Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

4.4. Форми організації навчального процесу. Науково-дослідна робота студентів

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту» навчальний процес у вищих навчальних закладах здійснюється в таких формах: навчальні заняття; самостійна робота; практична підготовка; контрольні заходи.

Навчальні заняття охоплюють такі види: лекція; лабораторне, практичне, семінарське заняття; консультація.

Самостійна робота студентів (СРС) – це форма навчання, за якої студент засвоює необхідні знання, набуває вмінь і навичок, навчається планомірно, систематично працювати, мислити, формує свій стиль розумової діяльності. Відмінність СРС від інших форм навчання полягає в тому, що вона передбачає здатність студента організовувати свою діяльність відповідно до поставлених завдань.

Важливість і роль СРС можна пояснити такими мотивами:

1) у межах аудиторних занять викладач не може дати студенту необхідні знання, а студент не може їх засвоїти, оскільки вони постійно змінюються та їх обсяг зростає швидкими темпами;

2) самостійна робота передбачає найбільшу різноманітність форм діяльності студента, отже, забезпечує найвищий рівень засвоєння навчальних матеріалів;

3) лише самостійне опрацювання навчальних матеріалів дає знання й переконання, хоча початок цього може бути покладено на аудиторних заняттях;

4) самостійна робота є основою майбутньої самосвідомості фахівця, формує відповідні мотивації та навички самоосвіти.

Практична підготовка студентів (практика) покликана забезпечити набуття студентами практичних професійних навичок і вмінь. Основними видами практики є: ознайомча; навчальна (технологічна, переддипломна тощо).

Контрольні заходи проводять з метою встановлення рівня засвоєння студентами теоретичного матеріалу, умінь і практичних навичок, передбачених програмами навчальних дисциплін. До таких заходів належать поточний, модульний і підсумковий контроль. Поточний і модульний контроль здійснюють з метою перевірки рівня засвоєння студентом певного навчального матеріалу дисциплін, що вивчаються. Як підсумковий проводять контроль за чверть або семестр в обсязі навчального матеріалу, визначеного програмами дисциплін, що вивчались протягом чверті або семестру, в терміни, встановлені навчальним планом. Може проводитися у формі екзамену, диференційованого заліку, заліку.

Науково-дослідна робота студентів (НДРС) є важливою складовою їх навчальної діяльності й спрямована на подальший розвиток самостійності, творчості, дослідницьких умінь студентів.

НДРС може проводитися в період аудиторних занять (наприклад, виконання лабораторних робіт з елементами наукових досліджень), а також у позанавчальний час.

Основні форми НДРС:

участь у роботі наукових студентських гуртків і семінарів;

виконання курсових і дипломних проектів та робіт наукового характеру, а також кваліфікаційних робіт магістрів;

участь у виконанні держбюджетних та госпдоговірних робіт;

підготовка та участь у студентських олімпіадах, конкурсах, виставках, наукових конференціях тощо.

Результати виконаних студентами досліджень можуть бути подані до друку як стаття або тези доповіді, оформлені у вигляді заявки на винахід.

Організацію НДРС здійснює Рада з НДРС, що є громадським дорадчим органом при проректорові з наукової роботи, а також Рада студентського наукового товариства.