Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.7.2. Редагування діаграм

Використовуючи засоби програми Excel, можна внести необхідні виправлення елементів побудованих діаграм. Щоб відредагувати певний елемент діаграми, його потрібно виділити. Для цього діаграму слід активізувати, клацнувши лівою клавішею миші в полі діаграми, а потім – у місці елемента (рис. 10.18).

Ім'я виділеного об'єкта з'являється в однойменному полі (ліва частина рядка формул). Виділені елементи можна редагувати (перемішувати, змінювати розміри, вилучати, форматувати). Список операцій редагування індивідуальний для кожного елемента діаграми. При цьому зручно користуватися контекстним меню, яке викликається натисканням правої клавіші миші. Це меню включає операції, доступні для роботи з виділеним елементом.

Рис. 10.18. Остаточний вигляд діаграми

Завдання для самостійної роботи

Побудувати графіки і діаграми за допомогою програми Microsoft Excel, виконавши такі дії:

1. Відкрити створену книгу.

2. Побудувати секторну діаграму, що відображає відомості про терміни виготовлення деталей на заводі "Дніпро", для чого:

● виділити діапазон клітинок, які містять інформацію для побудови діаграми: найменування деталі (легенда), термін виготовлення;

● увімкнути діалогове вікно Мастер диаграмм;

● на вкладці Стандартные вибрати тип діаграми Круговая і відповідний вид діаграми; натиснути кнопку Далее;

● перейти на вкладку Ряд і в полі Имя задати назву діаграми: Відомості про терміни виготовлення деталей; натиснути кнопку Далее;

● відкоригувати назву діаграми (на вкладці Заголовки в полі Название диаграммы дати 2008 p.); перейти на вкладку Подписи даннях, у полі Подписи значений установити перемикач Доля); натиснути кнопку Далее;

● установити місце розташування діаграми – на цьому самому аркуші; натиснути кнопку Готово.

3. Виконати такі операції з побудованою діаграмою:

● установити розмір поля діаграми відповідно до розмірів робочого поля;

● перемістити назву діаграми у верхній лівий кут поля діаграми;

● змінити місце розташування окремих секторів діаграми;

● установити оптимальний розмір і місце розташування «легенди» діаграми.

4. Аналогічно побудувати звичайну гістограму за даними рентабельності виробництва на заводі "Дніпро", розмістити її на окремому аркуші (аркуші діаграм).

5. Зберегти зміни, внесені в електронну таблицю.

6. Закрити програму Excel.

10.8. Друкування таблиць за допомогою програми Excel

Перш ніж друкувати таблицю (якщо вона велика), її слід розбити на сторінки за допомогою меню Сервис→Параметры, на вкладці Вид установити позначку біля параметра Авторазбиение на страницы. При цьому пунктирними лініями буде показано межі сторінок. Далі потрібно встановити параметри аркушів за допомогою меню Файл→Параметры страницы (рис. 10.19).

Рис. 10.19. Загальний вигляд діалогового вікна для встановлення

параметрів сторінки

За допомогою вкладки Страница можна задати вертикальне або горизонтальне розташування таблиці на сторінці (Ориентация: Книжная, Альбомная) і масштаб. Програма дає змогу друкувати збільшені й зменшені копії сторінки. На вкладці Поля задаються верхній, нижній, бокові відступи, місце розташування таблиці на аркуші, відстань до колонтитулів. На вкладці Колонтитулы визначається текст верхнього і нижнього колонтитулів. На вкладці Лист встановлюється діапазон друку, послідовність виведення сторінок на друк.

Перед тим як друкувати, можна переглянути таблицю в меню Файл→Предварительный просмотр. Безпосередньо тут за допомогою кнопки Поля можна пересувати межі полів і межі кожної колонки. Команда Печать із меню Файл або використання комбінації клавіш Ctrl+P дають можливість виконувати друкування таблиці.