торгівля не була відокремлена від держави як інституту управління. Як внутрішня так і зовнішня торгівля повністю контролювалася державою, причому контроль поширювався і на зарубіжні території. У віддалених регіонах як правило держава мала свої представництва у вигляді факторій. По суті це перші торговельні представництва, що, з одного боку, регулювали торговельні взаємовідносини між державами, а з іншого – забезпечували безперервність торговельних відносин.

Становлення індустріальної епохи

38. Передумови формування індустріальної цивілізації.

В 15-18 столітті феодалізм переходить в стадію занепаду. Занепад цієї системи господарювання пов'язаний з формування основ індустріальної цивілізації ( за Марксом - епоха первісного нагромадження капіталу).

Зародження й розвиток капіталістичного способу виробництва безпосередньо пов'язані з нагромадженням капіталу. За епохи феодалізму розвиток продуктивних сил та виробничих відносин був незбалансований, що фактично і було головною причиною розпаду феодалізму.

Науковці виділяють деякі історичні умови формування індустріального суспільства, серед яких:

  • відчуження виробника від засобів виробництва, позбавлення власності на них, тобто перетворення в найманого робітника;

  • нагромадження грошових багатств (капіталу), об'єктивно необхідних для створення капіталістичних під­приємств.

  • високий рівень розвитку товарно-грошової системи.

Слід додати, що в цей самий час відбувалися великі географічні відкриття, що передували створенню світової економіки. Поступово відбуваються зміни в системі МЕВ. Міста стають центрами товарного виробництва. Нового змісту набирає торгівля. Поступово формується ринок. Ринок — це не просто обмін товару на гроші або грошей на товар. Ринок — це торгівля, реалізація додаткового про­дукту, який уречевлює додаткову вартість і створює можли­вість для придбання нових засобів виробництва та наймання нових робочих рук. Інакше кажучи, існування ринку — обов'язкова передумова для нагромадження капіталу, від­творення капіталістичних відносин.

Становлення мінового товарно-грошового господарства за пізнього феодалізму було необхідною економічною пе­редумовою для розвитку торгівлі. У свою чергу, торгівля, як внутрішня, так і зовнішня, стала могутнім джерелом на­громадження капіталу. Це стосується як внутрішнього, так і зовнішнього ринків.

Значні досягнення в галузі науки та техніки стали причиною того, що посилився міжгалузевий і внутрішньогалузевий розподіл праці,що підвищувало продуктивність праці й сприяло нагромадженню грошових багатств.

Сталась так звана революція цін,яка значно підірвала базу феодалізму. Революція цін сприяла збагаченню купців, які займалися посередницькою торгівлею, збільшенню прибутків промисловців у наслідок здешевлення найманої праці, прискорила перехід до мануфактурного виробництва.Разом з буржуазією зявлявся новий клас-пролетаріат.

Експлуатація колоніальних народів принесла європейцям величезні багатства.Велику роль у процесі генезису індустріальної цивілізації відіграли буржуазні революції в Нідерландах,Англії, Франції,США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]