Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
університетська освіта.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

4.10. Виконання індивідуальних та домашніх завдань, курсових проектів і робіт

Виконання індивідуальних завдань. Індивідуальні завдання з окремих дисциплін формулює викладач, їх виконання покликане сприяти поглибленому вивченню студентами окремих питань певної дисципліни. Завдання виконують у формі рефератів, розрахункових, графічних і розрахунково-графічних робіт за умови одержання консультацій у викладача.

Студенти виконують індивідуальні завдання в терміни, визначені семестровим графіком СРС, відповідно до вимог, викладених у методичних вказівках.

Виконання домашніх завдань. Крім індивідуальних завдань, передбачених навчальними планами і програмами дисциплін, об’єктами СРС можуть бути домашні завдання, до яких належать: розв’язання задач і виконання вправ, окремих розрахунків тощо.

Домашні завдання дають змогу засвоїти алгоритми їх вирішення, набути навичок пошуку необхідних даних у довідниках і спеціальній літературі, контролювати засвоєння певних елементів навчального матеріалу дисципліни, а також навчають методиці організації самостійної роботи.

Зміст і форма домашніх завдань визначаються, виходячи з мети і змісту окремих тем і розділів навчальної дисципліни.

Завдання, винесені на позааудиторну самостійну роботу, можуть мати різний рівень складності.

Перший рівень потребує простого відтворення засвоєних знань, виконання вправ і розв’язання задач за визначеними правилами і т.п.

Другий рівень охоплює нестандартні завдання, які потребують від студентів пошукових дій, тобто розв’язання певної проблемної ситуації не за готовими схемами і зразками, а на основі самостійного пошуку з використанням здобутих знань, їх узагальнення, класифікації тощо.

Третій рівень (найвищий) передбачає вирішення творчих завдань, коли спочатку визначають мету, здійснення якої неможливе без відповідних знань з інших навчальних дисциплін, розуміння майбутньої професійної діяльності.

Завдання творчого характеру передбачають, як правило, використання знань кількох суміжних навчальних дисциплін, набутих у процесі навчання відповідних професійних навичок, спонукають до роздумів щодо поставлених проблем, шляхів їх розв’язання тощо. Такі завдання істотно впливають на формування здатності студента застосовувати знання в життєвих ситуаціях, розуміти сутність і практичне значення знань, умінь і навичок з навчальної дисципліни, на створення позитивної мотивації у навчанні.

Одним із ефективних методів засвоєння і перевірки теоретичного матеріалу є розв’язання задач. Заздалегідь студент повинен ознайомитися з теоретичними питаннями, переглянути зразки розв’язання задач, подані на лекціях чи в збірниках задач (методичних розробках). Самостійно розв’язуючи задачі, студент має вчитися коротко і точно пояснювати теоретичні положення й використовувані формули, знати розмірності величин.

Курсові роботи (проекти) є одним із основних видів індивідуальних завдань студентів, передбачених навчальним планом і програмами відповідних навчальних дисциплін. Вони виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування для комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Тематику курсових проектів (робіт) розробляє і затверджує відповідна кафедра.

Зміст та порядок виконання курсових проектів (робіт) визначається методичними вказівками до їх виконання, в яких викладено зміст розрахунково-пояснювальної записки та вимоги до вступу, реферату, окремих розділів, списку використаної літератури, а також графічної частини проекту чи роботи.

Студент виконує, як правило, один курсовий проект (роботу) на навчальний рік.

Захист курсового проекту (роботи) проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри за участю керівника курсового проекту (роботи).

Результати захисту курсового проекту (роботи) оцінюються за національною шкалою та шкалою ECTS. Курсові проекти (роботи) зберігаються на кафедрі протягом одного року, потім списуються в установленому порядку.