Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

10.3.1. Особливості введення тексту

За умовчуванням уведений текст вирівнюється по лівому краю клітинки, а числа – по правому. Можна змінити розташування тексту в клітинці її форматуванням.

Якщо введений у клітинку текст виходить за місце стовпця, то він відображається справа у сусідніх порожніх клітинках. При цьому якщо розташована справа клітинка вже містить будь-які дані, то буде видно тільки ту частину тексту, що розмішена в межах ширини стовпчика.

10.3.2. Особливості введення чисел

За умовчуванням числа вирівнюються по правому краю клітини, однак при форматуванні число можна вирівняти і по лівому краю або по центру. Числа, які вводяться в таблицю, включають цифри від 0 до 9, роздільник між цілою та дробовою частинами та спеціальні символи (наприклад, назви грошових одиниць, відсотків тощо).

Якщо вводиться від'ємне число то перед ним ставиться знак «мінус». Числа з десятковим дробом які не входять у клітинку повністю округляють з такою кількістю знаків, щоб розмістилось по ширині стовпця. Якщо ширини клітини недостатньо для відображення всіх цифр, то число може подаватись за допомогою символів ######, а це свідчить про те, що для відображення даних треба збільшити ширину клітини.

10.3.3. Введення дати й часу

Дата й час можуть бути подані в різних форматах. Щоб ввести час із використанням 12-годинного формату, після цифр, які позначають години й хвилини ввести відділені пробілом літери AM або РМ. Якщо спеціальних вказівок на 12-годинний формат немає, то час відображається в 24-годинному форматі. Щоб ввести дату й час доби в одну клітинку, їх розділяють за допомогою пробілу. З використанням цих даних можна виконувати різні арифметичні й логічні операції.

10.3.4. Редагування даних

У разі потреби внести зміни у вміст клітинки це роблять такими способами:

1. Виділяють клітинку і редагують її в рядку формул, перемістивши курсор на відповідне місце.

2. Двічі клацають лівою клавішею миші в місці клітинки або виділяють клітинку і натискують на клавіатурі клавішу F2, тоді дані можна редагувати безпосередньо в клітинці.

Після завершення редагування натискають клавішу Enter або кнопку Ввод у рядку формул.

Команди редагування зосереджені в меню Правка: Отмена последней команды; Вырезать; Копировать; Вставить; Найти; Заменить. Застосовують також специфічні команди, а саме:

Заполнить (Вниз, Вверх, Вправо, Влево) – виконує ту саму функцію, що і функція копіювання за допомогою миші (формул, цифр); Заполнить по листам – дає змогу скопіювати виділені клітинки в інші аркуші робочої книги за тими самими адресами. При цьому ці аркуші виділяють натиснувши клавішу Shift, якщо вони суміжні, й клавішу клавіатури Ctrl, якщо не суміжні.

Правка→Очистить дає можливість вилучити не тільки вміст клітинки, а й формати та примітки. Щоб очистити вміст клітинки, рядка або стовпця, потрібно їх виділити і натиснути клавішу Delete на клавіатурі. Якщо виділити заповнену клітинку та ввести в неї символи, то вони замінять дані, які перебували в цій клітинці раніше; команда Правка→Очистить→Все – знищує весь вміст клітинки, у т.ч. формати, примітки, тобто приводить клітинку в початковий стан.

● Удалить, Удалить лист, Переместить/Скопировать використо-вуються за призначенням і особливого пояснення не потребують.

Специальная вставка призначається для введення в таблицю об'єктів з інших програм.