Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

5.2. Правила користування студентами науково-технічною бібліотекою університету

  1. Для запису до бібліотеки студенту денної форми навчання необхідно подати студентський квиток. Студент заочної форми навчання додатково подає залікову книжку (під час роботи в читальних залах). На підставі поданих документів читачу видається читацький квиток та заповнюється читацький формуляр.

2. Передавати читацький квиток іншим особам заборонено. Втрата читацького квитка не знімає відповідальності за всю літературу, що під нього взято. При втраті читацького квитка читач отримує дублікат протягом місяця після заяви про втрату.

3. Перед записом до бібліотеки читач повинен ознайомитися з правилами користування бібліотекою і підтвердити своє зобов’язання їх неодмінного виконання підписом у читацькому квитку у читацькому формулярі.

4. Читачі мають право отримувати в тимчасове користування навчальну, наукову, довідкову, методичну, художню літературу на абонемент, у читальних залах, у філіях, користуватися всіма видами довідково-бібліографічного обслуговування, іншими послугами, що надаються бібліотекою: брати участь у читацьких конференціях, літературних вечорах, диспутах та інших заходах, що проводить бібліотека.

5. Навчальна література видається студентам на абонементах молодших та старших курсів на семестр або на навчальний рік у кількості, що відповідає навчальним планам і програмам. Наукова література видається у кількості до п’яти примірників на той самий термін, художня література і періодичні видання – у кількості не більше ніж три примірники на 15 днів.

Рідкісні та цінні видання, альбоми, атласи, енциклопедії, інші довідкові видання, а також поодинокі примірники, книжки підвищеного попиту, видання на електронних носіях та матеріали, що надійшли по МБА, видаються лише в читальних залах.

Неопубліковані матеріали (дисертації, звіти про НДР та ін.), література обмеженого користування видаються в установленому порядку.

6. Бібліотекар має право подовжити термін користування літературою на прохання читачів, якщо на неї немає попиту з боку інших читачів.

7. При відсутності в бібліотеці необхідних видань їх можна отримати з фондів інших бібліотек по МБА в установленому порядку.

8. Для одержання літератури читач подає читацький квиток, заповнює читацьку вимогу чи подає усний запит, розписується у книжковому формулярі та у читацькому формулярі за кожний одержаний примірник. ПРИМІТКА: читацький, книжковий формуляри та читацька вимога засвідчують факт і дату видачі читачу літератури. Повернення літератури засвідчується підписом бібліотекаря у читацькому формулярі (книжковому формулярі). Бібліотека видає читачу літературу тільки після повернення взятої раніше, термін користування якою закінчився.

9. При отриманні літератури читач має ретельно передивитись її і, якщо виявить якісь дефекти, повідомити бібліотекаря, який зобов’язаний зробити на виданні відповідні службові позначки. Відповідальність за зіпсовану літературу несе читач, який користувався нею останнім.

10. Читачі зобов’язані дбайливо ставитися до книжок та інших творів друку, одержаних з фондів бібліотеки, повертати їх у встановлені терміни, не виносити з приміщення бібліотеки літературу з бібліотечного фонду, якщо вона не записана в одному з облікових документів; не робити в ній ніяких позначок, не виривати і не загинати сторінки; не виймати картки з каталогів та картотек; не порушувати розстановку фондів з відкритим доступом.

11. Читачі, які завдали бібліотечному фонду збитків, несуть матеріальну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Читачі, які загубили книжки з бібліотечного фонду або завдали їм непоправної шкоди, повинні замінити їх відповідно такими самими або визначеними бібліотекою рівноцінними. При неможливості заміни, читач повинен зробити ксерокопію цього видання. Грошова компенсація встановлюється за ринковими цінами, що діють на день розрахунку. При втраті особливо цінних для бібліотеки видань, якщо номінальна вартість втраченої (пошкодженої) літератури значно нижча за фактичну, спосіб розрахунку та його кратність визначає бібліотека окремо за кожне видання залежно від його цінності або за цінами, що визначені каталогами-прейскурантами на закупівлю і продаж букіністичних, антикварних, інших видань та умови застосування цих цін.

12. Вартість пошкоджених чи загублених книжок та інших матеріалів визначається за цінами, що вказані в облікових документах бібліотеки з урахуванням подальшої індексації вартості їх фондів.

Грошова компенсація за втрачену літературу може бути внесена читачем безпосередньо у касу університету.

Заміна загубленої чи пошкодженої читачами літератури фіксується у спеціальному зошиті й підтверджується підписами читача і бібліотекаря, який приймає заміну.

13. На час літніх канікул студенти повинні повернути до бібліотеки книжки та інші отримані матеріали.

14. На початку кожного навчального року читач повинен перереєструватись, пред’явити всю літературу, що значиться за ним, та подовжити (за потреби) термін користування нею.

15. Читачі, які закінчили університет, до отримання диплому повинні повністю розрахуватися з бібліотекою і підписати обхідний лист на всіх пунктах видачі літератури.

16. Читачі у верхньому одязі, з сумками, портфелями та великими пакетами до роботи в читальних залах не допускаються.

Читачі повинні дотримуватися тиші в читальних залах та інших приміщеннях бібліотеки.

17. За порушення правил користування бібліотекою читач може бути позбавлений права користуватися всіма пунктами видачі літератури на термін, що визначається адміністрацією бібліотеки.