Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.4.3. Округлення величин і встановлення формату чисел

Зазвичай у колонках числа повинні мати однакову кількість десяткових знаків. Щоб досягти цього величини округляють. Для процесу округлення і задання формату чисел використовують таки інструменти:

– зменшення розрядності числа на один розряд;

– збільшення розрядності числа на один розряд;

– надання числам грошового формату;

– надання числам відсоткового формату;

–встановлення роздільника.

При цьому за допомогою вкладки Автоформат Excel дає змогу професійно оформити таблицю за обраним зразком із запропонованого набору. Щоб прискорити процес оформлення таблиці, слід виділити прямокутний діапазон з даними і скористатися командою меню Формат/Автоформат (рис. 10.5).

Діалогове вікно містить список форматів, що відрізняються типом обрамленням, параметрами шрифту, особливостями колірного оформлення. З цього списку виділяють привабливий зразок автоформату, натискують кнопку ОК що зумовлює до відповідного форматування виділеного діапазону.

Практичні завдання

Виконати форматування таблиць, використовуючи буфер обміну, працюючи зі сторінками та книгами програми Microsoft Exce, для чого здійснити такі операції:

1. Відкрити створену книгу.

2. Відформатувати таблицю таким чином:

● відформатувати заголовок установивши параметри Times New Roman, 14, ЖК;

● відформатувати заголовки колонок використавши параметри Arial, 13, Ж, і встановивши вирівнювання по центру;

● відформатувати дані в таблиці: установивши розмір шрифту 12, назви деталей виділивши курсивом;

● використовуючи кнопку панелі інструментів Границы, діалогове вікно Формат ячеек, розграфити таблицю.

Перейменувати Лист1 на Відомості.

Зберегти зміни, внесені в електронну таблицю.

Створити на аркуші Лист2 таблицю під назвою Прибуток заводу Дніпро, для чого:

● створити заголовок таблиці;

● за допомогою буфера обміну скопіювати колонки № пп, Найменування деталі;

● заповнити колонку Кількість реалізованої продукції такими даними: болт – 8000 шт., муфта – 770 шт., гайка – 3500 шт., гвинт – 1000 шт., шпилька – 15700 шт., штифт – 5000 шт., цвях – 45750 шт., шуруп – 52000 шт., шайба – 157000 шт., шпонка – 32000 шт.;

● заповнити колонку Загальні витрати (всього, тис. грн.), такими даними: болт – 2,8; муфта– 600,4; гайка – 3,7; гвинт – 6,5; шпилька – 9,1; штифт – 1,7; цвях – 0,5; шуруп – 1,8; шайба – 13,6; шпонка –9,7;

● заповнити колонку Реалізаційна ціна (грн/шт.), такими даними: болт – 0,32, муфта – 1,33, гайка – 1,56, гвинт – 0,94, шпилька – 0,98, штифт – 0,38, цвях – 0,0069, шуруп – 501, шайба – 0,063, шпонка – 0,11;

● відформатувати таблицю аналогічно попередній;

● перейменувати Лист2 на Прибуток;

6. Зберегти зміни, внесені в електронну таблицю.

Рис. 10.5. Приклад оформлення таблиці відповідно до обраного зразка за допомогою команди Автоформат меню Формат

10.5. Уведення формул і функцій у програмі Microsoft Excel

Цифри і текст вводяться в клітинку, без попередньої підготовки, а введення формули починається знаком рівності.

Наприклад, у клітинки А1, А2, A3, А4, А5 запишемо будь-які цифри, а в клітину А6 – таку формулу: = А1+А2+АЗ+А4+А5 і натиснемо Enter. Excel підрахує суму і запише результат у клітинку А6 (рис. 10.6).

Між іншим, суму чисел можна одержати іншим шляхом, використавши стандартну функцію Excel.

Виділимо клітинки в інтервалі А1А5 і натиснемо кнопку Автосумма на панелі інструментів і відразу дістанемо суму чисел.

Програма Excel автоматично здійснює обчислення при зміні даних, вилучені числа. Якщо замість цифри ввести текст, то програма проігнорує цей факт.

Рис. 10.6. Приклад підрахунку суми чисел у клітинках А1А6

Автоматичне відображення формул відбувається у відповідному рядку. Якщо ми використаємо кнопку Автосумма на панелі інструментів, то в клітинці А6 буде записано таку функцію =СУММ(А1:А5).

Програма Microsoft Excel має можливість визначати суму усього стовпця таблиці, для цього зробити запис: =СУММ(А: А); усього рядка: =СУММ(1:1). Проте зверніть увагу, що формули потрібно ставити в інший стовпчик і в інший рядок, щоб не було циклічних додавань.

Розглянемо приклад, коли потрібно скажімо додати числа в стовпцях А, С, а данні стовпця В пропустити. Тоді запис набуде такого вигляду: =СУММ(А1:А6; С1:С6) (див. рис. 10.7).

Рис. 10.7. Приклад обчислення суми чисел у стовпцях А і С

Іноді виникає потреба використати у формулі дані з іншої таблиці, яку створено на іншому аркуші. Наприклад, знайдемо суму, що складається з вмісту клітинок А1 на першому та другому аркушах і розмістимо цю формулу в клітинці А1 на третьому аркуші, тоді записана функція набуде такого вигляду: =СУММ(Лист1!А1;Лист2!А1).

Якщо виділити за допомогою миші прямокутну зону, наприклад, п'ять рядків у стовпцях А, В, С, і натиснути кнопку Автосумма, то обчислиться сума чисел, розміщених у кожному з виділених стовпців (рис. 10.8).

Якщо таким самим способом потрібно одержати суму чисел у кожному рядку, то слід виділити діапазон А1:С5 і захопити пустий стовпець D, де і розмістяться результати цих обчислень (рис. 10.9).

Рис. 10.8. Приклад обчислення сум чисел у стовпцях А, В, С шляхом виділення відповідної прямокутної зони

Рис. 10.9. Приклад обчислення сум чисел у рядках 1, 2, 3, 4, 5 шляхом виділення відповідної прямокутної зони

Якщо ж потрібно обчислити суму чисел, які розміщуються в зоні виділених клітин, і в стовпцях і в рядках, то виділяють пустий рядок і пустий стовпець, а програма виконує відповідні обчислення.

Автосумма являє собою не тільки кнопку, але й розкривний список. За допомогою команд цього списку можна швидко і зручно знайти суму, а також обчислити середнє, мінімальне чи максимальне значення, підрахувати кількість числових значень у сукупності.