Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

4.3. Порядок організації навчального процесу

Навчальний рік триває 12 місяців і розпочинається, як правило, 1 вересня. Згідно з навчальним планом він поділяється на семестри і чверті (в кожному семестрі дві чверті). Канікулярний період за навчальний рік (крім випускного курсу) становить не менше як 8 тижнів.

Навчальний рік охоплює дні: теоретичного (аудиторного навчання, модульного контролю знань студентів), підсумкового контролю (екзаменаційної сесії), державної атестації, всіх видів практик, вихідні та святкові дні, канікули.

Навчальний день студента триває не більше ніж 9 академічних годин*, навчального тижня – не більше ніж 54 академічні години. Тривалість навчального семестру (в тижнях) визначається навчальним планом.

_______________

*Академічна година – мінімальна облікова одиниця навчального часу. Тривалість академічної години становить 40 хв.

Навчальні заняття проводять за розкладом. Розклад навчальних занять складає навчально-методичне управління університету, погоджують з деканом факультету, першим проректором, проректором з науково-педагогічної та виховної роботи і затверджує ректор. Окремо, крім розкладу аудиторних занять і підсумкового (модульного) контролю, кафедри розробляють розклад консультацій студентів на кожну чверть, який вивішують на відповідних кафедрах і доводять до студентів викладачі.

Відвідування студентами всіх видів навчальних занять є, як правило, обов’язковим. Відмітку про відвідування занять студентами здійснює староста у журналі обліку навчальної роботи академічної групи в обов’язковому порядку. Студенту може бути встановлено індивідуальний графік навчання та (або) складання підсумкового контролю.

Нині, відповідно до вимог Болонського процесу, в університеті використовується кредитно-модульна система організації навчального процесу.

Мета впровадження такої системи – підвищення якості підготовки фахівців і забезпечення на цій основі конкурентоспроможності випускників та престижу університету.

Основні завдання кредитно-модульної системи:

адаптація системи вищої освіти України до принципів Європейської кредитно-трансферної та акумулюючої системи (ECTS);

стимулювання учасників навчального процесу з метою досягнення високої якості вищої освіти.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу – сукупність організаційно-методичних заходів, що ґрунтуються на поєднанні модульних технологій навчання та залікових освітніх одиниць (залікових кредитів).

Модульна технологія навчання – технологія, що передбачає навчання студентів за окремими змістовими модулями, кожен із елементів яких оцінюється в балах і враховується під час поточного та модульного контролю знань, умінь і навичок студентів.

Змістовий модуль – це логічно завершена, системно впорядкована і структурована за окремими навчальними елементами частина теоретичних знань і практичних вмінь навчальної дисципліни або практики студентів, що реалізуються відповідними формами навчального процесу протягом певного оптимального часу, визначеного на їх засвоєння.

Кредит – обсяг навчального матеріалу, який з урахуванням терміну засвоєння студентами окремих навчальних елементів (відповідно до психофізіологічних норм засвоєння за умови використання оптимальних форм, методів і засобів навчання та контролю) може бути засвоєний (у системі вищої освіти України) за 54 академічні години або 36 годин (у системі ECTS) навчального часу (сума годин усіх видів роботи студента за тиждень).

Заліковий кредит – одиниця навчального навантаження, необхідного для засвоєння змістових модулів, що вимірюються у кредитах (національний кредит – 54 академічні години, кредит ECTS – 36 академічних годин).