Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОМПЛЕКС АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.78 Mб
Скачать

Розділ 9 загальні вимоги та порядок написання курсової роботи

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ, ЯКІ ПРЕД'ЯВЛЯЮТЬСЯ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

У курсовій роботі необхідно показати знання економічної теорії, її стану на сучасному етапі розвитку господарства України, продемонструвати вміння використовувати теоретичні знання та практичні навички з економічного аналізу, отриманні під час навчання, робити висновки та розробляти науково обґрунтовані управлінські рішення.

Курсова робота повинна довести вміння студента самостійно визначати мету дослідження та досягти її. Таке дослідження є творчим і передбачає теоретичну розробку теми й оцінки літературних та інших джерел з проблеми, що розглядає вивчення чинної практики аналітичної роботи та розробку конкретних рекомендацій щодо вдосконалення методики аналізу й підвищення ефективності роботи підприємства.

До роботи ставляться такі вимоги:

  • творчій підхід до вибраної теми, самостійне виконання досліджень за проблемою, що вивчається, правильне та глибоке теоретичне висвітлення теми, взаємозв'язок теоретичних питань з практикою діяльності підприємств;

  • усвідомлення результатів дослідження та вміння робити узагальнення і надавати рекомендації щодо підвищення ефективності роботи підприємства;

  • знання можливостей сучасних засобів обчислювальної техніки та вміння використовувати їх у процесі дослідження та при розробці рекомендацій.

Робота повинна базуватися на вітчизняних і зарубіжних літературних джерелах, а також містити в собі матеріали конкретного підприємства.

Виконання роботи складається з таких етапів:

  1. Вибір теми, згідно наведеної тематики, визначення мети та об'єкта досліджень.

  1. Визначення завдань дослідження і складання плану курсової роботи.

  1. Вивчення літературних джерел за темою дослідження.

  2. Вибір методів дослідження.

  3. Узагальнення економічних, спеціальних джерел, збирання статистичних даних, даних первісного та зведеного обліку, а також звітності підприємства, на матеріалах якого виконується робота.

  4. Виконання, оформлення та подання роботи на кафедру.

Обсяг курсової роботи рекомендується в межах 40-50 аркушів машинописного тексту. Вона повинна бути не лише методично правильно і грамотно виконана, але й акуратно і правильно оформлена. Курсова робота повинна мати додатки (фактичні дані роботи підприємства), які також повинні відповідати вимогам до їх оформлення.

ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ВИБІР ТЕМИ, ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ТА ОБ'ЄКТА ДОСЛІДЖЕННЯ

Кафедра контролю і ревізії розробляє і кожного року уточнює тематику курсових робіт (дод. Л). Студентові надається право самостійного вибору теми, але, якщо потрібно, він може одержати кваліфіковану консультацію у викладачів кафедри, або у свого керівника. За узгодженням з науковим керівником та завідувачем кафедри, студент може запропонувати для курсової роботи свою тему, яка не увійшла до названого переліку, а також дещо змінити її назву, обґрунтувавши доцільність. Забороняється виконання студентами курсових робіт за однаковою темою на базі даних одного й того самого підприємства.

Тема повинна бути актуальною, враховувати сучасні тенденції розвитку національного господарства України, відбивати чинну практику роботи підприємств, відповідати завданням і вимогам, які стоять перед економічним аналізом та основним напрямком дипломних досліджень кафедри.

Під час вибору теми необхідно, також, враховувати наукове та практичне значення даної проблеми, можливості використання її розробок та рекомендацій з науковою та практичною метою.

Студентам заочної форми навчання пропонується вибирати тему з урахуванням потреб підприємства, на якому вони працюють.

Тема роботи не повинна бути занадто широкою, порушувати надто велику кількість питань, тому що, у цьому випадку, є ризик поверхового викладення матеріалу. Але тема має бути і не занадто вузькою, бо тоді студент не матиме змоги зробити необхідні висновки та узагальнення в зв'язку з недостатністю інформації.

Доцільним є попереднє вивчення забезпеченості теми інформацією літературними джерелами та практичними матеріалами, щоб переконатися, що її достатньо для виконання роботи.

Коли тему обрано, вона закріплюється за студентом розпорядженням по кафедрі. Вибір теми означає початок роботи над курсовою роботою.

Метою дослідження є систематизація, узагальнення, розширення (закріплення теоретичної підготовки, поглиблене вивчення та розробка окремого питання, а також рішень, та найбільш повного виявлення і використання резервів покращення фінансово - господарської діяльності підприємства.

Для успішного написання курсової роботи велике значення мас вибір об'єкта дослідження. Бажано, щоб для студентів заочної форми навчання це було підприємство, де вони працюють, а для студентів денного відділення - майбутня база проходження практики.

ВИЗНАЧЕННЯ ЗАВДАНЬ ДОСЛІДЖЕННЯ І СКЛАДАННЯ ПЛАНУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Правильне визначення мети дозволяє чітко встановити завдання, які мають бути вирішенні під час виконання курсової роботи.

При написанні роботи студент має:

1. Розкрити економічну сутність предмета дослідження, його значення і роль у господарській діяльності підприємства.

2. Провести по вибраній темі всебічний і докладний аналіз, застосовуючи дані базового та споріднених йому підприємств, тощо.

3. Визначити основні напрямки вдосконалення методики аналізу вибраного предмету дослідження.

4. Розробити і обґрунтувати пропозиції щодо покращення облікової і аналітичної роботи на базовому підприємстві, які б сприяли формуванню оптимальних управлінських рішень.

Приведенні завдання повинні знайти своє відображення при розробці плану курсової роботи.

Процес розробки плану складається із двох етапів:

  • складання попереднього плану роботи;

  • його доопрацювання і складання остаточного варіанту плану.

Попередній план складається до роботи над джерелами інформації і включає основні завдання та напрямки дослідження по вибраній темі. Остаточний план складається після ґрунтовного вивчення і опрацювання літературних джерел, інструктивних матеріалів, даних практичної діяльності підприємства і є доопрацюванням, поглибленням основних питань та підпитань попереднього плану роботи.

План курсової роботи (дод. М.) складається із вступу, окремих питань та підпитань (де є необхідність), заключної частини, списку використаної літератури і додатків. Основні питання плану послідовно поєднуючись, повинні відображати зміст курсової роботи.

В пункти плану, присвячені конкретним дослідженням, слід включити питання організації аналітичної роботи і практики аналізу на прикладі базового підприємства.

ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

Для написання якісної роботи потрібен ретельний і обміркований добір літератури, складання загальної бібліографії.

До складу бібліографії мають бути віднесені навчальна література, інструктивні та нормативні документи, монографії, журнальні та газетні статті.

Слід починати із загальної та переходити до спеціальної літератури, опрацьовувати спочатку основну (підручники, теоретичні статті), а потім спеціальну літературу (інструктивні та нормативні документи, статті, монографії, специфічні для даної проблеми, періодичну літературу, що висвітлює передовий досвід з проблеми, що вивчається).

Для підбирання літератури необхідно скористатися бібліографічними довідниками предметними і тематичними каталогами бібліотек: інституту, міста, великих технічних бібліотек, а також бібліотеки підприємства.

Працюючи над літературою, необхідно дотримуватись таких правил:

  1. виділити основне у прочитаному;

  2. розібратися у термінології та незнайомих словах;

  3. записати запитання, що виникають під час роботи з літературою;

  4. після опрацювання літературного джерела поставити перед собою контрольне запитання (наприклад, яка основна ідея автора? Які аргументи висуває автор? З чим можна не погодитися?).

Треба пам'ятати, що вивчення літератури - це активний процес творчого засвоєння матеріалу, який допоможе розв’язати поставлені у роботі завдання.

Результати опрацювання літературного джерела необхідно зафіксувати у вигляді короткого викладення його змісту (виписати цитати, формули із позначенням сторінок, на яких вони наведенні).

НАПИСАННЯ РОБОТИ

Написання роботи починається із систематизації та обробки матеріалу по кожній позиції плану. На ньому етапі відбирається матеріал для певних параграфів, глав (розділів) і складається детальний план їх викладення (структура, оформлення ілюстративного матеріалу). На. підставі аналізу формуються основні висновки. Одночасно план уточнюється і визначається необхідність у зібранні додаткового матеріалу. В результаті складається перший варіант роботи.

На другому етапі визначаються основні напрямки висновків і пропозицій, що випливають із основного змісту роботи. Орієнтовно оцінюється можливість впровадження їх у практику роботи підприємства, підраховується ефективність. Як підсумок, формується перший варіант висновків і пропозицій.

На основному етапі додатково збирається необхідний матеріал, уточнюється окремі положення і остаточно формуються висновки і пропозиції.

СТРУКТУРА І ЗМІСТ РОБОТИ

Приблизна структура роботи:

Вступ (2-3 сторінки).

Розділ 1. Економічна сутність і характеристика проблеми, що вивчається, та об’єкта аналізу, їх роль та значення (8-10 сторінок).

Розділ 2. Методика аналізу досліджувальних питань (15-20 сторінок).

Розділ 3. Напрямки вдосконалення аналізу за досліджуваною проблемою (6-5 сторінок).

Висновки (3-4 сторінки).

Список використаних джерел.

Додатки

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, рівень розробки її в економічній літературі, визначити основні напрямки дослідження, сформувати мету і завдання курсової роботи, предмет, об'єкт і методи дослідження. Слід також посилатися на джерела фактичного матеріалу, який виконаний у роботі, дати стислу характеристику об'єкта дослідження: напрямки діяльності; основні техніко - економічні показники, оцінити результати роботи підприємства у звітному періоді.

У першому розділі необхідно розглянути питання економічної теорії за обраною темою, розкрити економічну природу досліджуваного показника або проблеми, його значення за сучасних умов господарювання.

У даному розділі студент повинен узагальнити теоретичні положення, викласти логічно цілісний матеріал за темою на підставі вивчення і критичного опрацювання літературних джерел, дослідити полеміку навколо питання і визначити своє ставлення до нього, висловити свою точку зору на проблему.

Необхідно виділити особливості роботи базового підприємства і їх вплив на організацію, техніку і методи аналізу. Також доцільно вказати основні джерела інформації, на підставі яких буде проводитись аналіз.

У другому розділі курсової роботи детально аналізуються дані за обраною темою. Цей розділ залежить віл теми, розробленого плану та методики, яку обрано для дослідження. Роботу виконують на засадах, які визначені у теоретичній частині роботи, використовуючи дані базового підприємства.

У розділі повинні бути наведені оцінка відповідних показників звітного року та в динаміці, характер та розмір впливу окремих чинників на відхилення від планових показників та динамічні коливання, розкрити причини цих відхилень та зроблені відповідні висновки. Виконуючи завдання оперативного аналізу, студентові необхідно виконати аналіз за нетривалі періоди (добу, тиждень місяць). Викладення матеріалу має бути послідовним та логічним. Спочатку розглядають загальні, підсумкові показники, потім - часткові. Цифрові дані слід наводити у вигляді аналітичних таблиць. Процес аналізу повинен бути наочним, тому доцільно використовувати схеми, графіки, діаграми, тощо. Всі розрахунки виконуються по даним конкретного підприємства або установи. Необхідно також порівняння фактичних показників роботи підприємства з теоретично можливими даними, даними споріднених підприємств та середньо-галузевими показниками з метою поглиблення аналізу та виявлення резервів.

Кожен параграф розділу повинен бути написаний по такій схемі: спочатку вказати, що саме і на підставі яких джерел буде аналізуватися, потім провести аналіз, оформляючи його результати таблицями та ілюструючи графіками та діаграмами. Кожен етап аналізу завершується висновками.

У третьому розділі слід узагальнити теоретичний і практичний матеріал, викладений у другому розділі, і на підставі даних про передовий досвід впровадження сучасних прогресивних розробок по вибраній темі. які містяться в теоретичних виданнях, дати пропозиції щодо підвищення аналітичного обліку та вдосконалення методики аналізу, а також конкретні заходи, спрямовані на підвищення ефективності управлінської діяльності та роботи підприємства в цілому. Кожну пропозицію необхідно розглянути з точки зору її ефективності та впливу на результати діяльності підприємства (установи).

При написанні розділу необхідною вимогою є використання економіко – математичних методів та ЕОМ.

У висновках необхідно навести стислі теоретичні та практичні результати, одержані у роботі по вирішенню поставлених у вступі завдань, констатувати недоліки чинної практики економічного аналізу, що виявив автор, запропонувати рекомендації щодо їх усунення.