Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

2.4. Зміст і стандарти вищої освіти. Ліцензування та акредитація підготовки фахівців за напрямами і спеціальностями

Зміст вищої освіти зумовлюється суспільними вимогами до рівня кадрів з вищою освітою і визначається стандартами вищої освіти для освітньо-кваліфікаційних та освітньо-наукових рівнів з напрямів і спеціальностей.

Переліки напрямів і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями відповідно молодшого спеціаліста, бакалавра, а також магістра, є нормативно-правовими актами організації вищої освіти і містять найменування галузей освіти, напрямів (для бакалавра), а також напрямів і спеціальностей (для молодших спеціалістів і магістрів). Такі переліки затверджує Кабінет Міністрів України за поданням МОН України.

Стандарт вищої освіти – сукупність норм, які визначають вимоги до освітньо-кваліфікаційного або освітньо-наукового рівня випускника ВНЗ, змісту освіти, термінів навчання і засобів діагностики якості освіти відповідного напряму і спеціальності.

До стандартів вищої освіти належать:

освітньо-кваліфікаційні (освітньо-наукові) характеристики;

освітньо-професійні (освітньо-наукові) програми;

засоби діагностики якості освіти.

Освітньо-кваліфікаційна (освітньо-наукова) характеристика визначає цілі освітньої та професійної підготовки випускника ВНЗ, його компетентності, інші соціально важливі якості, систему виробничих функцій і типових завдань діяльності й умінь для їх реалізації, а також місце випускника в структурі галузей економіки держави.

Освітньо-професійна (освітньо-наукова) програма визначає нормативний зміст підготовки кадрів з вищою освітою та нормативний термін навчання за певним напрямом (спеціальністю) відповідного освітньо-кваліфікаційного (освітньо-наукового) рівня і містить:

перелік навчальних дисциплін, обсяг часу, відведеного для їх вивчення, форми підсумкового контролю;

програми навчальних дисциплін;

нормативний термін навчання.

Засоби діагностики якості освіти визначають стандартизовані методики та системи формалізованих завдань, призначені для оцінювання досягнутого студентами рівня сформованості компетенції (знань, умінь і навичок), професійних, світоглядних та громадських якостей і використовуються для встановлення відповідності рівня якості вищої освіти вимогам стандартів вищої освіти.

Освітньо-кваліфікаційні (освітньо-наукові) характеристики, освітньо-професійні (освітньо-наукові) програми, засоби діагностики якості вищої освіти розробляються з кожного напряму (спеціальності) для відповідних освітньо-кваліфікаційних та освітньо-наукового рівнів.

Стандарт вищої освіти містить державну компоненту та компоненту ВНЗ.

Державна компонента охоплює:

освітньо-кваліфікаційну (освітньо-наукову) характеристику;

освітньо-професійну (освітньо-наукову) програму в частині переліку нормативних навчальних дисциплін, обсягу часу, відведеного на їх вивчення, форми підсумкового контролю, програм нормативних навчальних дисциплін і терміну навчання;

засоби діагностики якості вищої освіти в частині нормативних навчальних дисциплін.

Компонента вищого навчального закладу містить:

варіативну складову освітньо-професійної (освітньо-наукової) програми в частині переліку варіативних навчальних дисциплін, обсягу часу, відведеного на їх вивчення, та форми підсумкового контролю;

засоби діагностики якості вищої освіти в частині варіативних навчальних дисциплін.

Варіативні навчальні дисципліни визначаються ВНЗ з урахуванням спеціалізацій, напрямів і спеціальностей, наукових і науково-технічних досягнень ВНЗ, а також з метою задоволення освітніх і професійних потреб осіб, які навчаються, замовників освітніх послуг, ринку праці.

Освітню діяльність на території України ВНЗ здійснюють на підставі ліцензій на освітню діяльність і сертифікатів про акредитацію, які видаються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Ліцензування – процедура визнання спроможності ВНЗ певного типу розпочати освітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти та кваліфікації відповідно до вимог стандартів вищої освіти, відповідного освітньо-кваліфікаційного (освітньо-наукового) рівня, а також до державних вимог щодо кадрового, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення.

Акредитація – процедура надання ВНЗ певного типу права проводити освітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти відповідного освітньо-кваліфікаційного (освітньо-наукового) рівня відповідно до вимог стандартів вищої освіти, а також до державних вимог щодо кадрового, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення.