Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

2.2. Система вищої освіти в Україні та управління нею

Систему вищої освіти в Україні складають ВНЗ державної, комунальної та приватної форм власності, а також інші юридичні особи, що надають освітні послуги у галузі вищої освіти.

Мережа ВНЗ України налічує 811 заклади всіх рівнів акредитації та форм власності, зокрема: 353 ВНЗ III – IV рівнів акредитації та 528 – I – II рівнів акредитації. До державної та комунальної форм власності належать 240 навчальних закладів III – IV рівнів акредитації та 445 – I і II рівнів акредитації, до приватної форми власності – 113 навчальних закладів III – IV рівнів акредитації та 83 – I – II рівнів акредитації.

За роки незалежності України кількість ВНЗ III – IV рівнів акредитації зросла з 156 до 353.

Управління у галузі вищої освіти у межах своєї компетенції здійснюють МОН України, ВАК України, органи місцевих державних адміністрацій та влади Автономної Республіки Крим, власники приватних ВНЗ.

Нинішня система ВНЗ, їх структура потребують кардинального перегляду. До основних недоліків цієї системи належать:

дублювання підготовки з ряду напрямів і спеціальностей у межах регіонів;

ВНЗ державної форми власності підпорядковуються 26 міністерствам і відомствам, що істотно ускладнює управління ними;

реальні наукові дослідження проводяться лише у 164 із 351 ВНЗ;

нині нараховується 1005 відокремлених структурних підрозділів, у більшості з яких не забезпечується належний рівень надання освітніх послуг.

2.3. Структура вищої освіти

До структури вищої освіти входять освітньо-кваліфікаційні та освітньо-науковий рівні.

Освітньо-кваліфікаційні рівні: молодший спеціаліст; бакалавр; магістр. Освітньо-науковий рівень – доктор філософії.

Молодший спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти, який здобувається на основі повної загальної середньої освіти і передбачає оволодіння особою відповідною освітньо-професійною програмою та набуття компетенції для здійснення виробничих функцій певного рівня професійної діяльності, передбачених для первинних посад у певному виді економічної діяльності. Особи, які мають базову загальну середню освіту, можуть одночасно навчатися за освітньо-професійною програмою підготовки молодшого спеціаліста і здобувати повну загальну середню освіту.

Бакалавр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти, який здобувається на основі повної загальної середньої освіти і передбачає оволодіння особою відповідною освітньо-професійною програмою та набуття компетенції для виконання завдань і обов’язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, передбачених для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра може також здобуватися на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста.

Магістр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти, який здобувається на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра і передбачає оволодіння особою відповідною освітньо-професійною програмою та набуття компетенції для виконання завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру певного рівня професійної діяльності, передбачених для первинних посад у певному виді економічної діяльності або первинних посад наукових і науково-педагогічних працівників.

Доктор філософії (за галуззю знань) – освітньо-науковий рівень вищої освіти, який здобувається на основі освітньо-кваліфікаційного рівня магістра і передбачає засвоєння особою відповідної освітньо-наукової програми набуття навичок володіння методологією й методикою дослідницької роботи, проведення наукових досліджень, отримання наукових результатів, які мають суттєву наукову новизну та практичне значення, їх опублікування у наукових виданнях і публічний захист дисертації. Нормативний термін навчання доктора філософії – чотири роки.

У вищих навчальних закладах підготовка фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів здійснюється за напрямами і спеціальностями.

Вищу освіту мають особи, які завершили навчання у вищих навчальних закладах, успішно пройшли державну атестацію відповідно до стандартів вищої освіти і отримали відповідний документ про вищу освіту державного зразка.

Встановлюються такі види документів, які засвідчують здобуття особами вищої освіти за певними освітньо-кваліфікаційними та освітньо-науковими рівнями: диплом молодшого спеціаліста; диплом бакалавра; диплом магістра; диплом доктора філософії.