Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОМПЛЕКС АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.78 Mб
Скачать

Завдання 6

Розрахувати і проаналізувати згідно вихідних даних динаміку і виконання плану показників, які характеризують використання трудових ресурсів. Дати оцінку темпам зміни трудових показників. Обчислити вплив на обсяг виробленої продукції середньооблікової кількості робітників промислово-виробничого персоналу та їх виробітку. Визначити вплив на відхилення виробітку продукції одного робітника промислово-виробничого персоналу змін: структури промислово-виробничого персоналу і виробітку одного робітника. Написати висновки і запропонувати використання виявлених резервів збільшення обсягу виробленої продукції. Результати аналізу оформити в таблиці 6.

Таблиця 5.12

Аналіз трудових показників

Показники

Одиниці виміру

Попередній рік

Звітний рік

Абсолютне відхилення плану від попереднього року

План у % до попереднього року

Абсолютне відхилення звітного року від попереднього року

Темп приросту, %

Абсолютне відхилення факту від плану

% виконання плану

План

Факт

Випуск продукції у порівняльних цінах

  1. Середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу, в т.ч.

робітників

3. Середньорічний виробіток:

1) одного працюючого

2) одного робітника ПВП

3) одного робітника

4. Питома вага робітників в чисельності ПВП, %

тис. грн.

грн.

грн.

грн.

грн.

Вихідні дані потрібно обрати з додатків Ж,К.

Приклад розв’язання індивідуальної роботи Завдання №6

До показників, що характеризують використання трудових ресурсів належать: середньооблікова чисельність працюючих, чисельність робітників ПВП, чисельність робітників та середньорічний виробіток одного працюючого, одного робітника ПВП, одного робітника.

З таблиці 6 бачимо, що середньооблікова чисельність працюючих, у порівнянні з минулим роком і планом, збільшилась на 1 (або на 5,9%). Фактично план виконано на 105,9%. Чисельність робітників ПВП (робітники, службовці та керівники) також збільшилась. У порівнянні з минулим роком – на 17 осіб, або на 6,6%. Фактично, у порівнянні з планом чисельність збільшилась на 9 осіб, або на 3,6%. Тобто план виконано на 103,6%.

Чисельність робітників у порівнянні з минулим роком збільшилась на 2 особи, або на 1%, а у порівнянні з планом - на 3 особи, або на 1,5%. Тобто план виконано на 101,5%. Середньорічний виробіток одного працюючого також збільшився у порівнянні з минулим роком і планом на 2,07грн., або на 2,4%. Отже, фактично план виконано на 102,4%.

Середньорічний виробіток одного робітника у порівнянні з минулим роком зменшився на 0,72074 грн., або на 0,68%. А у порівнянні з планом - збільшився на 2,24153 грн., або на 2,2%. Отже план виконано на 102,2%.

Середньорічний виробіток одного робітника, у порівнянні з минулим роком і планом , збільшився відповідно на 6,13925 грн., або на 4,84% та 5,50492, або на 4,34%. План виконано на 104,34%.

Таблиця 5.13