Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кравець_Культурологія_Львів-2009.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
3.63 Mб
Скачать

Структурно-логічна схема вивчення дисципліни

279

Структура залікового кредиту дисципліни

Тема

Лекц. год

Семін. зан

С/р

Змістовний модуль 1. Теорія культури

Тема 1. Предмет та метод культурології. Основні поняття. Культурологія і природа. Місце дисципліни в системі сучасних наук.

2

Тема 2 Історичні етапи осмислення культури. Основні школи та концепції культурології.

2

2

4

Тема 3. Українська культурологічна думка в контексті загальноєвропейської культурної традиції.

2

2

2

Тема 4. Теоретичні засади сучасної типології культури

2

2

2

Змістовний модуль 2. Динаміка культури.

Тема 5. Культура і соціотехносфера в системі глобальних проблем сучасності.

2

2

4

Тема 6. Основні сфери розвитку культури.

2

2

2

Тема 7. Тенденції культурного розвитку другої половини XX ст.

2

2

2

Тема 8. Сучасна наука про особливості розвитку культури у XXI ст.

2

2

2

Тема 9. Збереження культурної і природної спадщини як об'єктивна соціально-історична тенденція в розвитку людства.

2

2

2

Всього

18

16

20

280

Зміст лекційного курсу змістовний модуль і. Теорія культури. Тема 1. Предмет та метод культурології. Основні поняття. Культурологія і природа. Місце дисципліни в системі сучасних наук.

Предмет культурології, основний термінологічний апарат курсу. Поняття культури, діалектика його розвитку. Особливості осмислення культури, культурні епохи. Сутнісні причини зміни епох. Структура культури. Функції та методи її аналізу. Становлення культурології як закономірний етап теоретичного осмислення культури. Роль природного в культурному. Місце і значення культурології в системі сучасних гуманітарних і природничих наук, значимість у загальнотехнічній підготовці студентів. Сучасні проблеми у розвитку культурології як науки. Інженерна справа як надбання культури: основний понятійний апарат.

Тема 2. Історичні етапи осмислення культури. Основні школи та концепції культурології

Культурологічні знання як найдавніші знання в освоєнні матеріального світу. Рівні культурологічного знання та їх зв"язки з культурологічними епохами. Культурологічні знання як самостійна галузь науки. Суспільство і культура: діалектика зв"язків, сутнісні причини прогресивного розвитку. Теоретичні проблеми етапізації культурних явиш. Поняття "цивілізація". Давні цивілізації та особливості їх культурного розвитку. Сучасна наука про причини занепаду високорозвинутих цивілізацій. Погляди О Шпенглера, А.Тойнбі на співвідношення соціальних спільнот і цивілізацій. Культура в дослідженнях початку XXI ст.

Тема 3. Українська культурологічна думка в системі загальноєвропейської культурної традиції.

Культурологічна думка епохи Нового часу» особливості загальноєвропейської культурної традиції ХVIII-ХІХст. Україна в системі загальноєвропейських інтересів. Внутрішні процеси в Україні ХVIII-ХІХ ст. та їх наукове відображення в працях зарубіжних вчених. Становлення української культурології. Культурологічні праці діячів української культури XIX ст. Погляди (І.Франка, Л.Українки, М.Грушевського на

281

суспільний розвиток України, їх прогностичні оцінки на XX століття. Дослідження української культури українськими вченими в еміграції: основні наукові праці. "Світове дерево" в світосприйнятті укра-їнців.Витоки української культури.