Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кравець_Культурологія_Львів-2009.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Тема 4. Теоретичні засади сучасної типології культури.

Сучасна періодизація розвитку культури. Типологізація культури як методологія її дослідження. Поняття світової та національної культури, конкретно-історичного типу культури. Зміст та особливості регіонального підходу до тапологізації. Історична та стильова типологія культури. Культурні регіони та критерії їх виділення. Основні детермінанти формування регіональних культур. Неповторність та самобутність регіональних культур,. Значення традицій. Інтеграційні процеси у розвитку культури. Українська культура на теренах європейського культурного регіону.

Змістовний модуль II. Динаміка культури Тема 5. Культура і соціотехносфери в системі глобальних проблем сучасності

Поняття "глобальні проблеми сучасності". Історія виникнення та формування глобальних проблем. їх класифікація за значимістю, шляхи розв'язання. Соціально-історичні та науково-технічні передумови формування соціотехносфери, її структура. Динаміка соціотехносфери постіндустріального суспільства. Культура і наука. Новітні техніка та технології як детермінанти культури ХХ-ХХІ ст. Значення культури у розвязанні соціотехносферних проблем.

Тема 6. Основні сфери розвитку культури.

Поняття "сфери розвитку культури". Теоретичні засади їх виділення. Збереження природи - необхідна умова творення культури в часі і просторі. Мистецтво у висхідному розвитку людства, його функції. Поняття стилю у культурі. "Художня культура": структура, хронологічні межі становлення основних художніх напрямків. Наукова сфера розвитку: діалектика процесів в період формування інформаційного суспільства. Світоглядна парадигма: етапи розвитку. Соціально-економічні передумови формування полівимірного розвитку художньої культури в середині ХIХ ст. Основні течії в культурі XX ст

282

Тема 7. Тенденції культурного розвитку другої половини XX ст.

Теоретичні засади дослідження тенденцій культурного розвитку. Типи та види культур XX ст. Субкультура. Контркультура. Масова культура. Тенденції у розвитку західноєвропейської культури 60-70 років XX ст., що дістали назву "криза культури". Формування нової структури культури наприкінці XX ст. "Криза культури" як криза світобачення поколінь, переоцінка історичних цінностей, норм моралі, соціальна апатія, викликана неспроможністю самореалізації великих мас людей в інформаційному суспільстві. Проблема діалогу культур у системі міждержавних та міжнаціональних відносин.

Тема 8. Сучасна наука про особливості розвитку культури у XXI ст.

Теоретичні засади прогнозування культурного розвитку соціальних спільнот. Система сучасних прогнозів, проектів, програм розвитку людства у третьому тисячолітті. Екстраполяція культурного розвитку людства у XX ст. на ХХІ ст. Культурні прогнози міжнародних недержавних (громадських) організацій. Формування системи нових культурних цінностей XXI ст., їх еволюція в часі і просторі. Інтегральна культура як теоретична спроба осмислити соціально-культурні та техносферні процеси нового тисячоліття. Порівняльний аналіз інваріантів розвитку культури.

Тема 9. Збереження культурної і природної спадщини як об'єктивна соціально-історична тенденція в розвитку людства

Поняття "культурна", "природна спадщина","культурні цінності". Теоретичні засади проблеми. Національні та світові культурні цінності. Історичні передумови формування суспільної думки про збереження культурних цінностей. Пакт Реріха. Міжнародно-правові акти про збереження культурних цінностей. Державні, регіональні, міжнародні організації, що діють на основі норм і правил вироблених ЮНЕСКО з питань збереження світової культурної спадщини. Культурна спадщина України. Зближення культур різних народів як запорука їх прогресивного розвитку. Глобалізація культурного життя. Соціальні рухи на захист збереження природної спадщини. Формування міжнародних культурних центрів зінтегрованих з державними інститутами охорони довкілля, Тенденції до встановлення системи культурних і природних цінностей.

283