Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

9.7. Форматування документів

Word використовує два способи раціонального та естетичного оформлення текстового матеріалу: пряме форматування виділених фрагментів тексту і стильове форматування. Ці способи не виключають, а доповнюють один одного. Охарактеризуємо кожен з них.

9.7.1. Пряме форматування символів

Для створення будь-якого тексту використовують символи, у це поняття входять: літери, цифри, спеціальні символи, знаки пунктуації та пробіли. Текст нового документу який виводиться на екран має шрифт, установлений у редакторі Word за умовчуванням. Для зміни зовнішнього вигляду символів потрібно їх виділити, а потім провести потрібне перетворення. Якщо активізувати команду, не виділивши текст, то нові параметри призначатимуться тексту який буде введено з позиції курсору.

Для зміни параметрів шрифту призначено певні кнопки панелі інструментів див. рис. 9.9. Більш широкій вибір можливостей надає команда Формат/Шрифт: тут можна задавати вигляд, розмір шрифту, його писання, додавати різни ефекти, а також встановлювати міжсимвольний інтервал і анімацію див. рис. 9.10.

Рис. 9.9. Набір шрифтів на панелі інструментів Стандартная

Рис. 9.10 Загальний вигляд параметрів для вибору шрифтів в діалоговому вікні Формат→Шрифт...

Користаючись кнопкою Шрифт панелі форматування, можна ознайомитись не тільки з назвою шрифту, а й побачити його зовнішній вигляд (див. рис. 9.11).

Професійне оформлення документів передбачає використання різних шрифтів, це, наприклад, серифні (шрифти із засічками: Times New Roman) і безсерифні (Arial) шрифти, рукописні (Calligraph), шрифти друкарської машинки (Courier), набори символів (Wingdings, Script, Sumbol). Проте не рекомендується в одному документі використовувати багато шрифтів – це погіршує візуальне сприйняття тексту.

9.7.2. Форматування абзаців

Зовнішній вигляд документа багато в чому залежить від розміщення окремих абзаців. Абзац у редакторі Word – являє собою будь-яку частину документа, після якої стоїть відповідний маркер.

Форматування абзаців передбачає виконання таких операцій:

● вирівнювання тексту;

● завдання величини відступів абзацу;

● установлення міжрядкового інтервалу;

● визначення відстані між абзацами;

● вибір фону і контуру абзацу тощо.

Параметри форматування абзацу встановлюють на вкладках діалогового вікна Абзац (рис. 9.11), а також за допомогою панелі інструментів форматування, координатної лінійки або натискування комбінації клавіш.

Рис.9.11. Загальний вигляд параметрів для форматування абзацу

Рис. 9.12. Загальний вигляд вікна для створення маркованих і нумерованих списків

Ділові папери часто можуть мати марковані й нумеровані переліки (списки). У маркованих списках пункти мають однакову значущість, а в нумерованих – різну. Створювати марковані й нумеровані списки можна за допомогою кнопок панелі інструментів а також, подаючи команду Формат→Список (рис. 9.12). Ця команда дає можливість визначати формат номера й маркера кожної позиції переліку, створювати багаторівневі списки.