Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. З чим пов’язані передумови створення університету? Коли він був створений? Які основні етапи пройшов університет у своєму розвитку?

  2. Яка мета та головні завдання діяльності НУХТ?

  3. Які основні структурні підрозділи входять до складу університету? Яке призначення кожного з них?

  4. На яких принципах здійснюється управління університетом? Що входить до колегіальних, робочих та дорадчих органів університету? Які основні завдання їх діяльності?

  5. Які основні посади обіймають науково-педагогічні працівники університету? На яких умовах вони можуть займати відповідні посади?

  6. Що охоплює в себе соціально-культурна інфраструктура університету?

  7. Яким чином реалізується студентське самоврядування в університеті? Які основні завдання його діяльності?

  8. Що визначають правила внутрішнього розпорядку в НУХТ?

  9. Які основні права й обов’язки студентів?

Тема 4 зміст, планування й організація навчально-виховного процесу

План

4.1. Сутність навчально-виховного процесу та функції навчальної діяльності студентів.

4.2. Навчальні плани, програми навчальних дисциплін та програми практик.

4.3. Порядок організації навчального процесу.

4.4. Форми організації навчального процесу. Науково-дослідна робота студентів.

4.5. Лекція – основний вид аудиторних навчальних занять. Конспектування лекцій.

4.6. Використання студентами курсів і конспектів лекцій на паперових та електронних носіях.

4.7. Інші види аудиторних занять (лабораторні, практичні, семінарські заняття, консультації).

4.8. Види самостійної роботи студентів.

4.9. Підготовка до аудиторних занять.

4.10. Виконання індивідуальних та домашніх завдань, курсових проектів і робіт.

4.11. Підготовка до поточного, модульного та підсумкового контролю знань.

4.12. Планування самостійної роботи студентів.

4.13. Поточний, рубіжний (модульний) та підсумковий контроль знань студентів.

4.14. Рейтингова система оцінювання знань, умінь і навичок студентів.

4.1. Сутність навчально-виховного процесу та функції навчальної діяльності студентів

Навчально-виховний процес у ВНЗ – це система науково-обґрунтованих організаційних, методичних і дидактичних заходів, спрямованих на здобуття студентами компетенції (знань, умінь і навичок) за освітньо-професійною програмою підготовки фахівців певного освітньо-кваліфікаційного рівня, а також їх інтелектуальний, моральний, духовний, естетичний і фізичний розвиток.

Компетенція – знання, уміння та навички, що характеризують здатність студента виконувати, розуміти, відображати й пізнавати те, що вимагає освітньо-кваліфікаційна характеристика фахівця.

Знання – система понять, суджень, уявлень, образів тощо, яка має певний обсяг та якість і є результатом процесу діяльності людини, що відображається у її свідомості.

Уміння – здатність особи виконувати конкретну діяльність, дії на основі раніше отриманих знань і досвіду. Вміння студента розглядаються як здатність застосовувати отримані в процесі навчання знання для вирішення практичних завдань.

Навички – дії особи, сформовані повторенням. Навички можна розглядати як частину умінь у вирішенні конкретних завдань, отримання яких потребує їх практичного вирішення, а за потреби – і повторення.

Навчально-виховний процес реалізується взаємообумовленою і взаємозалежною діяльністю викладачів і навчальною діяльністю студентів. Навчальна діяльність студентів охоплює такі основні функції:

освітню, яка має на меті опанування певних знань, формування відповідних вмінь і навичок, розширення світогляду студентів. З огляду на те, що знання дуже рухомі, безперервно старіють і водночас оновлюються, виникає об’єктивна потреба в постійній копіткій і результативній навчальній роботі. Крім того, існують і певні вимоги до знань – повнота, системність, усвідомленість, дієвість;

виховну, яка передбачає формування свідомості, духовних, моральних, трудових, естетичних уявлень, таких якостей, як воля, цілеспрямованість, відповідальність, дисциплінованість, утвердження поглядів та ідей тощо;

розвивальну, спрямовану на подальший розвиток самостійності, творчості, дослідницьких умінь студента, його самовдосконалення.

Навчальна робота студентів лише тоді є високоефективною, коли забезпечені такі основні чинники:

теоретична підготовленість студентів до застосування наявних знань для виконання навчальних завдань;

практична готовність студентів до навчальної творчої роботи, яка оцінюється ступенем набуття ними певних загальнопізнавальних умінь і навичок, необхідних для опанування знань, уміння планувати та організовувати свою навчальну діяльність;

психологічна готовність студентів, яка передбачає, насамперед, наявність мотивів (стимулів) для виконання навчальних завдань. Щоб поставлене перед студентом завдання збудило його розумову чи практичну діяльність, воно має бути ним сприйняте. Внутрішнє прийняття завдання починається з актуалізації мотиву, що спонукає студента до його виконання, а отже і до організації своєї роботи. Суттєвим елементом психологічної готовності є також впевненість студента, яка свідчить про відсутність сумнівів у можливості виконання завдання. На психологічну готовність студента до навчальної роботи впливають і його емоційно-вольові прояви в цей період;

знання студентами методів самовиховання, уміння і бажання вико рис-товувати їх на практиці в своїй діяльності;

знання та дотримання студентами вимог і рекомендацій гігієни розумової праці;

високий рівень організації, контролю, методичного та матеріально-технічного забезпечення навчальної діяльності студентів.

Досягнення успіхів у навчанні значною мірою залежить від самих студентів.