Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Правова охорона Конституції України та статус Конституційного Суду України План

1.Конституційно-правовий механізм захисту Конституції України.

2.Конституційний Суд України: порядок формування, повноваження, вимоги до судді КСУ, форми звернення до КСУ.

Література

1.Конституція України. Прийнята на п’ятій сесії ВРУ 2-го скликання // ВВР. – 1996. - № 30, розділ 12

2.Закон України „Про внесення змін до Конституції України” від 08.12.2004 // ВВР. – 2005. - № 2.

3.Закон України „Про Конституційний Суд України” від 16 жовтня 1996 р.

4.Коментар до Конституції України / Інститут законодавства Верховної Ради України. – К., 2006.

5.Конституційне законодавство України: законодавчі акти, коментар. – К.: Атіка, 2006.

6.Конституційне право України / За ред. В.Ф.Погорілка. – К.: Наукова думка, 2006. – с. 251-269

7.Рудик П.А. Конституційна реформа в Україні: проблеми та перспективи. – К.: Атіка, 2006.

8.Кравченко В.В. Конституційне право України. – К.: Атіка, 2006. – с. 357-362

9.Фрицький О.Ф. Конституційне право України. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – с. 425-439

10.Конституційне право України: Інтерактивний курс. – Х.: Одісей, 2004. – с. 168-178

11.Шляхтун П.П. Конституційне право: словник термінів. – К.: Либідь, 2005.

12.Юридична енциклопедія: в 6-ти т. / Редкол.: Ю.С.Шемшученко (відп. ред.) та ін. – К.: Укр.. енцикл., 1998-2003.

1.Однією з важливих юридичних властивостей Конституції України є обов’язковість її спеціального правового захисту як одного з найважливіших об’єктів конституційного права. Закономірно, що Конституція, яка стоїть на захисті суспільного і державного ладу, прав і свобод людини і громадянина та інших конституційних цінностей, є ефективною лише за умови її правової захищеності, гарантованості.

Правову охорону Конституції України слід розглядати у вузькому та широкому значеннях. У першому випадку під охороною Конституції України, у вузькому значенні, слід розуміти цілеспрямовану, передбачену Конституцією та законами України діяльність Конституційного Суду України щодо вирішення питань про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і офіційного тлумачення Конституції та законів України. Але легітимна діяльність КСУ, будучи одним із найбільш важливих елементів системи правового захисту Конституції України, не вичерпує всіх можливостей цієї системи. Правову охорону Конституції України слід розглядати не лише у вузько спеціалізованому, а й в широкому значенні.

Отже, правова охорона Конституції України, у широкому розумінні, здійснюється за допомогою спеціальних юридичних способів і засобів, якими виступають нормативно-правові й організаційно-правові механізми забезпечення правової охорони Конституції України. Сукупність нормативно- й організаційно-правових механізмів правового захисту Конституції України також прийнято називати гарантіями Конституції України.

Отже, механізм правового захисту Конституції України здійснюють:

  • вищі органи державної влади: Президент України, Верховна Рада України, КМУ. Так, згідно з Конституцією України є гарантом додержання Конституції України (частина 2 статті 102), Верховна Рада України усуває Президента України з поста у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину (пункт 10 статті 85) та здійснює контроль за діяльністю КМУ (пункт 13 статті 85), КМУ забезпечує виконання Конституції та законів України (пункт 1 статті 116) тощо;

  • правоохоронні органи (суди, прокуратура), центральні та місцеві органи виконавчої влади;

  • орган конституційної юрисдикції (Конституційний Суд України), який є основним, визначальним елементом системи правових засобів захисту Конституції України. Згідно зі статтею 2 ЗУ „Про Конституційний Суд України” від 16 жовтня 1996р. завданням КСУ є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України;

  • Збройні Сили України, на яких покладається оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості (частина 2 статті 17 Конституції України);

  • громадяни України. Активні форми охорони Конституції України громадянами передбачені в її тексті. Так, стаття 55 встановлює, що кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Кожен має право звертатися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

2.Згідно статті 147 Конституції України Конституційний Суд України (далі – КСУ) є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні.

КСУ є незалежним органом в системі судової влади, покликаним забезпечувати відповідність законів, інших нормативних актів органів законодавчої, виконавчої влади Конституції України, охорону конституційних прав та свобод особи.

Згідно статей 150-151 Конституції України до повноважень КСУ належить:

  • вирішення питань про конституційність законів та інших правових актів Верховної Ради України;

  • надання висновків про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до розгляду Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість;

  • надання висновків щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту;

  • офіційне тлумачення Конституції України.

Формами звернення до КСУ є:

  • конституційне подання – це письмове клопотання до КСУ про визнання правового акту, його окремих положень неконституційними, про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України, про дачу висновку щодо додержання конституційної продукції, розслідування і розгляду справи про усунення Президента України в порядку імпічменту;

  • конституційне звернення – це письмове клопотання до КСУ про необхідність офіційного тлумачення Конституції та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

Право на конституційне подання мають:

  • Президент України;

  • не менш ніж 45 народних депутатів;

  • Верховний Суд України;

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини;

  • Верховна Рада Автономної Республіки Крим;

  • Верховна Рада України з приводу процедури імпічменту;

  • інші органи державної влади та місцевого самоврядування.

Право на конституційне звернення мають:

  • громадяни України;

  • іноземці;

  • особи без громадянства;

  • юридичні особи.

Рішення і висновки КСУ повинні бути мотивованими і приймаються шляхом відкритого голосування більшістю голосів від загального складу суддів. Судді не мають право утримуватися від голосування. Рішення КСУ підлягають безумовному виконанню.

Рішення і висновки КСУ можуть бути переглянуті лише самим КСУ за вимогою не менш як дві третини від загальної кількості його суддів.

КСУ складається з 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів.

Голова КСУ обирається на спеціальному пленарному засіданні КСУ зі складу суддів КСУ шляхом таємного голосування строком на три роки без права переобрання. Обраним Головою вважається кандидат, за якого проголосувало більше половини суддів КСУ.

Суддею КСУ може бути громадянин України, який на день призначення досяг 40 років, має вищу юридичну освіту, стаж роботи за фахом 10 років, проживає в Україні протягом останніх 20 років та володіє державною мовою.

Достроково повноваження судді КСУ припиняється у разі:

  • подання прохання про відставку;

  • досягнення суддею 65-річного віку;

  • неможливості виконувати обов’язки за станом здоров’я;

  • припинення його громадянства;

  • порушення суддею присяги;

  • порушення суддею вимог щодо несумісності посад чи неналежності до будь-яких партій;

  • набрання законної сили обвинувального вироку щодо судді.

Рішення про припинення повноважень судді КСУ приймає Верховна Рада України за поданням її Голови.

На суддів КСУ поширюються гарантії недоторканості, встановлені для народних депутатів України.