Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кравець_Культурологія_Львів-2009.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1. Чому культурологія є наукою?

2. Що є предметом культурології?

3. Чим відрізняється культурологія від культури?

4. Яке місце займає культурологія в системі гуманітарних і природничих наук?

5. Чому функції культурології не є тотожні функціям, які виконує культура?

6. Яке місце займають культурологічні знання в системі знань про природу, суспільство та людину?

7. Чому не всі функції культурологічних знань співпадають з функціями культури?

8. Чому знання у XX столітті стали продуктивною силою?

9. Які канали передачі знань ви знаєте?

10. Чому культурологічні знання стають особливо важливими в системі природничих наук?

11. Чому не існує єдиного визначення терміну культурологічні знання?

12. Коли з'являються перші наскельні рисунки і яка їх особливість?

13. В чому полягає зміст неолітичної революції?

14. Чому культуру первісного суспільства називають образною?

44

Тема 2 історичні етапи осмислення культури. Основні школи та концепції культурології

Проблема культури, її відношення до дійсності в другій половині XX ст. — початку XXI ст. стала однією з центральних у суспільних науках. Зростання уваги до даної проблеми в наукових дослідженнях та інших сферах соціальної діяльності відображає певні об'єктивні тенденції зростання ролі культурології в суспільстві в цілому. Стрімкий розвиток досліджень в галузі теорії культури в Україні і за кордоном стимулює розвиток практичного використання наукових результатів, сприяє значному розширенню предмета культурології Якщо у 80-х роках XX ст. культурологія розглядалася в основному в публіцистиці, то тепер проблема розвитку культури привернула увагу ряду інших наук, по суті справи стала загальнонауковою проблемою, розгляд якої включає онтологічний, гносеологічний і логічний рівні.

Після вивчення матеріалу теми Ви зможете:

=> уяснити значимість історичної етапізації культури;

=> зрозуміти закономірності у розвитку культури;

=> зробити багаторівневий аналіз суспільних явищ;

=> дати кваліфіковані відповіді на питання хронологічного осмислення

культури народами світу;

=> зробити критичний аналіз вивчених вами концепцій культури.

• етапи розвитку

• хронологічні межі

• культурні періоди

• давні цивілізації.

• культурологічна теорія

Ключові поняття та терміни

• наукові школи

• наукова парадигма

• наукова концепція

• ренесанс

• новий час

45

План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

2.1. Етапізація суспільних явищ як наукова проблема.

2.2. Генеза суспільного осмислення культури та основні культурологічні школи.

2.3. Філософсько-культурологічне осмислення буття в епоху розвитку давніх (ранньо-класових) цивілізацій.

2.4. Погляд на культуру через призму досліджень кінця XX — початку XXI cm.

2.1. Етапізація суспільних явищ як наукова проблема

Серед суспільних наук тільки культурологія має своїм предметом не якусь грань, сторону, властивість суспільного життя, його залежність від природних умов, а суспільство в цілому, що взаємодіє, освоює матеріальний світ, створює культуру, як другу природу, і в ній самореалізується. В такій ситуації можна виділити декілька десятків культурних зрізів, з яких провести аналіз розвитку культури в часі і просторі. Однак, кожний зріз культури хронологічно еволюціонує, переходячи з одного стану до іншого. Виникають складні, до кінця не вивчені, питання. А саме: які критерії лежать в основі еволюційних чи революційних переходів, як визначити хронологічні межі переходу від однієї культури до іншої? В сучасній науці склалася ситуація, коли різні наукові школи пропонують свої критерії, що часто є діаметрально протилежними.

Не вдаючись до змісту наукових дискусій з цього приводу, слід зупинитись на критеріях культурно-історичної періодизації, а саме:

Хронологічні критерії включають великий комплекс змін в житті суспільства. Вони дозволяють стверджувати те, що з певного періоду розвиток культури, іншими словами культурна парадигма, суттєво

46

змінилася. Соціально-економічні критерії пов'язані із способом виробництва, який найбільше змінює спосіб створення культурних цінностей (матеріальних і духовних). З цього приводу правомірно говорити про культуру первісного, ранньокласового, феодального, буржуазного суспільств. В основі такої періодизації лежать: рівень продуктивності праці, використання нових природних ресурсів та засобів виробництва. Тому поділ культури на культуру кам'яного, мідного, бронзового, залізного віків, аграрну, технічну, інформаційну справедливий, бо в його основі лежить фундаментальний критерій — рівень освоєння природного середовища. Культурно-історичні критерії корельовані культурно-історичним типом індивідів, їх еволюційним розвитком та рівнем особистістної самореалізації в культурно-часовому полі. Стильові критерії періодизації зародились досить пізно — у XVII — XVIII ст. , коли наукова думка прийшла до висновку, що кожному історичному етапу притаманний певний стиль, як характеристика життєдіяльності, поведінки особистості, підсвідома і свідома потреба жити, поводити себе, "споживати" культурні цінності "саме так", а не інакше. Основними стилями, які рельєфно виділяють різні рівні культури, вважають: романський, готичний, бароко, класицизм.

Якщо суспільство розглядати в цілому як складний органам, який пройшов певні рівні прогресивного висхідного розвитку, то доцільно виділяти чотири етапи, які в комплексі окреслюють хронологію, стилі, тип людини, формацію. Людство пройшло етапи: аграрної, о технічної, «=> науково-технічної культури. Тепер воно вступило в період інформаційної культури.

Осмислення культури в її теоретичному розвитку для кожного індивіда існує на своєму особистому рівні корел ьованому індивідуальним включенням в культурний процес, перебуванням в певній соціальній ніші. Узагальнивши сказане, можна стверджувати, що осмислення культури відбувається на декількох рівнях.

47