Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

58. Значення зовнішньої торгівлі в епоху феодалізму. Її відмінні риси та особливості.

Процес розвитку товарного виробництва та обороту посилюється розширенням зовнішньої торгівлі. Міжнародна торгівля була відносно розвиненою вже за рабовласницької доби. З переходом від рабовласництва до феодалізму спо­стерігається послаблення, а часом і ліквідація зовнішньо­торговельних зв'язків. Ведення міжрегіональної торгівлі за феодалізму натрапляло на цілий ряд обмежень. По-перше, розвиткові торгівлі перешкоджав поганий стан доріг. По-друге, кожне земельне володіння було обгороджене числен­ними митними заставами, де з купців правили значні тор­говельні мита. Мита та всілякого роду збори стягувалися з купців також під час переїзду мостів, переправи річок бродом, переїзду річкою через володіння феодала. Вздовж однієї лише річки Луари у XIX ст. мита стягувалися 74 ра­зи. По-третє, торгівля була вельми небезпечною спра­вою, хоча й приносила великі прибутки. Рятуючись від гра­біжників, купці досить часто об'єднувалися у каравани, уни­кали певних районів. У міру зростання виробництва, поглиблення поділу пра­ці та поширення товарно-грошових відносин зовнішня тор­гівля знову пожвавлюється. Основним напрямом міжнарод­ної торгівлі цього періоду можна вважати торгівлю між європейськими країнами та Сходом. Активну посередницьку роль у ній відіграли до XI ст. арабські та візантійські купці. Великими торговельними центрами стають Венеція, Генуя та деякі інші міста. Зростання внутрішньої та зовнішньої торгівлі привело до розвитку грошового обігу, вдосконалення справи карбу­вання монет. Однак середньовічна торгівля, незважаючи на її значний розвиток, мала все ж таки обмежений характер. Вона існувала за умов панування натурального виробницт­ва, феодальної роздробленості, бездоріжжя, відсутності єди­них мір ваги та довжини, єдиної грошової системи, частих розбійницьких нападів феодалів на купців. Розвиток зовнішньої торгівлі сприяв укріпленню ролі міст. Великі складності, з якими зустрічалися купці поступово вимагали винаходження нових шляхів, зокрема черех океан. Саме відкриття цих шляхів остаточно відмінило транзитний характер торгівлі.

29. Характерні риси зовнішньо-економічних зв'язків держав феодальної держави.

Період розвинутого феодалізму (розквіт середньовіччя) охоплює XI—XV ст. Це — час не лише повного розвитку феодального способу виробництва на селі, але й успіхів середньовічних міст з їх цеховим ремеслом та торгівлею. На зміну політичній роздробленості приходять централізо­вані' великі феодальні держави.

Ці процеси поступово створюють передумови для пожвавлення зовнішньоекономічних зв'язків, форму­вання світового ринку, елементи якого поволі нагромаджу­валися з розвитком товарного виробництва та обороту.

З XI—XV ст., в ході розвитку продуктивних сил в Єв­ропі почала розширюватися торгівля, як зовнішня (голов­ним чином зі Сходом), так і внутрішня. З XIII ст. європейська торгівля зосереджується переваж­но в двох районах. Один з них — Середземномор'я, що було сполучною ланкою у торгівлі західноєвропейських держав з країнами Сходу.

(Что дальше не знаю!!!!!!!!!!!!!!)

47. Форми і методи регулювання зовнішньо-економічною діяльністю в період феодалізму.

Оскільки типовою формою феодальної торгівлі був ярмарок, куди звозилися товари з різних міст та країн, то на ярмарках купці почувалися вільно, оскільки для них торгівля не регламентувалася, а навпаки, створювався певний пільговий режим. Щоправда торговці мусили платити феодалам, на землі яких влаштовувалися ярмарки. Однак ярмаркове право надавало купцям істотних пільг. На ярмарках заборонялося забирати товари у боржників, переслідувати купців за дії, скоєні в інших містах. Купець на ярмарку не був зобов‘язаний відповідати за свої борги та за злочини своїх компаньйонів. На ярмарках була вироблена особлива система судочинства.

Ведення міжрегіональної торгівлі за феодалізму натрапляло на цілий ряд обмежень. По-перше, розвиткові торгівлі перешкоджав поганий стан доріг. По-друге, кожне земельне володіння було обгороджене чисельними митними заставами, де з купців правили значні торговельні мита. Мита та всілякого орду збору стягували з купців під час переїзду мостів, переправи річок бродом, переїзду річкою через володіння феодала.

У другій половині XIV ст. було видано перші навігаційні акти, що наказували англійським купцям фрахтувати для перевезення товарів англійські, а не іноземні судна.

Крім того був створений Ганзейський союз - об'єднання купців, які представляли міста в басейні Північного та Балтійського морів. За умовами цього союзу була організована охорона торгових експедицій, він відстоював інтереси купців перед класом феодалів. Діяльність цього союзу була пов'язана з Левантійською торгівлею Західноєвропейських держав.

В країнах сходу регулювання зовнішньої торгівлі носило державний характер. Держава встановлювала тарифи, мита, норми ведення торгівлі, перелік допустимих товарів для торгу і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]