Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

26. Меркантилізм та особливості його прояву в Централізованій Російській державі.

М відбивав основні тенденції розвитку економічної політики 15-18 ст. у різних країнах Європи. В сфері економіки М відповідав періоду переходу від панування простого товарного виробництва до формування приватнопідприємницького ринкового господарства.

Цей період ще називають епохою первісного нагромадження капіталу. Сутність його полягає у формуванні умов, необхідних для підприємницького розвитку виробництва (відокремлення безпосередніх товаровиробників від засобів вир-ва, зосередження значного багатства в руках небагатьох тощо). В соціальному плані воно зводиться до формування так званих третього та четвертого станів сус-ва: буржуазії та найманих робітників.

Першим проявом російського М вважають погляди Афанасія Ордин-Нащокіна (1605-1680) та Івана Посошкова (1652-1726). Перший виступав за централізовану державу панів та купців, вважав, що народне господарство країни являє єдине ціле, приділяв багато уваги питанням торгівлі як засобу роз-ку економіки Росії і головному джерелу поповнення казни.Створив “Новоторговий устав”, що визначив основні напрямки ЗП Росії.

Посошков на відміну від меркантилістів визнавав отримання прибутку в межах країни, а його розмір ставив у залежність від продуктивності праці і рівня зарплатні. Вірно встановив зв”язок між рівнем відсотку та прибутком, вважав, що відсоток має встановлюватись законодавчим шляхом залежно від ремесла. Джерелом багатства бачив працю як в промисловості, так і в с/г.

Ломоносов пов”язував забезпечення самостійності і незалежності Росії з всебічним розвитком відчизняного вир-ва, розвитком торгівлі як найважливішого фактора збагачення країни. Розглядав державу як керуючу силу економічного розвитку і виступав за її активне втручання в економічне життя країни з метою підйому благоустрію народа при зберіганні кріпацтва.

Монополії

17. Форми монополізації капіталу і виробництва

В епоху імперіалізму акціонерні товариства стають головною організаційно-правовою формою капіталістичних підприємств а також монополій в усіх сферах економіки (в першу чергу в розвинених країнах). Процеси централізації і концентрації капіталу обумовили формування великого виробництва, основаних на масштабних вкладеннях капіталу. Велике виробництво починає домінувати в провідних галузях економіки (чорна металургія, вугільна, нафтодобувна промисловість, машинобудування, транспорт, виробництво зброї). Утвердження великого виробництва в основних галузях економіки обумовлює еволюцію капіталізму вільної конкуренції в монополістичних капіталізм.

Основними формами монополістичних об'єднань на той час були:

  • акціонерні об'єднання (або акціонерні товариства (їх ще часто називають акціонерні компанії),

  • компанії, що утворювалися шляхом злиття раніше незалежних компаній (ця форма монополізації капіталу була поширена переважно в США).3

В Західній Європі набули поширення такі види монопольних об'єднань як картелі і синдикати.

  • Картель це об'єднання декількох підприємств однієї галузі виробництва, учасники якого зберігають власністьна засоби виробництва і виготовлений продукт, виробничу та комерційну самостійність, а домовляються про частку кожного у загальному обсязі виробництва, ціни, ринки збуту.

  • Синдикат це об'єднання ряду підприємств однієї га­лузі промисловості, учасники якого зберігають власність на засоби виробництва, але втрачають власність на виго­товлений продукт, а значить, зберігають виробничу, але втрачають комерційну самостійність. У синдикатів збут товарів здійснюється загальною збутовою конторою.

  • Трест це об'єднання ряду підприємств однієї або декількох галузей промисловості, учасники якого втрача­ють власність на засоби виробництва і виготовлений про­дукт, виробничу і комерційну самостійність, тобто об'єдну­ють виробництво, збут, фінанси, управління, а на суму вкладеного капіталу власники окремих підприємств отри­мують акції тресту, які дають їм право брати участь в управлінні і привласнювати відповідну частку прибутку.

  • Концерн – форма мономолістичних об’днань, що виникає на основі деверсифікації, об’днань 10 і 100 підприємств різних галузей промисловості. Існує головна фірма, яка здійснює над іншими учасниками об’єднання фінансовий контроль. Понад 90% монополій США існують саме у формі концернів.

  • Конгломерати – монополістичні утворення, що утворилися шляхом поглинання прибуткових різногалузевих підприємств, які немали виробничої і технічної спільності.

Поширеною при утворенні галузевих і міжгалузевих об'єднань була система участі. По суті, в основі цієї форми монополізації знаходиться акціонування підприємницької компанії. Як правило, система участі пов'язана з діяльністю надвеликих за розмірами компаній. Такі компанії, емітуючи акції у великих обсягах втрачають контроль за їх поширенням на ринку цінних паперів. В таких умовах достатньо було накопичити 10% - 20% акцій щоб претендувати на участь в об'єднанні, а також в управлінні цим об'єднанням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]