Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All answers for exam (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
584.7 Кб
Скачать

71. Зародження світового ринку.

Світовий ринок як економічна категорія характеризується з кількох позицій:

  1. По-перше, він розглядається як підсистема світового господарства із власною структурою і закономірностями розвитку.

  2. Функціонування світового ринку як економічної категорії пов'язується з обміном величезної маси товарів (пізніше послуг) за межами національних економік (і в цьому також є прояв інтернаціоналізації господарського життя).

  3. Функціонування світового ринку пов'язано з опосередкуванням міжнародної торгівлі валютно-кредитним і фінансовим забезпеченням відповідного рівня.

Передумови світового ринку виникли ще за стародавніх часів. Мова йде про те, що саме в цю епоху міжнародна торгівля, торгівля між цивілізаціями, набирає вигляд власне торгівлі, тобто обмін, опосередкований грошовими відносинами починає переважати. Але особливість прояву світового ринку в стародавні часи полягає в тому, що він носив внутріконтинентальний (локальний) характер. За стародавніх часів головними суб'єктами торгівлі на рівні локального ринку виступали Фінікія, Стародавній Єгипет, Індія, Греція, Рим, території Середземномор'я. За соціально-економічною характеристикою світовий ринок за стародавніх часів був ремеслено-рабовласницьким.

Передумови індустріалізації господарства склалися в II період європейського феодалізму в країнах Пн-Зх Європи. Головними з них були: просте товарне виробництво,купецько-лихварських капітал, руйнація натурально-господарських форм феодального господарства, грошова рента. Міжнародна торгівля сприяла створенню товарного і грошового ринку. Досить активними стають торговельні зв'язки між Китаєм, Індією, Аравійським півостровом, Північчю Африки. Ці зв'язки проявляються через Левантійську торгівлю у взаємовідносинах між Західною Європою і Сходом.

Вирішальним кроком до остаточного формування світового ринку стали Великі географічні відкриття 15-16ст.

За соціально-економічною оцінкою світовий ринок епохи феодалізму визначався як ремеслено-феодальний.

На межі аграрної та індустріальної цивілізації на розвиток господарських і торговельних зв'язків впливають такі фактори як: виникнення капіталістичних (або капіталізованих) підприємств; відокремлення промисловості від землеробства; (спеціалізація сільського господарства в різних районах світу на виробництво певних видів товарної продукції. Наприклад, в Латинській Америці формується господарство, яке грунтується на тропічному рослинництві, в Америці та Австралії виникає спеціалізація на вирощуванні цукрової тростини і відповідно експорті тростинового цукру); диверсифікація промислового виробництва і виникнення на цій основі багатогалузевості.

Однією з основних передумов формування світового ринку був міжнародний поділ праці. Він визначається як спеціалізація (відносно стійка) країн світу на виробництві певних видів продукції для задоволення потреб світового ринку

Застосування машин і пари вивело розподіл праці за національні рамки, велика промисловість відірвалася від національного грунту и стала залежати від міжнародних ринків. На зміну місцевої і національної замкненості, існуванню за рахунок власного виробництва приходили розширення міжнародних економічних зв'язків, залежність одних націй від інших. Зовнішня торгівля стала зростати темпами, що прискорюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]