Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ 28.02.12 ИУК.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
55.63 Mб
Скачать
    1. Культура рідного краю

Історія Керчі нараховує 26 століть. Район Боспору Кіммерійського – так називалася в стародавності Керченська протока – місце зосередження реліквій багатьох епох.

На його берегах протягом декількох тисячоріч проживали одночасно або змінюючи один одного багато народів. Виявившись на перетинанні важливих морських і сухопутних доріг, місто що називається, було «втягнено» в орбіту світових історичних подій. Тут збереглися сліди перебування безлічі племен і народів.

У роки Великої Вітчизняної війни Керч стала ареною жорстоких боїв. Лінія фронту чотири рази проходила через Керч, захисники міста виявили масовий героїзм, мужність і стійкість. 14 вересня 1973 Указом Президії ВР СРСР почесне звання «місто-герой» із врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» було присвоєне м. Керч.

Усі 26 століть свого існування Керч була зв’язана з усім миром незримими, але міцними нитками політики, історії, економіки, культури.

Проводячи відлік нашої історії з появи на даній території прадавньої людини, кожне покоління, починаючи з первісних людей, залишило в ній свій слід.

Дивовижний музей природи під відкритим небом!

8.4.1. Містобудівна та культурна історія Керчі

Місто Керч розташоване в східній частині Кримського півострова, на березі Керченської протоки, що сполучає Азовське море з Чорним. Сучасна Керч тягнеться більше 40 кілометрів уздовж берегової межі від мису Фонар до селища Ельтиген на південь від мису Камиш-Бурун.

Земля ця відвіку була заселена і зберігає в собі пам’ятники культури різних епох. Витвори давнього мистецтва, відкриті в курганах Керчі, прикрашають кращі музейні колекції світу, а самі кургани, як і древні поселення, дороги, колодязі, служать надійним свідоцтвом багатою на події історії краю. Багато історико-культурних пам'ятників і понині залишаються активними містобудівними чинниками: використовуються деякі античні колодязі і дороги; планувальна структура періоду російського класицизму формує подобу загальноміського центру; древні городища і курганні гряди, фортифікаційні спорудження античності і XVIII-XIX століть, історичні маяки, меморіали війни служать орієнтирами просторової композиції, додаючи їй своєрідність і неповторну подобу. Ландшафт Керчі, що зберігає сліди перебудовчої діяльності людини протягом більш ніж трьох тисячоліть, належить до прадавніх і найбільш цінним історико-культурним ландшафтам нашої цивілізації.

Керч в доантичний період

Епоха, що передує заснуванню міст першими грецькими колоністами, археологічно досліджена украй недостатньо, але події цього періоду дійшли до нас завдяки «Історії» Геродота. Відомий твір про те, що колись в цій країні жили кіммерійці. Вони були витиснені скіфами і переправилися до Малої Азії.

З обставинами протиборства осілих кіммерійців і кочівників-скіфів багато дослідників пов’язують спорудження так званого валу Тірітакського — найсхіднішого, найближчого до протоки з цілого ряду древніх оборонних рубежів, виявлених на Керченському півострові.

Найбільш ранні поселення, археологічно виявлені на території нинішньої Керчі, відносяться до епохи середньої бронзи. Їх відомо три: у районі селищ Глейки, Кам’янка, Підмаячний.