Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТП_н_посібник2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
27.54 Mб
Скачать

9.8.1. Виконання багатоколонної верстки

Word дає можливість верстати кілька колонок тексту в межах шпальти набору. У газетах і багатьох журналах шпальту розбивають на кілька колонок, текст послідовно вводиться в них з переходом до наступної колонки після заповнення поточної.

Розподілити текст на колонки можна за допомогою команди Формат→Колонки... або скориставшись кнопкою Колонки панелі інструментів. На колонки текст можна розбити як перед набором, так і безпосередньо в процесі форматування. Слід мати на увазі, що команда Формат→ Колонки має досить широкі можливості: крім розбиття тексту на колонки, можна задавати їх розмір, відстань між колонками, встановлювати роздільник (лінія між колонками).

9.8.2. Графічні об'єкти в документі

Ілюстрації підвищують наочність багатьох текстових документів. У текст можна вставляти зображення з графічної бібліотеки Microsoft, а також створені в інших програмах. При цьому, вставляючи зображення в документ користувач має можливість позначити його місце розміщення, встановити позицію тексту відносно цього зображення, задати його розмір тощо.

Щоб вставити графічний об'єкт у документ, користуються командою меню Вставка→Рисунок (рис. 9.14). Таким чином у документ можна вставляти зображення з колекції ClipArt (Картинки), із файлів будь-яких форматів, що можуть експортуватись у процесор Word, а також відскановані зображення (Co сканера или камеры...). Розмір і форма зображення змінюються шляхом застосування спеціальних маркерів, які з'являються після виділення об'єкта (за допомогою миші).

Рис. 9.14. Загальний вигляд меню для вставлення різних графічних об'єктів у документ

Переміщення кутового маркера зумовлює пропорційну зміну розмірів зображення, коли зберігається вихідне співвідношення його висоти і ширини. Розтягнути об'єкт по горизонталі або вертикалі (без збереження пропорцій) можна за допомогою маркерів сторін.

У процесі оформлення документа важливо правильно встановити точний розмір зображення, його відстань від тексту, положення відносно тексту, особливо коли одна сторінка містить кілька графічних об’єктів. Ці та інші параметри можна задати, відкривши діалогове вікно Формат рисунка... (за допомогою однойменної команди з контекстного меню об'єкта). Для виклику контекстного меню необхідно виділити рисунок маркерами і натиснути праву клавішу миші.

Дане меню включає об’єкти WordArt тобто офісну програму, що дає змогу керувати шрифтами TrueType. За допомогою цього засобу можна створити фігурний текст (наприклад, заголовок) або простий логотип.

Щоб створити об'єкт WordArt потрібно скористатися командою Вставка→Рисунок→Объект→WordArt... або кнопкою Добавить объект WordArt на панелі зображень. При цьому відкривається вікно (рис. 9.15), де потрібно вибрати стиль напису. Наступний етап – введення тексту напису (рис. 9.16).

Створений напис є графічним об'єктом, тому переміщення, зміну розмірів здійснюють у такому самому порядку, як і для зображень з колекції ClipArt.

Рис. 9.15. Загальний вигляд вікна об’єкта WordArt

Рис. 9.16. Загальний вигляд вікна введення тексту напису

Практичні завдання

Ознайомитись із DTP-можливостями у текстовому редакторі Word, за такою схемою:

1. Відкрити створений в процесорі Word документ.

2. За допомогою меню Сервис розставити переноси у тексті документа.

3. Вставити в документ найбільш привабливе на ваш смак зображення з колекції ClipArt.

4. Встановити такі параметри обтікання текстом зображення Вокруг рамки; По правому краю; якщо потрібно відкоригуйте розмір рисунка.

5. Заголовок документа оформити скориставшись об’єктом WordArt, для встановлення оптимального розміру та форми.

6. Переглянути схему документа, виконавши потрібні виправлення.

7. Зберегти внесені в документ зміни.

8. Після завершення роботи закрити програму.