Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

7.2. Державна атестація бакалаврів, спеціалістів і магістрів

Державна атестація студентів НУХТ здійснюється у формі захисту дипломних проектів (робіт) чи кваліфікаційних магістерських робіт.

Державну атестацію студентів здійснює державна екзаменаційна комісія (далі – ДЕК) після завершення навчання на повному освітньо-кваліфікаційному рівні з метою встановлення фактичної відповідності рівня освітньо-кваліфікаційної підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики.

ДЕК перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку випускників, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня, видання державного документа про освіту, вносить пропозиції щодо поліпшення якості підготовки фахівців у НУХТ.

Державні екзаменаційні комісії створюються щорічно і функціонують протягом навчального року.

Захист дипломних проектів (робіт) та магістерських робіт проводиться на відкритому засідання ДЕК за участю не менш, як половини її складу і обов’язкової присутності голови комісії. Рішення про присвоєння відповідної кваліфікації і видачу державного документа про освіту (кваліфікацію) приймається на закритому засіданні ДЕК відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів комісії, які брали участь у засіданні.

Студенту, який має оцінки «відмінно» не менше ніж із 75 % усіх дисциплін навчального плану, а з решти дисциплін – оцінки «добре», склав державний іспит або захистив кваліфікаційний дипломний проект (роботу) чи магістерську роботу з оцінкою «відмінно», проявив себе в науковій роботі, видається державний документ про освіту з відзнакою.

Студент денної форми навчання, який одержав під час захисту дипломного проекту (роботи) чи магістерської роботи оцінку «незадовільно», відраховується з університету і направляється на роботу в установленому для молодих спеціалістів порядку. Студенту, який не захистив дипломний проект (роботу) з поважних причин, підтверджених документально, ректор університету може подовжити термін навчання до наступного періоду роботи ДЕК, але не більше ніж на один рік.

Виконання дипломного проекту (роботи) є заключним етапом навчання студента за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» і має за мету систематизувати, закріпити і розширити теоретичні й професійні знання, отримані в процесі навчання, та використати їх для вирішення конкретних технічних, економічних, виробничих і наукових завдань, поставлених у проекті (роботі).

Замість дипломного проекту, передбаченого навчальними планами підготовки фахівців технічних спеціальностей, студенти, які виявили здібності до наукової діяльності, можуть виконувати дипломні роботи.

Дипломна робота має науково-дослідний характер, її розрахунково-пояснювальна записка містить огляд літератури за темою роботи, методи дослідження, результати проведених експериментів, розрахунки, опис розроблених способів, технологій, пристроїв та обладнання.

Магістерську роботу студенти виконують для отримання кваліфікації «магістр». Вона є закінченим науковим дослідженням, що свідчить про підготовленість автора до самостійної науково-дослідної, науково-педагогічної, виробничої чи управлінської діяльності.

Примітка. Залежно від напряму підготовки, за якими навчаються студенти, питання 4 – 8 цієї теми лекції повинні бути присвячені певному факультету, випусковій кафедрі, галузі харчової, мікробіологічної промисловості та харчового машинобудування. Відповідні інформаційні матеріали з цих питань будуть доведені до студентів під час занять у письмовій чи усній формі.