Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

3.3.5. Арифметичні цикли

Циклічний процес, у якому заздалегідь відомо кількість повторень циклу, називається арифметичним циклом.

Наприклад, розв'язок рівняння величини у = ах при заданому значенні х або у = n! при заданому значенні n, реалізується за допомогою арифметичних циклічних процесів. Кількість повторень циклу в них задають величини х і n відповідно.

Для підрахунку кількості повторень кожного арифметичного циклу вводять спеціальні змінні, які називають лічильниками циклів. Лічильник являє собою цілу змінну величину. На підготовчому етапі обчислень у схемі алгоритмів необхідно задати початкове значення для лічильника. Якщо лічильник працює на збільшення, тобто початкове значення його становить 0 чи 1, а після кожного виконання циклу лічильник збільшується на одиницю, то такий лічильник називається прямим. Якщо початкове значення відповідає максимальному числу повторень циклу, а після кожного виконання циклу воно зменшується на одиницю, то такий лічильник називається оберненим.

3.3.6. Ітераційні цикли

Не у всіх задачах заздалегідь відома кількість повторень циклу. Прикладами таких задач можна вважати обчислення квадратного кореня із цілих позитивних чисел, обчислення тригонометричних функцій за допомогою рядів, інтегралів наближеними методами, уведення набору даних змінної довжини. Також ітераційними методами можна розв'язувати багато задач, пов'язаних з плануванням діяльності в економіці та проектувальних задач.

В ітераційних циклах великого значення набуває визначення точності шуканого результату, що дозволяє встановити момент виходу із циклу, або врахуванням якої іншої умови.

3.3.7. Складні цикли

Як уже зазначалось, крім простих циклів, в обчислювальних алгоритмах застосовуються складні. Вони, як правило, включають два й більше циклів, вкладених один в одного або розгалужених. Наприклад, такі цикли застосовуються у визначенні сум всіх елементів матриці.

Контрольні питання

1. Назвіть етапи підготовки до розв’язку задач на ПК, що виконуються без застосування комп'ютера.

2. Які основні властивості алгоритмів обчислювальних процесів?

3. Які процеси можуть описувати алгоритми?

4. З якою метою будують графічні схеми алгоритмів?

5. За якими правилами складають блок-схеми алгоритмів?

6. Які види блоків використовують у блок-схемах?

7. З урахуванням яких правил складають структурні схеми алгоритмів?

4. Загальні положення та основні поняття мови програмування visual basic

4.1. Загальні положення

Технологія роботи в середовищі Visual Basic має у своєї основі ідеї об'єктно-орієнтованого та візуального програмування. Ідея об'єктно-орієнтованого програмування полягає в інкапсуляції (об'єднанні) даних і засобів їх опрацювання (методів) у тип, який називається об'єктом. Прикладами об'єктів можуть бути елементи керування у діалоговому вікні: кнопки, списки, текстові поля тощо. Середовище візуального програмування Visual Basic – це графічна автоматизована оболонка навколо об'єктно-орієнтованої версії мови Basic.