Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМВ IСР ПБК н.1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать

18

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.Гетьмана

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КОМПЛЕКСНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо виконання індивідуальної та самостійної роботи з дисципліни

“ПІДПРИЄМНИЦТВО І БІЗНЕС-КУЛЬТУРА”

для студентів спеціальності 6.107 “Економіка підприємства”

денної форми навчання

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

економіки підприємств

Протокол № 10 від 17.01.06

Кривий Ріг – 2006

Комплексні методичні вказівки щодо виконання індивідуальної та самостійної роботи з дисципліни "Підприємництво і бізнес-культура" для студентів спеціальності 6.107 "Економіка підприємства" денної форми навчання /Укл. І.А.Пан, Л.В.Качагіна, Д.О.Кучма - Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ, 2006. 60 с.

Укладачі: Пан Іван Афанасійович, к. е. н., доцент;

Качагіна Людмила Всеволодівна, ст. викладач;

Кучма Дмитро О., випускник спеціальності 8.107

Рецензент: Проволоцька Олена Миколаївна, к. е. н., доцент

Відповідальний за випуск: С.В. Волошина, доц., к. е. н., завідувач кафедри економіки підприємств

В С Т У П

В умовах ринкових відносин провідною формою господарювання є підприємництво як особливий вид виробничо-господарської діяльності, надання послуг чи посередництва, який характеризується повною свободою вибору та інноваційним характером здійснення, значною ймовірністю економічного ризику та чіткою організацією на досягнення певного комерційного зиску. Саме підприємництво є потужним "локомотивом", спрямованим істотно прискорити реформування вітчизняної економіки на ринкових засадах і на базі цього забезпечити належне зростання виробництва і добробуту населення.

Підвищення ефективності підприємництва, як сучасної форми господарювання, неодмінно потребує підготовки висококваліфікованих підприємців, здатних реалізувати у своїй діяльності вимоги ринкових відносин, менеджменту і бізнесу. Цим зумовлюється цілком зрозуміле і виправдане прагнення вивчення дисципліни з підприємництва, його стратегії, організації й ефективності функціонування та культури бізнесу.

Метою самостійного вивчення питань дисципліни та виконання індивідуальної роботи є формування психології у студентів, здатних на самостійну цивілізовану підприємницьку діяльність, а також необхідних навичок виконання розрахунків на завершальному етапі навчання та набуття ними достатніх практичних навичок розв'язання повсякчасних виробничо-господарчих завдань економічного управління підприємствами за ринкових умов господарювання.

На базі вивчення наукових основ розвитку складних систем в умовах мінливості зовнішнього середовища, використання методів і систем планування, організації та управління підприємництвом, цими методичними вказівками передбачається оволодіння методологією розробки та вибору стратегії для реалізації мети діяльності підприємства різного рівня, а також структурних одиниць підприємства, об'єднання.

Для практичної реалізації методологічних основ підприємництва студенти повинні вміти:

- здійснювати пошук та обґрунтування підприємницької ідеї;

- приймати зважені рішення щодо вибору способу створення власного бізнесу та його організаційно-правової форми;

- обґрунтовувати цілі підприємницької діяльності та стратегії їх розвитку;

- розробляти установчі документи та бізнес-дизайн підприємства;

- організовувати здійснення підприємницької діяльності;

- розв'язувати цивілізованими способами бізнес-конфлікти на підприємстві;

- оцінювати інвестиційну привабливість та ділову репутацію суб’єктів підприємництва;

- здійснювати аналіз та оцінювання ефективності підприємницької діяльності та приймати адекватні рішення щодо її підвищення.

Всі ці питання закладені в основу самостійної та індивідуальної роботи, виконання якої передбачається цими методичними вказівками.

Кожна самостійна та індивідуальна робота виконується за типовим планом, а її зміст обумовлюється тематичним планом вивчення дисципліни та індивідуальним завданням, що відображає специфіку розв'язуваних проблем, поставлених перед конкретним підприємством.

Вибір варіанту погоджується з викладачем. Тематика індивідуальної роботи охоплює основні теми курсу дисципліни "Підприємництво та бізнес-культура”, тому її виконання потребує вивчення усіх тем та опрацювання відповідних джерел, перелік яких надається.

Робочою програмою дисципліни передбачається виконання трьох індивідуальних робіт, серед яких кожна із наступних являє собою логічне продовження попередньої. Завершальною роботою є третя, котра охоплює основні положення двох інших з урахуванням умов виробничо-господарської діяльності підприємства, відповідних останньому завданню.

Завдання на виконання робіт видаються згідно графіку виконання індивідуальної роботи в робочій програмі. Термін їх виконання затверджений цим графіком відповідно на 5, 8 та 17 тижнях. На захист виносяться оформлена і узгоджена з викладачем пояснювальна записка про склад, зміст і сутність виконаної роботи з титульним листом і типовим планом, який включає вступ, основні розділи (підрозділи), висновки та пропозиції перелік літературних джерел, що були використані в процесі роботи.

Реферат повинен бути поданий на перевірку на 12 тижні.

Критерії оцінювання знань студентів за виконання модульних завдань – загалом до 50 балів.

Під модульними завданнями з дисципліни розуміються 3 індивідуальні роботи розрахункового характеру та реферат.

1.1. За виконання і захист індивідуальної роботи № 1 „Розробка засновницьких документів для новостворюваного підприємства” – до 15 балів. Захист індивідуальної роботи - у вигляді презентації запропонованого підприємства.

1.2. За виконання і захист індивідуальної роботи № 2 „Стратегія підприємництва” – до 10 балів.

1.3. За виконання і захист індивідуальної роботи № 3 “Аналітична оцінка ефективності підприємницької діяльності” – до 15 балів.

1.4. За написання та захист реферату – до 10 балів.

1. Самостійна робота студентів

Самостійна робота студента (СРС) є основним засобом отримання знань і вивчення дисципліни. Вона реалізується в таких основних формах: робота над конспектом дисципліни, вивчення рекомендованої літератури при підготовці до поточних практичних занять та до наступних лекцій, підготовка до поточних контрольних робіт, виконання домашніх завдань у вигляді вирішення задач, виконання індивідуальних робіт; вивчення відповідного матеріалу підручників, нормативних документів та інструктивно-методичних матеріалів із складанням рефератів, підготовкою доповідей на конференцію, статей; проведення розрахунків та складання звітів; виконання самостійних робіт як форми вивчення і контролю окремих програмних питань, до яких, як правило, відносять менш складні для розуміння положення і поняття розділів дисципліни; поглиблене вивчення окремих розділів, які не ввійшли в плани індивідуальної роботи та тих, що розглядаються на практичних заняттях.

Навчальним планом передбачено 80 годин, які рівномірно розподіляються між усіма темами. Виходячи із загального бюджету самостійної роботи над дисципліною, передбачається виконання 15-ти самостійних завдань з відповідними формами контролю виконання цих робіт на 2-16 тижнях.

Самостійна робота 1. Загальна характеристика підприємницької діяльності.

Мета роботи: закріплення та поглиблення знань щодо правових основ та визначення різних форм підприємницької діяльності.

Питання для самостійної роботи студента:

1. Правові основи й організаційні форми підприємницької діяльності.

Зміст роботи – вивчення законодавчої та нормативної бази організації підприємницької діяльності, складання конспекту (термінологічного словника до теми, таблиці порівняльних характеристик функціонування різних організаційно-правових форм діяльності), відповіді на навчальні завдання, підготовка до тестування.

Запитання для самоконтролю:

  1. Що є економічною основою підприємницької діяльності і які основні функції підприємництва?

  2. Які права, обов’язки і відповідальність підприємця?

3. У чому полягає відмінність між акціонерним товариством відкритого і закритого типу?

4. У чому полягає відмінність повного товариства від командитного? В яких випадках доцільно створювати командитні товариства?

Навчальні завдання:

1. Серед наведених принципів організації ринкової системи господарювання вирізніть і розкрийте зміст тих, що мають першочергове значення для успішної підприємницької діяльності:

- залежність особи від соціально-економічних інститутів суспільства;

- економічне самовизначення особи як основа особистої свободи людини, умова розгортання творчого потенціалу особи;

- вільне формування доходів підприємців і заробітної плати найманих робітників;

- наявність ринків праці, товарів і капіталів;

- наявність мінімальної кількості власників;

- регулювання ціноутворення;

- поширення комерційних принципів організації економічної системи на всі сфери та рівні економіки.

2. У яких сферах найбільш розвинене підприємництво? Які, на ваш погляд, визначальні сфери недостатньо охоплені підприємницькою діяльністю і чому?

Література: [2, р. 1; 3, гл. 1; 5 т. 6; 11, гл. 1, 2; 12, р. 1; 16].