Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

3. Вивіз капіталу як форма мев

Поряд з розвитком зовнішньої торгівлі все більшого значення, починаючи з 70-х років 19 ст., набував вивіз капіталу. Будучи важливим фактором міжнародних економічних відносин, він справляв значний вплив на структуру економіки як країн, що імпортували капітал, так і тих, що вивозили його.

Найбільшими експортерами капіталу в ранній період розвитку монополістичного капіталізму були Англія, Франція, Німеччина, США та інші країни. Вони експортували капітал передусім у ті країни, де були порівняно низька ціна на землю, сировину, дешева робоча сила тощо. Такі умови мали місце в країнах з низьким рівнем економічного розвитку й особливо в колоніях і напівколоніях. На грунті вивозу капіталу складалися нові форми міжнародних відносин: як між країнами — експортерами капіталу, так і між ними, з одного боку, та імпортерами капіталу, з іншого.

Об'єктами прикладання капіталу були й країни «середнього» рівня економічного розвитку, до яких належала зо­крема Росія. Напередодні першої світової війни в руках західних країн було зосереджено близько третини всього акціонер­ного капіталу Росії. Під їх контролем перебували 3/4 ме­талургійних підприємств та кам'яновугільної промислово­сті Донбасу, половина видобутку нафти і т. д.

Досить специфічним був експорт капіталу з боку Фран­ції. До першої світової війни ця країна займала друге місце після Англії як світовий кредитор. Це означало, що французька буржуазія віддавала перевагу в експорті капіталу не прямим інвестиціям, а портфельним, тобто скупо­вувалися цінні папери іноземних урядів, акціонерних то­вариств тощо.

Об'єктом прикладання іноземного капіталу була й Ук­раїна — найрозвинутіший регіон Російської імперії. Пере­важна сума іноземних інвестицій (до 90 %) була поміщена тут у добувну, сталеливарну промисловість та інші галузі важкої індустрії. Наприклад, буржуазії Франції, Бельгії, Німеччини, Англії належали 80 % усіх доменних печей, 90 % коксохімічних підприємств, що знаходилися на тери­торії України, 80 % рудників Кривого Рога, 70 % видобут­ку марганцю і велика кількість вугільних шахт.

З кінця 90-х років XIX ст. Росія в свою чергу почала вивозити капітал — особливо в формі позик в інші країни, передусім у ті з них, які традиційно імпортували російські товари. В результаті на початок першої світової війни ро­сійські капітали лише в Китаї становили значну на той час суму — 269,3 млн дол. Чималі капіталовкладення зробила Росія в Маньчжурії та в інших країнах Далекого та Близь­кого Сходу.

З1. Поняття ринку. Ринкові відносини як форма мев.

Якщо заглянути в довідник, то ми бачимо, що ринок розглядається як

  • Місце купівлі-продажу товарів та послуг

  • економічні відносини, пов'язані з обміном товарами та послугами, в результаті яких формується попит та пропозиція.

Стосовно кожної країни ринок може бути Внутрішнім та Зовнішнім. Розглядаючи зовнішній ринок, можна сказати, що він є формою прояву МЕВ. Так як його функціонування напряму пов'язане з міжнародними відносинами

Зародження ринкових відносин почалося ще за стародавніх часів. Обмін товарами та послугами супроводжував розвиток людства завдяки географічному розташуванню, різними людськими можливостіми. Тому розвиток ринкових відносин, як форми МЕВ можна тісно пов'язати з міжнародною торгівлею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]