Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

45. Загальна характеристика системи мев в період становлення індустріальної цивілізації.

  • міжнародний поділ праці:

Він визначається як спеціалізація (відносно стійка) країн світу на виробництві певних видів продукції для задоволення потреб світового ринку.

Окремі прояви міжнародного поділу праці існували ще до утвердження капіталістичного суспільства. Так, з утворенням у XVI—XVIII ст. іспанської, британської, французької та інших колоніальних імперій виникає спеціалізація загарбаних територій на виробництві для потреб метропо­лії так званих колоніальних товарів — бавовни, цукру, прянощів, кави тощо.

Ситуація докорінним чином змінилася в першій поло­вині XIX ст. Саме в цей період виникли об'єктивні передумови й настійна необхідність утвердження міжнародного поділу праці як закономірного результату розвитку кап­талізму. Усталення міжнародного поділу праці являло собою результат тих об'єктивних процесів, що відбулися в пер­шій половині XIX ст. у національній економіці капіталістичних країн.

  • міжнародна торгівля:

В період становлення індустріальної цивілізації нового змісту набирає міжнародна торгівля. Зміст міжнародної торгівлі міняється:

  • у зв'язку з тим, що вона набирає світового рівня і спирається на світовий ринок;

  • докорінно міняється товарна структура експорту-імпорту у світовій економіці.

Значною мірою зростають масштаби міжнародної торгівлі.

Відбуваються значні зміни в структурі товарообміну в межах епохи становлення індустріальної цивілізації. Протягом 19 століття переважав обмін промислових виробів на сировину і продукти харчування. На початку 20-го століття в товарній структурі експорту-імпорту зростає питома вага фабрикатів (кінцевої продукції промислового виробництва). В товарообміні між розвиненими країнами провідне місце належить завершеній промисловій продукції.

  • рух капіталів:

В процесі становлення індустріальної цивілізації утверджується експорт капіталів як відносно нова форма розвитку МЕВ, в першу чергу позичкового капіталу. При цьому зростають обсяги вивезення позичкового капіталу. Нетто-експортерами виступають Великобританія, Франція, Німеччина, Бельгія, Швейцарія, Голландія. Серед найбільших нетто-імпортерів були США, Росія та колоніальні держави.

Галузева структура експорту капіталів була такою: на першому місці розташувалося фінансування залізниць; потім ішло будівництво автомобільних доріг; торгівля, банки, страхова справа, сировинні галузі, розвиток плантаційного господарства.

  • ринок робочої сили:

З утвердженням індустріальної цивілізації завершується формування ринку робочої сили. Основним ринком в 19 – на початку 20 століття був ринок в Північній Америці.

Ринок праці стає постійною складовою частиною світового ринку, а відтак і світової торгівлі.

  • міжнародна валютна система:

В процесі розвитку індустріальної цивілізації формується перша міжнародна валютна система, і таким чином цим було започатковано перший етап формування світової валютної системи. Міжнародна валютна система в 19 столітті формується під впливом Великобританії. В кінці 18 століття у Великобританії була створена національна валютна система золотого стандарту.

Перша міжнародна валютна система юридично була оформлена Паризькою міжнародною конференцією 1867 року. Це була валютна система золотого стандарту.

Курс валют держав, які приєдналися до цієї системи, визначався вмістом в них золота. В міжнародних розрахунках золото використовувалося в чистому вигляді.

Різні країни поступово приєднувалися до Паризької валютної системи. Росія приєдналася до цього стандарту в 1898 році.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]