Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Конституційний статус органів місцевого самоврядування

План

1.Поняття, принципи та правова база місцевого самоврядування в Україні.

2.Організаційно-правова, матеріальна і фінансова основи місцевого самоврядування.

3.Повноваження місцевого самоврядування в Україні.

Література

1.Конституція України, розділ 11.

2.Закон України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997р.

3.Кравченко, с.183-470

4.Фрицький, с.470-502

5.Погорілко, с.313-334

У результаті вивчення теми студент повинен знати:

  • поняття місцевого самоврядування в Україні;

  • правову основу місцевого самоврядування;

  • принципи місцевого самоврядування;

  • систему місцевого самоврядування;

  • організаційно-правову, матеріальну і фінансову основи місцевого самоврядування;

  • повноваження місцевого самоврядування.

1.Місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста – самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо (місцевий референдум, вибори до місцевих рад та загальні збори), так і через представницькі органи – сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Таке законодавче закріплення і визначення терміну „місцеве самоврядування” повністю відповідає існуючим міжнародним стандартам. Наприклад, Європейська хартія місцевого самоврядування дає таке визначення: місцеве самоврядування означає право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання і управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їхньої компетенції, в інтересах місцевого населення. Це право здійснюється радами або зборами, члени яких вільно обираються таємним голосуванням на основі прямого, рівного, загального виборчого права і які можуть мати підзвітні їм виконавчі органи. Це положення ніяким чином не заважає використанню зборів громадян, референдумів або будь-якої іншої форми прямої участі громадян, якщо це дозволяється законом.

Правовою основою місцевого самоврядування в Україні є розділ 11 Конституції України, ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні” в редакції від 6 березня 2003 року, ЗУ „Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” в редакції від 6 квітня 2004 року, ЗУ „Про органи самоорганізації населення” від 11 липня 2001 року, Європейська хартія місцевого самоврядування, яка була ратифікована Верховною Радою України 15 липня 1997 року тощо.

Відповідно до цих нормативних актів місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах:

  • народовладдя;

  • законності;

  • гласності;

  • колегіальності;

  • поєднання місцевих і державних інтересів;

  • виборності;

  • правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами;

  • підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

  • державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування;

  • судового захисту прав місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування складається з таких елементів:

  • територіальна громада – жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. Територіальна громада є первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об’єднуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову. Добровільне об’єднання територіальних громад відбувається за рішенням місцевих референдумів відповідних територіальних громад сіл. Таке рішення є наданням згоди на створення спільних органів місцевого самоврядування, формування спільного бюджету, об’єднання комунального майна;

  • сільська, селищна, міська рада – є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією та законами України;

  • сільський, селищний, міський голова – є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об’єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Голова обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на чотири роки і здійснює свої повноваження на постійній основі. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної ради, головує на її засіданнях. Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у вільний від виконання обов’язків час), займатися підприємницькою діяльністю, отримувати від цього прибуток;

  • виконавчі органи сільської, селищної, міської ради – виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади – також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади;

  • районні та обласні ради – є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією та законами України, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами. Загальний склад районної ради визначається з урахуванням кількості територіальних громад адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу району. Територіальні громади в межах району повинні мати в районній раді рівну кількість депутатських мандатів. Загальний склад обласної ради визначається з урахуванням кількості районів, міст обласного значення, що входять до складу області. Райони, міста обласного значення повинні мати в обласній раді рівну кількість депутатських мандатів;

  • органи самоорганізації населення – це представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста. Такими органами є будинкові, вуличні, квартальні комітети тощо.

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону. Органам місцевого самоврядування законом можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

2.Організаційно-правова основа місцевого самоврядування полягає, перш за все, у тому, що його органи є юридичними особами. Згідно з Конституцією і законами України вони наділяються власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Крім того, органам місцевого самоврядування законом можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у разі здійснення яких вони підконтрольні відповідним органам виконавчої влади (стаття 16 Закону).

За статтями 142 і 143 Конституції України та статтею 16 ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні” матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є:

  • рухоме і нерухоме майно;

  • доходи місцевих бюджетів;

  • інші кошти;

  • земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах;

  • а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть об’єднувати на договірних засадах об’єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби.

Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що перебуває в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві податки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утворюють, реорганізовують і ліквідовують комунальні підприємства, організації та установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Обласні та районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних областей і районів та контролюють їх виконання; затверджують районні і обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних і культурних програм, та контролюють їх виконання; вирішують інші питання, віднесені законом до їхньої компетенції.

Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади. Держава фінансує здійснення цих повноважень у повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місцевого самоврядування відповідні об’єкти державної власності.

Органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

У межах повноважень, визначених законом, органи місцевого самоврядування приймають рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території.

Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

3.Повноваження місцевого самоврядування – це визначені і закріплені в Конституції, законах України та інших нормативно-правових актах права та обов’язки суб’єктів системи місцевого самоврядування, необхідні для реалізації завдань і функцій місцевого самоврядування на відповідній території.

Повноваження органів місцевого самоврядування закріплені у розділі 2 „Організаційно-правова основа місцевого самоврядування” ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні”, який включає повноваження:

  • сільських, селищних та міських рад (статті 25,26);

  • виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (статті 27-41);

  • сільського, селищного, міського голови (стаття 42);

  • районних і обласних рад (статті 43,44).

Крім перелічених повноважень, у згаданому розділі, у главі 5 „Порядок формування, організація роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування”, визначаються:

  • порядок формування рад (стаття 45);

  • порядок підготовки і проведення сесій рад (стаття 46);

  • організація роботи постійних комісій (стаття 47);

  • тимчасових контрольних комісій рад (стаття 48);

  • депутатів (стаття 49);

  • секретаря сільської, селищної, міської ради (стаття 50);

  • виконавчого комітету ради, його повноваження та організація роботи (статті 51-54);

  • організація роботи відділів, управлінь та інших виконавчих органів рад (стаття 55);

  • організація роботи голови відповідної ради (стаття 55), його заступника (стаття 56) та їх виконавчих апаратів (стаття 58), президії (колегії) районної, обласної ради (стаття 57);

  • форми і зміст актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування (стаття 59).

Щодо змісту повноважень сільських, селищних, міських рад, то вони можуть бути загальної і виключної компетенції.

У межах загальної компетенції сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати й вирішувати питання, віднесені Конституцією і ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні” та іншими законами до їх відання (стаття 25 ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні”).

Виключною компетенцією цих рад є питання, що розглядаються лише на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської рад (стаття 26).

До кола цих питань, зокрема, належать:

  • утворення і ліквідація постійних та інших комісій, виконавчого комітету, інших виконавчих органів рад;

  • затвердження плану роботи ради;

  • заслуховування звітів голови, постійних комісій, керівників виконавчих органів рад;

  • розгляд запитів депутатів, прийняття рішення про проведення місцевого референдуму;

  • затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування, затвердження місцевого бюджету та звіту про виконання бюджету тощо.

Повноваження виконавчих органів сільських і селищних рад поділяються на власні та делеговані повноваження у таких сферах:

  • соціально-економічного та культурного розвитку, планування та обліку (стаття 27);

  • в галузі бюджету, фінансів і цін (стаття 28);

  • в сфері управління комунальною власністю (стаття 29);

  • в галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування (стаття 30);

  • в галузі будівництва (стаття 31);

  • у сфері освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту (стаття 32);

  • у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища (стаття 33);

  • у сфері соціального захисту населення (стаття 34);

  • у галузі оборонної роботи (стаття 36);

  • щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою (стаття 37);

  • щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян (стаття 38);

  • інші повноваження виконавчих органів рад.

Стаття 42 Закону визначає коло повноважень сільського, селищного, міського голови. До них, зокрема, належать: забезпечення здійснення у межах, наданих законом, повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади, організація роботи рад та її виконавчого комітету; формування виконавчого комітету; скликання сесій рад.

Повноваження районних і обласних рад складаються також із двох груп: з питань, які вирішуються цими радами виключно на їх пленарних засіданнях (стаття 43) (багато в чому аналогічні питанням, що вирішуються на пленарних засіданнях сільських, селищних і міських рад), та з повноважень, які делегуються районними та обласними радами відповідним місцевим державним адміністраціям (стаття 44).

До них, зокрема, належать:

  • підготовка і внесення на розгляд проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку районів і областей;

  • забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку відповідної території;

  • підготовка і подання до відповідних органів виконавчої влади фінансових показників і пропозицій до проекту Державного бюджету України;

  • сприяння інвестиційній діяльності на території району, області;

  • залучення у порядку, встановленому законом, підприємств, що належать до комунальної власності, до участі в обслуговуванні населення відповідної території тощо.

Ключові поняття:

  • місцеве самоврядування в Україні;

  • принципи місцевого самоврядування;

  • територіальна громада;

  • сільська, селищна, міська рада;

  • сільський, селищний, міський голова;

  • виконавчі органи рад;

  • районні та обласні ради;

  • органи самоорганізації населення;

  • організаційно-правова основа місцевого самоврядування;

  • матеріальна і фінансова основи місцевого самоврядування;

  • повноваження місцевого самоврядування;

  • повноваження загальної компетенції;

  • повноваження виключної компетенції;

  • власні повноваження;

  • делеговані повноваження.

Питання для самоконтролю

1.Дайте визначення поняття місцевого самоврядування та охарактеризуйте основні його принципи, проаналізуйте положення Конституції України, ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні”.

2.Розкрийте зміст поняття територіальної громади та визначте її види, функції і повноваження.

3.Проаналізуйте порядок формування представницьких органів місцевого самоврядування та обрання сільських, селищних, міських голів.

4.Які форми і методи діяльності представницьких органів місцевого самоврядування?

5.Яке місце в системі місцевого самоврядування займають виконавчі комітети місцевих рад?

6.Що складає матеріальну і фінансову основи місцевого самоврядування?

7.Назвіть особливості статусу органів самоорганізації місцевого самоврядування в Україні.