Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Як класифікують мотиви навчання? Що розуміють під мотивацією діяльності людини? Які її складові? Чим відрізняється стимул від мотиву діяльності людини? Як класифікують стимули?

2. Як класифікують умови навчання студентів?

3. Що розуміють під самовихованням студентів? Які його складові? В яких формах реалізується метод самостимулювання?

4. Які складові має гігієна навчальної роботи студентів? Що розуміють під гігієною зорової та слухової діяльності студентів? Які гігієнічні умови потрібно підтримувати на робочому місці? Які основні принципи фізичного виховання студентів?

5. Які існують способи підвищення продуктивності навчальної праці студентів? У чому їх суть? Які переваги і недоліки способів запам’ятовування?

ТЕМА 7

ПРОФІЙНО-ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ,

ЇХ ДЕРЖАВНА АТЕСТАЦІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

План

1. Кваліфікаційні вимоги до рівня профійно-практичної підготовки випускників університету та її зміст.

2. Державна атестація бакалаврів, спеціалістів і магістрів.

3. Історія створення та роль факультету і випускової кафедри у підготовці фахівців.

4. Кадрове забезпечення випускової кафедри.

5. Наукові та науково-методичні здобутки випускової кафедри.

6. Сфери майбутньої професійної діяльності випускників відповідних напряму та спеціальності, їх працевлаштування.

7. Історія відповідної галузі та перспективи її розвитку.

7.1. Кваліфікаційні вимоги до рівня професійно-практичної підготовки випускників університету та її зміст

Кваліфікаційні вимоги до компетентності (рівня знань і умінь) бакалаврів і спеціалістів чи магістрів, у тому числі їх профійно-практичної підготовки, визначаються освітньо-кваліфікаційними характеристиками для цих освітньо-кваліфікаційних рівнів для кожного напряму підготовки чи спеціальності.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика є нормативним документом, який охоплює: галузь використання фахівця; назви професій (посад), на яких він може працювати, у тому числі на первинних посадах; виробничі функції та завдання його діяльності; перелік умінь щодо вирішення типових завдань діяльності; вимоги до державної атестації таких фахівців. Виробничі функції поділяють на інженерно-технічні, виробничо-технологічні, організаційно-управлінські, інженерно-дослідні, проектно-технологічні. Крім того, освітньо-кваліфікаційна характеристика визначає вимоги щодо здатності випускника вирішувати проблеми соціальної діяльності.

Слід зазначити, що чинні в Україні Державний класифікатор професій та Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників визначають в основному посади для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» а також кваліфікаційні вимоги до них, тобто знання і уміння, які вони повинні мати. Тому Мінекономіки України спільно з МОН України за участю ВНЗ та роботодавців приступило до розроблення нового класифікатора професій для бакалаврів і магістрів, а також кваліфікаційних вимог до фахівців на відповідних посадах.

Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра (магістра) визначає нормативний зміст навчання, у тому числі встановлює вимоги до змісту, обсягу та рівня професійно-практичної підготовки фахівців. Вона передбачає перелік навчальних дисциплін за трьома циклами (гуманітарна і соціально-економічна підготовка, природничо-наукова підготовка, професійна та практична підготовка), а також назви змістових модулів за кожною дисципліною, вивчення яких повинно забезпечувати засвоєння необхідних для практичної діяльності умінь.