Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСТИТУЦІЙНЕ-ГОТОВОЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Практичні завдання

  1. Характеризуючи новітній конституційний процес в Україні, студент Капелюшко зазначив, що він почався в жовтні 1989 р., пов’язавши це із внесенням змін до Конституції УРСР 1978 р., спрямованих на суттєву демократизацію виборчої системи, а згодом і політичної системи українського суспільства в цілому.

Студент Головков не погодився з цим твердженням і відстоював точку зору про початок новітнього конституційного процесу Україні в липні 1990 р., обґрунтувавши це необхідністю конституційного закріплення нової моделі організації влади, передбаченої Декларацією “Про державний суверенітет України” від 16 липня 1990 р.

Яка ваша точка зору?

На мою думку обидва студенти мають рацію.

Студент Капелюшко вірно стверджує, що конституційний процес почався із Конституцією УРСР 1978 року, - але не як для української держави а як для громадян в цілому. В ній проголошувалось рівність громадян між собою, виборче право, та інші права суспільства які дали змогу відчути демократичний напрямок політичної системи, що були раніше не характерними для УРСР. Але другим етапом для конституційного процесу суспільства стала Декларація «Про державний суверенітет України» від 16 липня 1990 р. Тоді як для України вона стала головним та початковим етапом конституційності. Вперше в декларації проголошувалась незалежність, самостійність і демократичність саме України як держави.

Саме з прийняттям Декларації Україна відокремилась і стала незалежною, з чого й почався етап її конституційного розвитку, як самостійної держави.

2. Яке призначення комітетів Верховної Ради України?

Комітет Верховної Ради України - орган Верховної Ради України, який утворюється з числа народних депутатів України для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і опереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій.

Комітет відповідальний перед Верховною Радою України і підзвітний їй.

Діяльність комітетів координує Голова Верховної Ради України згідно з Конституцією України та в порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради України.

Висновки

Виконавши дану контрольну роботу, та дослідивши наданий матеріал можна зробити наступні висновки:

По-перше - на відміну від глави VI Конституції України від 20 квітня 1978 року розділ II нової Конституції України має назву "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина". Такий акцент не випадковий. Адже перелік конституційних прав та свобод в Конституції 1996 року значно розширений, конституційне закріплення отримали давно визнані світовим та європейським співтовариством права людини на життя, на демократичну процедуру затримання, група інформаційних прав, заборона примусової праці, право на приватну власність, на підприємництво та інші. Отже, в Конституції України закріплені основні права людини, які є певними можливостями, що необхідні для існування людини та її розвитку в конкретно-історичних умовах. Вони об'єктивно визначаються досягнутим рівнем розвитку людства мають бути загальними і рівними для всіх людей.

По-друге - конституціоналізм в юридичному аспекті є системою, до якої входять конституційні норми, конституція, але не як щось застигле, статичне, а конституція, узята разом з її доктринальними основами, системою політико-правових цінностей, що відображують концепцію, філософію, сутність конституції, а також практикою її здійснення. Окрім цих складових політико-правової системи конституціоналізму, важливе значення мають такі його елементи як конституційна правосвідомість, конституційні правовідносини і конституційна законність, на встановлення якої зрештою спрямовано функціонування цієї складної системи.