Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

5.3. Пошук інформації про літературу за допомогою бібліотечних каталогів та періодичних видань. Використання електронного каталогу

Пошук інформації про літературу ведуть за допомогою бібліотечних каталогів.

Бібліотечний каталог – покажчик творів друку, наявних у цій бібліотеці. Він складається на картках, в яких містяться дані про книги, журнали і статті. Вид карток – єдиний для всіх бібліотек України.

Систематичний каталог (СК) – основний у бібліотеках України. Він краще за інші розкриває зміст бібліотечних фондів. Перш ніж почати користуватися ним, варто уважно прочитати бібліотечний плакат, що пояснює розташування матеріалу в каталозі, та правила користування ним.

Необхідною умовою успішного пошуку літератури є також засвоєння інформаційно-пошукової мови (ІПМ) каталогу, яка передбачає умови розподілення літератури на розділи і підрозділи в межах десяти цифр, що й зумовило її назву – десяткова. У бібліотекознавстві ця система поділу називається універсальною десятковою класифікацією (УДК). Суть її полягає в тому, що всі галузі знань у систематичному каталозі розташовані у певній послідовності відповідно до прийнятої класифікації.

Система УДК містить понад тисячу великих розділів і підрозділів. Основні розділи такі: 0.0 – загальний; 0.1 – філософія; 0.2 – релігія; 0.3 – суспільні науки; 0.4 – вільний; 0.5 – математика, природничі науки; 0.6 – прикладні науки, медицина, техніка; 0.7 – мистецтво, спорт; 0.8 – мовознавство, філологія, літературознавство, художня література; 0.9 – географія, біографія, історія; 0.10 – вільний.

Кожний основний розділ поділено на десять підрозділів, кожен з яких, у свою чергу, поділено на десять дрібніших рубрик і т.д. На початку кожного з розділів у каталожному ящику стоїть особлива картка-подільник, на якій крім індексу і найменування поділу подаються відомості, що розкривають зв’язок цього розділу з іншими розділами каталогу. У лівій частині подільника вміщується перелік основних поділів розділу, у правій – посилання на ті суміжні галузі знань і наукові дисципліни, де твори розміщуються в інших поділах систематичного каталогу. Для зручності користування в цьому каталозі застосовуються подільники, різні за формою і кольором. За подільниками розміщують картки з бібліографічними описами творів друку.

Бібліографічний опис, як правило, складають тією мовою, якою надрукована робота, з додержанням сучасної орфографії. До його опису входять кілька елементів, що записуються на каталожній картці у певному порядку. Першим елементом запису може бути ім’я автора (заголовок індивідуального автора), а також назва видання.

У систематичному каталозі на першому місці розміщують картки на керівні та законодавчі матеріали, а потім – картки за абеткою залежно від першої літери прізвища автора чи заголовка книги, якщо вона не має автора. На кожній каталожній картці проставляють шифр (місце книги на полиці) та вказують її індекс у каталозі.

Для забезпечення пошуку необхідної літератури у систематичному каталозі існує алфавітно-предметний покажчик (АПП). Він містить алфавітний перелік предметних рубрик (найменування галузей знань, наукових дисциплін, питань, тем тощо) літератури, зібраної у каталозі. Предметні рубрики складають з іменників у поєднанні з прикметником і числівником у називному відмінку. На картках АПП вказують індекс відповідних ділень каталогу. Наприклад: Друга світова війна 63.3(0)62.

Додатком до систематичного каталогу книг є систематична картотека статей. У цій картотеці картки розставляють за тими самими правилами, що й у систематичному каталозі, тому АПП до систематичного каталогу можна використовувати у роботі з картотекою для пошуку статей із журналів і газет.

Алфавітний каталог складають із бібліографічних описів, розставлених за алфавітом (крім деяких особливих випадків). Це означає, що в межах однієї літери алфавіту, з якої починається прізвище автора (для книг, описаних під заголовком – перші слова назви), вони розташовуються за алфавітом залежно від другої, потім третьої, четвертої й т.д. літери. У разі збігу прізвищ різних авторів (однофамільців) опис розташовують за алфавітом залежно від першої літери їхніх імен та по батькові (або ініціалів).

Усі картки з описом книг розміщують у ящиках алфавітного каталогу за алфавітом. На кожному ящику каталогу є етикетка із зазначенням літер алфавіту або складу, з яких починається перший і останній опис книг у цьому ящику. Порядковий номер на етикетці ящика потрібен, щоб поставити останній на своє місце після використання. Для полегшення пошуку потрібної книги в середині ящика використовують кольорові подільні картки з виступами, на яких вказують склади, а інколи й прізвища особливо відомих авторів чи початкові слова заголовків.

Описи офіційних і відомчих видань збирають в алфавітному каталозі під найменуванням організацій і установ – колективних установ цих видань. У заголовках опису колективу, як правило, подають повну форму його офіційного найменування. Лише в тих випадках, коли скорочені назви установ і організацій широко відомі, їх наводять у заголовках описів. Матеріали вищих органів влади групують під найменуванням країни. Найменування багатьох установ, що містять у собі слова «державний» або «академічний», у заголовках випускають.

Опис у предметному каталозі згрупований за предметними рубриками. На відміну від систематичного каталогу, рубрики в предметному каталозі розташовані за алфавітом. Проте алфавітний порядок рубрик призводить до того, що в одному ряду розташовують неоднорідні поняття. Якщо в систематичному каталозі література, що цікавить дослідника, розміщується в одному місці, то в предметному поряд будуть різні поняття. Для предметних рубрик використовують подільні картки. У цьому разі описи книг розташовують за подільною карткою в такому самому порядку, як і в середині ділень систематичного каталогу. На виступі подальшої картки вказують предметну рубрику.

Періодичні видання. Для творів періодичних видань також складають окремі каталоги і картки. Описи всіх періодичних видань, незалежно від виду, тематики і року публікації, розміщують у цьому каталозі в єдиному алфавіті їх назв. На кожне періодичне видання до каталогу включають картку з описом усього видання в цілому. Після цієї картки вміщують другу картку з інформацією, за які роки і які номери цього журналу є в бібліотеці.

Журнальні та газетні статті. Для студентів важливе значення має картотека журнальних і газетних статей. Кожну із статей у картотеці подають так, як вона була б подана у фонді окремою книгою. Статті, написані окремими особами, слід шукати за прізвищем авторів; матеріали, опубліковані від імені установ і організацій, – під колективним автором; матеріали, опубліковані без автора, – за заголовком.

Здебільшого картотеки журнальних і газетних статей побудовані так само, як і систематичні каталоги – за десятковою класифікацією. В них виокремлюють розділи основних галузей знань. У середині цих розділів виділяють підрозділи для окремих питань. Організована таким чином картотека журнальних і газетних статей має назву систематичної. Студент, який засвоїв будову систематичного каталогу, зможе легко орієнтуватися і в систематичній картотеці журнальних і газетних статей. Алфавітно-предметний покажчик до систематичного каталогу буде одночасно і посібником для використання картотеки статей, оскільки індекси підрозділів каталогу і картотеки збігаються.

Для пошуку літератури можна використовувати електронний каталог науково-технічної бібліотеки університету.

У НТБ НУХТ з 1998 р. ведеться база даних електронного каталогу, яка поділяється за видами документів:

книги – сюди входять усі нові надходження до бібліотеки, починаючи з 1998 р., та каталогізується література, що вже зберігається в усіх відділах бібліотеки;

методичні вказівки – усі методичні вказівки, що зберігаються в бібліотеці, незалежно від року видання;

періодичні видання – де каталогізуються, реєструються періодичні видання та створюються аналітичні описи статей;

автореферати кандидатських і докторських дисертацій;

дисертації.

Окремо ведеться база даних читачів.

Базу даних можна використовувати не лише як пошуково-довідковий апарат. Вона дає змогу створювати списки рекомендованої літератури в автоматичному режимі, аналізувати попит на літературу та робити висновки про книгозабезпечення дисциплін літературою.

У каталожній кімнаті бібліотеки (1-й поверх) для користувачів створено автоматизовані робочі місця з можливістю користування електронним каталогом та виходом в Інтернет.

Віддалені користувачі можуть увійти до пошукової системи «Електронний каталог», яка розміщена на головній сторінці сайта бібліотеки, через Інтернет або локальну мережу університету.

Пошук документів в електронному каталозі можна здійснювати в такій послідовності:

1. На Web-сайті бібліотеки НУХТ є розділ «Електронний каталог».

2. Шукати документи можна за автором, назвою, роком видання, видавництвом.

3. Після того як необхідні умови вибору введені, натисніть кнопку «Шукати».

4. У результаті виведено сторінку з результатами запиту.

5. Якщо знайдених документів – 0, перевірте умови запиту та правильність написання. Якщо введено правильно, це означає, що відповідних документів у бібліотеці немає або інформацію про них ще не занесено в базу даних системи.

6. Якщо кількість відібраних документів дуже велика, спробуйте задати більш точні умови відбору і повторіть пошук.

У разі невдалого самостійного пошуку по допомогу слід звертатися до чергового бібліографа.

Web-сайт бібліотеки НУХТ (http:/library.usuft.kiev.ua)

На сайті можна знайти всю інформацію про історію бібліотеки, її структуру, фонди, довідково-пошуковий апарат тощо. Крім того на сайті виставляються списки нових надходжень до бібліотеки, бібліографічні покажчики, тематичні списки, різноманітна та цікава довідкова інформація. Тут можна знайти адреси інших Web-сторінок, не тільки бібліотечних, які, на наш погляд, можуть зацікавити наших читачів. На сайті є можливість здійснювати пошук в електронному каталозі бібліотеки.