Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України Василівський коледж тдату

Затверджую

Заступник директора

з навчальної роботи

________А.В.Гнєдова

___________2009 р.

Конституційне право України

Курс лекцій

Розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії юридичних дисциплін

Протокол № ________ від _________________2009 р.

Голова циклової комісії

юридичних дисциплін ___________________В.О.Тирон

2009

Укладач:

Тирон В.О.викладач юридичних

дисциплін, спеціаліст вищої категорії,

магістр педагогіки вищої школи

Рецензент:

Мурич С.В.викладач юридичних

дисциплін, спеціаліст вищої категорії

Конституційне право України є провідною галуззю права.

Курс лекцій з конституційного права України висвітлює насамперед питання загальної теорії конституційного права: предмет, метод, його систему, джерела, конституційні правовідносини та конституційно-правову відповідальність. Найбільша увага приділяється, звичайно, основам конституційного ладу, зокрема, конституційним основам державного і суспільного ладу, правам і свободам людини і громадянина: громадським, політичним, економічним, соціальним, культурним тощо, а також формам безпосереднього народовладдя – виборам, референдумам.

Значну увагу приділено органам державної влади – законодавчої, виконавчої і судової, зокрема, організації і діяльності Верховної Ради – парламенту України, Президентові України, функціям і повноваженням Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Конституційному Суду та судів загальної юрисдикції, органів прокуратури.

У курсі лекцій розкрито також питання територіального устрою України, Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування України, зокрема, статусу територіальних громад, представницьких органів місцевого самоврядування.

Курс лекцій в цілому відповідає навчальним програмам, поєднує як традиційні погляди на конституційно-правові явища, так і нові, містить аналіз як теоретичних, так і практичних, матеріальних і процесуальних питань конституційного права. Всебічно висвітлено основні правові акти в галузі конституційного права. Відображено здійснення конституційної реформи та основні положення Закону України „Про внесення змін до Конституції України”.

Розраховано на студентів другого курсу спеціальності 5.03040101 „Правознавство” вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.