Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.3.5. Виділення даних

Виділення в програмі Microsoft Excel використовують перед виконанням багатьох операцій, наприклад, копіювання, переміщення, видалення, форматування. Можна виділити один або кілька діапазонів, рядків, стовпців, аркушів книги. Для цього можна використовувати один із засобів: маніпулятор мишу, команди меню або клавіатуру.

Виділення відміняється, якщо клацнути лівою клавішею миші поза його межами або натиснути на клавішу керування курсором.

10.3.6. Виділення діапазону клітинок

Діапазон клітинок являє собою дві або більше клітинок аркуша. Клітинки діапазону можуть бути як суміжними, так і несуміжними.

Прямокутний діапазон суміжних клітинок визначається адресою лівої верхньої та правої нижньої клітинок, між якими ставлять роздільник у вигляді двокрапки (наприклад, А1:Е1).

Діапазон суміжних клітин можна виділити такими способами:

● увести в поле Имя рядка формул адресу лівої верхньої клітинки (її називають клітинкою прив'язування) і через двокрапку – адресу правої нижньої клітинки, потім натиснути клавішу Enter на клавіатурі;

● не відпускаючи ліву клавішу миші перемістити покажчик від лівої верхньої клітинки до правої нижньої, тоді у відповідному полі Имя ім'я відображатиме кількість рядків (R) і стовпчиків (С), а після відпускання клавіші у цьому полі відобразиться адреса клітинки прив'язування;

● вказати за допомогою миші першу клітинку а потім, натиснувши клавішу Shift – на останню;

● утримувати натиснутою клавішу Shift на клавіатурі і розширювати при цьому клавішами керування курсором зону виділення.

Якщо описана операція стосується несуміжних клітинок, або несуміжного діапазону клітинок, то потрібно спочатку виділити першу клітину або перший діапазон клітин, потім, залишаючи натиснутою клавішу Ctrl, виділити інші клітинки діапазону.

Адреса несуміжного діапазону клітинок визначається як послі­довність адрес його прямокутних піддіапазонів, відділених один від одного крапкою з комою, наприклад (Е8; С10:Е12).

10.3.7. Виділення окремих рядків або стовпців

З метою виділення цілого рядка таблиці потрібно клацнути лівою клавішею миші у місці його заголовка, аналогічно виділяють стовпці таблиці (клацанням у місці їхнього заголовка). Щоб виділити групу рядків або стовпців, клацають клавішею миші в місці першого і перемішують її покажчик по їхніх заголовках, не відпускаючи клавішу.

10.3.8. Виділення аркуша

Щоб виділити для редагування цілий аркуш, натискують ліву кнопку миші на перетині імен стовпців і номерів рядків, який розташовано у лівому верхньому куті аркуша. За допомогою клавіатури аркуш можна виділити, натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+A.

Завдання для самостійної роботи

Ввести інформацію в електронну таблицю, виконавши перелічені нижче дії:

1. Засобами програми Microsoft Excel побудувати таблицю (рис. 10.3), дотримуючись такого порядку: ввести в клітину А1 заголовок, який потім центрується по ширині таблиці (діапазон A1:F1) за допомогою кнопки Объединить и поместить в центре. Перетягуванням меж колонок у смузі заголовка встановити потрібну ширину колонок. Ввести інформацію в електронну таблицю (звернути увагу, що текст автоматично вирівнюється по лівому краю, а числа – по правому).

  1. Зберегти таблицю під іменем Відомості.

  2. Закрити програму Excel.

Рис. 10.3. Загальний вигляд електронної таблиці "Відомості"