Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСТИТУЦІЙНЕ-ГОТОВОЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

10

План

Вступ……………………………………………………………………………….3

  1. Поняття, зміст та гарантії особистих прав людини і громадянина в Україні………………………………………………………………………4

  2. Практичне завдання………………………………………………………..6

    1. Характеристика новітнього конституційного процесу…………..….6

    2. Призначення комітетів ВРУ……………………………..……………7

Висновки……………………………………………………………………..……9

Список використаної літератури………………………………..………………10

Вступ

Конституційне право України є важливим етапом розвитку сучасної нації, адже воно надає змогу вивчити політичний розвиток нашої держави, становлення України як незалежної і демократичної.

Тема даної контрольної роботи є актуальною, тому що формування громадянського суспільства, побудова України як суверенної, демократичної, правової та соціальної держави ставлять на порядок денний питання про сутність та зміст сучасного українського конституціоналізму, особливостей процесу його виникнення та можливих шляхів подальшого розвитку.

Також важливо зазначити, що українське суспільство, поряд з іншим цивілізованим світом, прагне до справедливості, добробуту та свободи у самому широкому розумінні цих слів. Незважаючи на великі труднощі та перешкоди, Україна рухається шляхом демократичних змін, будівництва демократичної держави, тобто до справжнього народовладдя. Одним з важливіших принципів незалежної демократичної держави і основою народовладдя є верховенство Закону та його неухильне дотримання. Основним Законом держави була та залишається Конституція, як втілення істотних прав людини (громадянина) на справедливість, свободу та добробут.

  1. Поняття, зміст та гарантії особистих прав людини і громадянина в Україні.

Розділ II Конституції України закріплює права, свободи та обов'язки людини і громадянина в Україні. У юридично-навчальній літературі, існує декілька класифікацій конституційних прав і свобод, але суттево вони не відрізняються. Таким чином, права та свободи людини і громадянина можна умовно поділити на декілька розділів (за сферами суспільного життя):

1. Особисті права громадян України - "це права, що передбачені для задоволення особистих потреб, інтересів людини". [4, стр.7]

2. Політичні права - "передбачені для забезпечення можливості участі в здійсненні народовладдя, участі в управлінні державними суспільними справами". [4, стр.7]

3. Економічні права - "використання їх дає можливість особистості реалізувати себе, отримати економічну незалежність через створення матеріальних і духовних благ та їх розподіл, задовольнити побутові чи інші потреби". [4, стр. 8]

4. Соціальні та культурні права - "надають можливість брати участь в розподілі матеріальних та суспільних благ, гарантують безпеку для життя і здоров'я, вільний шлях до духовних цінностей, передбачують можливість задоволення культурних потреб та їх розвитку". [4, стр 9]

Поняття та види особистих прав і свобод людини.

Особисті (або природні) права й свободи складають першооснову правового статусу людини і громадянина. Більшість із них мають абсолютний характер, тобто є не тільки невідчужуваними, а й не підлягають обмеженню. Ця група прав і свобод громадян забезпечує недопустимість пося-гання державних органів, громадських організацій, служ-бових осіб на життя, здоров'я, свободу, честь і гідність людини та недопустимість свавільного позбавлення її життя. [3, стр. 426]

Встановлюючи межі й правила зовнішнього втручання в особисте життя людини, держава дбає про порядок, і заснований на суворому додержанні законів, норм мора-лі, правил співжиття. Водночас держава не відмовляється від тих чи інших заходів примусу щодо осіб, які порушу-ють закони, норми моралі і принципи демократичного суспільства.

Захист прав людини здійснюється різними галузями права. Так, Кримінальний кодекс України передбачає конкретні міри покарання за небезпечні злочини, зокре-ма, за вбивство, тілесні пошкодження, пограбування, ху-ліганство тощо; Кодекс законів про працю України міс-тить норми про охорону праці і техніку безпеки; Цивіль-ний кодекс регулює питання, пов'язані з відшкодуванням збитків, заподіяних особі тощо.

"Cеред досить численних громадянських прав і свобод умовно можна виділити дві основні групи: права і свобо-ди, які захищають людину від свавілля з боку інших осіб, та права і свободи, які захищають людину від свавілля з боку держави". [3, стр. 436]

Перша група громадянських прав і свобод незначна, причому деякі з них містять юридичні гарантії від свавіл-ля як з боку окремих осіб, так і держави водночас. До них належать: право людини на життя і повагу до її гідності; право на свободу і особисту недоторканність; пра-во чинити опір насильству. Згідно з ідеями "правової держави" і "панування права", держава не тільки зо-бов'язана виконувати свої власні закони, а й не може допускати будь-яких актів свавілля відносно своїх гро-мадян.

Ці ідеї втілені в конституційному праві, яке встанов-лює численні юридичні гарантії, що захищають особу від свавілля з боку держави та її органів. Передбачені гаран-тії реалізовуються у таких правах і свободах, як недотор-канність житла, таємниця листування, телефонних роз-мов, телеграфної та іншої кореспонденції, невтручання у сімейне й особисте життя тощо.

Можна навести слідуючий перелік особистих прав і свобод людини і громадянина, закріплених у відповідних статтях діючої Конституції України:

1) рівність перед законом [1, Ст. 24];

2) право на життя [1, Ст. 27];

3) повага честі і гідності [1, Ст. 28];

4) вільний розвиток індивідуальності [1, Ст. 23];

5) гідне існування [1, Ст. 48];

6) недоторканість особистості [1, Ст. 29];

7) свобода [1, Ст. 29];

8) недоторканість житла [1, Ст. 30];

9) безпека [1, Ст. 32];

10) вільне пересування та вибір місця проживання [1, Ст. 33];

11) свобода світогляду [1, Ст. 11, Ст. 35];

12) захист [1, Ст. 29, Ст. 59];

13) захист своїх та чужих прав та свобод [1, Ст. 44];

14) право на захист свого та оточуючих життя і здоров'я від протиправних посягань [1, Ст. 27, Ст. 55];

15) охорона законом особистого та подружнього життя [1, Ст. 32];

16) вільний вступ до шлюбу [1, Ст. 51];

17) тайна листування, телефонних розмов та телеграфних повідомлень [1, Ст. 31];

18) право на розвиток національної самобутності [1, Ст. 53, Ст. 11];

19) право на судовий захист та оскарження [1, Ст. 29, Ст. 32].