Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

4.12. Планування самостійної роботи студентів

В умовах значного навчального навантаження та дефіциту часу велике значення має раціональне планування самостійної роботи студентів. Чіткий і зрозумілий план допомагає виокремити основні елементи самостійної роботи, звернути увагу на найсуттєвіше, встановити зв’язки і співвідношення між частинами цілого. Цілеспрямоване планування дисциплінує розумову діяльність студентів, виробляє у них звичку заощаджувати свій час, розвиває почуття самоконтролю.

Основою такого планування мають бути графіки СРС на семестр (чверть), складені деканатами факультетів з урахуванням графіків самостійної роботи студентів з окремих навчальних дисциплін і доведені до відома студентів на початку кожного семестру (чверті). Крім того, викладачі відповідних кафедр у період аудиторних занять і на консультаціях ознайомлюють студентів з особливостями організації їх самостійної роботи у процесі вивчення дисциплін, виконання індивідуальних робіт і домашніх завдань.

З урахуванням графіка СРС студентам рекомендують складати індивідуальні плани самостійної роботи на кожний місяць семестру й на їх основі – детальніші – на тиждень і кожен день. Спочатку на основі розкладу занять і семестрового графіка СРС складають план самостійної роботи на місяць, де фіксують основні питання навчальної праці, в тому числі: дати виконання індивідуальних завдань або їх окремих розділів, проведення поточного і підсумкового контролю знань з окремих навчальних дисциплін, складання заліків. Далі шляхом конкретизації та уточнення завдань, громадських, культурно-масових та інших заходів складають план роботи на кожен тиждень і кожен день.

Розробляючи робочий план на тиждень, потрібно: уточнити і конкретизувати всі види самостійної роботи, час їх проведення, передбачити час на консультації; визначити, які види робіт можна виконати в бібліотеці, а які вдома. При цьому слід взяти до уваги, що від 10 до 20 % тижневого бюджету часу витрачається на позанавчальну діяльність (заняття спортом, відвідування театрів, музеїв тощо).

Багато студентів включають до свого тижневого плану роботу у вихідні дні (від 2 до 4 год).

Залежно від особливостей аудиторних занять навчального тижня до індивідуального плану вносять написання рефератів, підготовку доповідей на семінарських заняттях тощо.

До індивідуальних планів на тиждень і кожен день вносять види самостійних робіт, передбачені графіками поточного контролю знань студентів з кожної навчальної дисципліни, що вивчається у семестрі.

Плануючи свій час, студенти мають враховувати нормований навчальний час на аудиторні заняття і позааудиторну самостійну роботу, рекомендовані викладачами середні норми витрат часу на виконання індивідуальних завдань з кожної дисципліни.

Форми рекомендованих індивідуальних планів СРС на місяць, тиждень і кожен день наведено в додатках.

У формі плану СРС на тиждень і кожен день передбачається внесення фактичних витрат часу на той чи інший вид виконуваної роботи. Це дає змогу студентам згодом аналізувати «вузькі місця» в своїй роботі, враховувати власний досвід у витрачанні часу під час підготовки планів на наступний місяць, тиждень або день.

Такі форми планів дають можливість, за потреби, вносити необхідні корективи, викликані життям.

Допомогу щодо раціонального розподілу і використання бюджету часу на самостійну роботу студентам-першокурсникам можуть надавати викладачі та куратори академічних груп.

Для правильного планування своєї праці студентам рекомендується дотримуватися таких загальних правил:

1. Необхідно навчитися правильно розуміти співвідношення головного і другорядного в самостійній роботі. Насамперед потрібно виділити головний матеріал, спланувати і розподілити свій час і таким чином найбільш складні та важливі завдання виконувати своєчасно, а не відкладати на майбутнє.

2. Самостійна діяльність потребує уваги, фізичних і моральних сил та бажання.

3. Слід привчити себе цілеспрямовано і раціонально виконувати розпорядок дня та завдання на самостійну роботу, дотримуватися гігієни розумової діяльності.

Розроблення індивідуальних планів на певний період допомагає студентам правильно розподіляти час і ощадливо його використовувати. Реалізація планів є певною гарантією від невиправданого штурму в навчанні. Обґрунтування у планах об’ємів, змісту та послідовності виконання окремих видів самостійної роботи протягом певного часу надає самостійній діяльності студентів цілеспрямованого та творчого характеру. Постійне планування самостійної роботи позитивно впливає на пізнавальну діяльність студентів.