Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

3.5. Науково-педагогічні працівники та їхні основні посади

Науково-педагогічні працівники – особи, які за основним місцем роботи у ВНЗ ІІІ і ІV рівнів акредитації професійно працюють у педагогічній сфері, поєднуючи її з науковою та науково-технічною діяльністю.

Посади науково-педагогічних працівників можуть обіймати особи, які мають повну вищу освіту та, як правило, наукові ступені або вчені звання, а також випускники магістратури, аспірантури та докторантури.

Основними посадами науково-педагогічних працівників є:

ректор; перший проректор; проректор; директор Інституту післядипломної освіти; декан; заступник декана; завідувач кафедри; професор; доцент; старший викладач; викладач; асистент.

На рівні кафедри, основного структурного підрозділу університету, науково-педагогічні працівники обіймають посади завідувача кафедри, професора, доцента, старшого викладача, асистента, викладача (ця посада тільки на кафедрах іноземних мов та фізичного виховання).

Посади завідувачів кафедр можуть займати, як правило, особи, які мають вчене звання професора або науковий ступінь доктора відповідної галузі наук і стаж педагогічної роботи за профілем кафедри у ВНЗ ІІІ та/або ІV рівнів акредитації не менше 10 років.

На посаду професора можуть претендувати доктори (як виняток – кандидати) відповідної галузі наук, які мають стаж педагогічної роботи у ВНЗ не менше 10 років, а також видані підручники або навчальні посібники з грифом МОН України, інші наукові праці та які викладають навчальні дисципліни на високому науково-методичному рівні, готують науково-педагогічні кадри.

На посаду доцента можуть претендувати особи, які мають вчений ступінь кандидата наук, стаж педагогічної роботи не менше 5 років, а також виданий підручник або навчальний посібник з грифом МОН України та інші наукові праці та які викладають навчальні дисципліни на високому науково-методичному рівні.

На посаду старшого викладача, викладача та асистента приймаються особи, які мають, як правило, наукові ступені кандидата наук або освітньо-кваліфікаційний рівень «магістра», досвід викладацької та наукової роботи.

3.6. Соціально-культурна інфраструктура університету

Соціально-культурна інфраструктура університету охоплює студмістечко, їдальні, медпункт, Центр культурного та естетичного виховання студентів, спортивний комплекс, спортивно-оздоровчий табір «Буревісник» у Кончі-Заспі, базу відпочинку «Жемчужина» на Чорному морі та базу відпочинку «Білоберізка» у Прикарпатті та ін.

Студмістечко включає шість гуртожитків, розташованих на проспекті Науки, вул. В. Китаївській та Петрицького. Загальна житлова площа становить 18 500 кв.м., кількість місць для проживання – 3234. У гуртожитках створено всі необхідні соціально-побутові умови для студентів.

Діяльність Центру культурного та естетичного виховання спрямовано на розвиток творчого потенціалу, пошуку, підтримки та стимулювання інтелектуально і творчо обдарованої молоді, самореалізації творчої особистості у сучасному суспільстві.

Діяльність Центру культурного та естетичного виховання у проведенні й організації культурно-масової роботи серед студентів університету має такі напрями:

клуб вокального жанру;

факультетські колективи естрадного сучасного танцю;

факультетські вокально-інструментальні ансамблі;

колективи бального танцю;

факультетські команди КВН;

авторська пісня;

естрадна пісня.

Творчі заходи в університеті мають добрі, стійкі традиції протягом майже 20 років.

Вхід студентів-першокурсників до кола друзів НУХТ починається з «Посвячення в студенти» з яскравою творчою програмою кращих талантів університету. Це стає прикладом і взірцем для першокурсників, які вже у жовтні-листопаді виявляють свої творчі можливості у фестивалі «Дебют першокурсника».

Щороку в березні-травні проводиться загальноуніверситетський фестиваль художньої самодіяльності «День факультету». У ці дні кращі з кращих отримують почесні грамоти за досягнення у навчанні, спорті, художній самодіяльності. Фестиваль, на який збирається еліта художньої творчості та демонструє свої професійні здібності у вокальній, хореографічній, авторській і сценічній майстерності, є загальним вінцем та бажаним святом університету.

Після кожного фестивалю-конкурсу проводяться гала-концерти кращих факультетських номерів художньої самодіяльності, святковий вечір, присвячений Міжнародному дню студентів, загальноуніверситетські дискотеки, новорічні вітання викладачам та співробітникам університету, святкова програма, присвячена дню Св. Валентина, вітання учасниками художньої самодіяльності з нагоди свят і ювілеїв викладачів і співробітників університету та багато інших заходів. Усі творчі починання та високі естетичні злети наших студентів постійно відзначаються грамотами ректора та грошовими преміями.

Творчий рік завершується традиційними випускними вечорами та зустрічами з випускниками минулих років. Святкова атмосфера вручення дипломів доповнюється різнобарвністю святкових привітань від талантів художньої самодіяльності.

Ректоратом Національного університету харчових технологій створено всі умови для занять фізичною культурою та спортом, які проводяться в одному з кращих у м. Києві спортивному комплексі, розташованому поряд зі студентським містечком.

У спортивному комплексі функціонують два спеціалізованих ігрових зала площею 800 і 1000 кв. м для гри у міні-футбол, баскетбол, волейбол і для інших видів спорту. Ігрові зали оснащені всім необхідним обладнанням, що створює належні умови для спортивних тренувань та організації і проведення змагань різного рівня. Дуже популярні у студентів тренажерний зал, зал для занять аеробікою, фітнесом і боксом, зал для занять настільним тенісом. У 2009 р. введено в експлуатацію плавальний басейн. Крім того, в усіх гуртожитках університету існують спортивні кімнати.

В університеті щорічно проводяться змагання для студентів 1-го курсу і загальноуніверситетська Спартакіада університету.

Важливим напрямом роботи є участь збірних команд університету в змаганнях різного рівня – від першості Голосіївського району до чемпіонатів м. Києва, України та міжнародних змагань. Щорічно в університетських та різного рівня змаганнях беруть участь понад 3000 студентів. Спортсмени університету досягли значних результатів, якими ми можемо пишатися.